Telefonsælgere: Hvem må ringe til dig?
Telefonsælgere, analyseinstitutter og hjælpeorganisationer har sikkert ringet til dig med et godt tilbud. Men må de det?
Telefonen ringer fra et ukendt nummer - i den anden ende er en person, der vil sælge dig en vare eller en ydelse. Men må de overhovedet ringe til dig?
Telefonsælgere må kun kontakte dig, hvis du har givet dem lov inden. Det står i Forbrugeraftaleloven.
Forbuddet gælder dog ikke for opkald om:
- Bøger
- Aviser, ugeblade og tidsskrifter
- Forsikringer
- Redningstjenester og sygetransport, eksempelvis fra Falck
Velgørende organisationer og almennyttige foreninger må også kontakte dig inden for deres kerneområder, uden du har givet dem lov.
Forbrugerrådet Tænk må for eksempel gerne ringe og tilbyde dig et medlemskab.
Undgå opkald - kom på Robinsonlisten
Vil du undgå telefonsælgere? Så kan du skrive dig op på Robinsonlisten.
Robinsonlisten er et register over forbrugere, som har frabedt sig skriftlige og telefoniske henvendelser i markedsføringsøjemed.
Virksomheder og organisationer har pligt til at tjekke Robinsonlisten, inden de ringer til dig - også selv om de ellers gerne må ringe til dig.
Din tilmelding til Robinsonlisten er gratis. Der kan gå op til 3 måneder, fra du tilmelder dig, til den træder i kraft.
Har du givet virksomheden samtykke til at ringe?
Ringer firmaer til dig, selv om du står på Robinsonlisten? Så kan det være fordi, du har givet samtykke til at blive ringet op.
Konkurrencer på nettet kan for eksempel lokke dig til at give din tilladelse til, at virksomheden efterfølgende må kontakte dig over telefon eller mail.
Dit samtykke kan du trække tilbage ved at kontakte virksomheden.
Ringer sælgerne alligevel?
Bliver du ringet op, selv om du står på Robinsonlisten, eller du har trukket dit samtykke til at blive kontaktet tilbage? Så kan du kontakte Forbrugerombudsmanden.
Forbrugerombudsmanden kan politianmelde virksomheden, hvis virksomhedens markedsføring er i strid med loven.
Sælgere må ikke ringe til børn
Børn og unge under 18 år er umyndige. Derfor kan de ikke tegne abonnementer eller forpligte sig til et køb over telefonen uden deres forældres samtykke.
Laver telefonsælgeren en aftale med dit barn om at købe et abonnement eller et abonnement gennem et mobilselskab, er aftalen ugyldig.
Prøvepakke på kosttilskud blev til dyrt abonnement
Helle Nybo troede, hun bestilte en enkelt pakke med kosttilskud fra virksomheden Norwegian Lab, men i virkeligheden var hun røget i en abonnementsfælde, hvor virksomheden fortsatte med at sende kosttilskud.
Reklametrykket på vores børn er ude af kontrol
Børn bombarderes med reklamer for usunde fødevarer - særligt fra influencere. Umiddelbart kan det se ud som om, at branchens frivillige aftale har spillet fallit, mener direktør i Forbrugerrådet Tænk, Winni Grosbøll.