Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Køb brugt: Her er dine rettigheder

Købeloven dækker både nye og brugte varer, så du er stadig dækket, selvom du køber dine varer hos en brugtforhandler.
Af Mette Andrea Boesgaard
2. Marts 2016
Foto: Getty Images

Brugte varer dækkes også af købeloven

Brugte varer kan spare dig mange penge og det skåner miljøet.

Køber du en brugt bil, en brugt telefon, brugte bøger, plader eller tøj hos en forhandler, er du stadig dækket af købeloven. Forvent dog, at brugte varer for eksempel er slidte og måske ikke holder så længe som nye.

Reklamationsretten på 2 år gælder stadig, selv om du køber en brugt vare - også selvom den er købt ”som beset”. Forhandleren kan ikke tage din ret til reklamation fra dig.

Køber du en brugt vare af en privat, er du som regel kun dækket af den reklamationsret, som sælger fik med, da han oprindeligt købte varen. Du skal derfor altid huske at få kvittering med, når I handler.

Udstillingsmodeller stiller dig ikke dårligere

Fjernsyn, bærbare computere eller en cykel, der har stået i vinduet hos en forhandler, kan du ofte købe billigere, og købeloven dækker stadig, selvom dit køb er en udstillingsmodel.

Risikoen for, at varen er slidt, falmet eller lignende og således ikke har helt samme holdbarhed som ubrugte varer, er der selvfølgelig, når en vare har stået fremme i en butik.

Reklamationsretten på 2 år dækker, hvis varen ikke lever op til det aftalte, eller den er i dårligere stand, end du kunne forvente.

Købeloven dækker gaver fra butikken

Ved større køb kan du måske få forhandlet en ekstra vare med i prisen. Fx hvis du køber et dyrt fjernsyn og højtalere og får en dvd-afspiller med i prisen.

Købeloven dækker også gaver fra butikken, selvom du ikke direkte har betalt for dem.

Forhandler du prisen ned, er du stadig dækket

Du kan roligt forhandle om prisen på en vare, uden at det går ud over dine rettigheder.

Din 2-årige reklamationsret er bestemt af loven, og en forhandler kan ikke lave en aftale med dig, der stiller dig dårligere, end hvad loven siger.