Denne del af din mobil er den største miljø- og klimasynder
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Denne del af din mobil er den største miljø- og klimasynder

Produktionen og brugen af mobiltelefoner belaster både miljø og klima, men der er stor forskel på, hvad der står for den største belastning – og det kan have betydning for dit forbrug af mobiltelefoner.

Lars Nøhr Andreasen · Foto: Getty Images · 10. maj 2022
smadret mobil - hvad belaster mest miljøet - strøm. batteri, skærm?

Forbrugerrådet Tænk har i samarbejde med ICRT (International Consumer Research & Testing) fået lavet en livscyklus screening af, hvad der belaster klimaet og miljøet i produktionen af forskellige produkter- herunder mobiltelefoner.

Levetiden for en mobiltelefon i Danmark er i beregningerne sat til at være cirka tre år, men det kan selvfølgelig variere meget for den enkelte forbruger.

Produktion belaster langt mere end strøm

Konklusionen på livscyklusscreeningen er, at det især er produktionen af telefonen, der belaster miljø og klima mest, mens strømforbruget i løbet af telefonens levetid ikke belaster så meget. 

“Mobiltelefoner er produkter, der traditionelt har en kort levetid, fx på grund af forældelse. Jo længere liv, du giver din telefon, desto mindre vil produktionen af telefonen fylde i regnskabet for klima- og miljøbelastning,” siger Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerrådet Tænk. 

Det betyder fx, at det ud fra et miljø- og klimamæssigt synspunkt kan være bedre, at købe en dyrere mobiltelefon fra et mærke, der lover at opdatere telefonen en del år frem i tiden og så passe godt på den telefon, end det er at købe et billigt mærke og skifte telefon ofte. 

Derfor er det også vigtigt, at producenterne sørger for at give mobiltelefonerne muligheden for et langt liv ved at garantere opdateringer og sikre, at reparationer er nemme og billige. Lige nu er det Apple, der garanterer den længste periode med opdateringer af deres telefoner. 

Sådan miljøbelaster din mobiltelefon

Produktionen af telefonen står for 74 procent af den samlede miljøbelastning, mens forbruget af strøm til opladning står for 30 procent, hvis telefonen har et liv på tre år. Det giver over 100 procent, men det skyldes, at korrekt bortskaffelse af telefonen kan give genanvendte materialer, som giver en mindre gevinst i vurderingen. 

divembed_1

Denne del står for 30 procent af belastningen

En anden konklusion fra screeningen af mobiltelefoner er, at det langt fra er produktionen af batteriet, der belaster mest. Produktionen af de elektroniske dele i en telefon står for halvdelen af den samlede belastning, skærmen står for en tredjedel, og det genopladelige batteri står kun for fem procent af belastningen. Tallene kan variere fra telefon til telefon, men tegner alligevel et tydeligt billede. 

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?