Brugt legetøj: Er det en god ide?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Derfor er brugt legetøj ikke altid en god ide

Brugt legetøj er godt for både pengepungen og miljøet. Men uønsket kemi og usikre dele betyder, at ikke alt brugt legetøj nødvendigvis egner sig til at blive leget med igen.

Sofie Bülck · Foto: Getty Images · 19. oktober 2022
Brugt legetøj

Legekøkkener, scootere, aktivitetstæpper og alt andet, som legehjertet kan begære, sættes til salg i bunkevis i genbrugsbutikker eller på loppemarkeder.

Det er godt set ud fra et miljø- og ressourceperspektiv, men brugt legetøj lever ikke nødvendigvis op til gældende sikkerhedskrav. Det kan være både i forhold til fysisk og kemisk sikkerhed.

Problemet er den samlede udsættelse for uønsket kemi

Bliv ikke bekymret, hvis du allerede har ladet dit barn lege med noget gammelt og tvivlsomt legetøj.

Når det kommer til uønsket kemi i legetøj, er det meget sjældent, at det enkelte produkt i sig selv er et problem. Det er tværtimod den samlede effekt af al den uønskede kemi, vi udsættes for - også kaldes cocktaileffekten. Og her kan legetøj være én af kilderne.

Så hvordan navigerer du som forælder i alt det gamle legetøjsguld? Her er 5 gode tips til brugt legetøj.

Undgå legetøj af blød plast

Gammelt legetøj af blød plast er en god ide at gå en stor bue uden om. Det kan være bolde, dukker, bløde badedyr og bløde figurer. De kan nemlig indeholde ftalater, som er hormonforstyrrende og har været forbudt i legetøj siden 2007.

Derfor skal du styre uden om eller kassere gammelt legetøj i blød plast, som du enten ikke kender alderen på, eller som kommer fra en hjemmeside eller forretning, som sælger gammelt legetøj.

Hold øje med rigtig gammelt legetøj

Reglerne for legetøj strammes løbende, så der findes desværre ikke et simpelt svar på, præcis hvor gammelt legetøj skal være, før det bliver problematisk.

For eksempel blev grænseværdien for tungmetallet bly senest sænket i 2017 og en række flammehæmmere blev forbudt i legetøj til mindre børn i 2015. Også i forhold til fysisk sikkerhed strammes kravene løbende. I 2009 blev der indført et størrelses- og styrkekrav til magneter i legetøj, der sælges til børn under 14 år. Det gælder fx for magnetbyggesæt for at undgå ulykker.

Helt generelt kan man sige, at jo ældre legetøjet er, jo mere vagtsom skal man være over for uønsket kemi.

Vær opmærksom på legetøj til børn under 3 år

Generelt er det også en god idé at være ekstra forsigtig, når det gælder legetøj til børn under 3 år. Små børn putter oftere ting i munden og er derfor særligt udsatte for uønskede stoffer eller farlige dele, legetøjet kan indeholde.

I lovgivningen gælder der derfor særlige regler for legetøj til børn under 3 år, som producenten markerer ved at skrive 0-3 år på produktet. Når du køber brugt legetøj, kan mærket være klippet af, og det kan være svært at se ved første øjekast, hvilken aldersgruppe legetøjet er tiltænkt.

En god tommelfingerregel er, at jo mindre barnet er, des mere varsom skal du være over for brugt legetøj. Det er vigtigt selv at være opmærksom på, om legetøjet er alderssvarende og følger anbefalinger om alder og advarsler.

Hvis du er i tvivl om, hvilken alder legetøjet er beregnet til, hvor gammelt det er eller sikkerheden af et stykke legetøj til dit lille barn, så er det bedst at være på den sikre side og undlade at købe og bruge det til dit barn.

Tjek om magneter eller batterier overholder kravene

To særlige grupper af brugt legetøj kan være særligt problematiske. Den første er legetøj med magneter, som børn kan sluge. Magneter kan lave store skader i mave-tarmsystemet, og derfor er der indført krav til magneter om, at de ikke må være for små og for stærke.

Den anden gruppe er legetøj med batterier. Der er generelt sikkerhedskrav om, at batterier ikke må være tilgængelige, uden at du skal bruge værktøj. Batterierne skal samtidig være sikret imod at kunne tages ud, når legetøjet gives til barnet. Hvis du køber gammelt legetøj, skal du derfor sikre dig, at batterierne lever op til kravene.

Batterier kan ligesom magneter være meget farlige for børn at sluge og få i fordøjelsessystemet eller lungerne.

Hvor aflever du brugt legetøj?

Tjek med din kommunes affaldssortering. Der er forskel på legetøj, og sorteringen afhænger af hvilket materiale legetøjet er lavet af.

Elektrisk legetøj og legetøj som bamser, dukker og biler, der indeholder batterier, skal afleveres som småt elektronik.

Tænk over, hvor ofte dit barn leger med brugt legetøj

Sidst men ikke mindst er det en god idé at være opmærksom, når det brugte legetøj er noget, dit barn leger med dagligt og ikke bare en gang imellem.

Man kan altså godt skelne imellem, om det er hjemme hos bedstemor en gang om måneden eller det er yndlingslegetøjet.

Derfor behøver du ikke nødvendigvis kassere alt det gamle legetøj, som dit barn leger med en gang imellem.

Uanset bør du smide gammel, blød plast ud og være særlig opmærksom på legetøj til de mindre børn.