Sådan undgår du sprøjtemidler i din mad Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan undgår du sprøjtemidler i din mad

Pesticidrester kan bidrage til din samlede udsættelse for uønsket kemi – den såkaldte cocktaileffekt. Derfor er det en god ide at mindske dit indtag fra mad. Se, hvad du kan gøre her.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 31. januar 2019
mad uden sprøjtemidler

Mad og drikke kan indeholde pesticider fra produktionen.

Disse sprøjtemidler bruges blandt andet til at bekæmpe ukrudt, skadedyr og svamp.

For pesticider findes der grænseværdier, som skal sørge for, at de er sikre at indtage.

Men forskere er i tvivl om, hvorvidt de nuværende grænser for pesticider er tilstrækkelige, hvis du indregner cocktaileffekt.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Den er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her

Økologiske fødevarer er oftest uden sprøjtemidler

Hvis du gerne vil nedsætte din udsættelse for pesticider, er økologiske fødevarer det oplagte valg.

Økologisk mad er nemlig produceret uden – eller kun med meget få – sprøjtemidler.

Fødevarestyrelsens kontroller viser sjældent fund af pesticidrester i økologiske fødevarer.

Dansk frugt og grønt er oftere fri for sprøjtemidler

Konventionelt dansk frugt og grønt er generelt også et bedre valg med lavere indhold af pesticider.Dansk frugt og grønt er nemlig oftere fri for sprøjtemidler end udenlandsk.

Kan du ikke vælge økologisk? Så vil konventionelt dansk frugt og grønt være et godt alternativ.

Reglerne i Danmark er desuden strammere, end de er på markeder uden for EU. I fødevarer fra andre steder i verden kan du ind i mellem finde rester af pesticider, som ikke er tilladt i EU.

Disse fødevarer er bedre at vælge økologisk og dansk end udenlandsk

  • Æbler (pesticider i 30 procent konventionelle danske, 83 procent i konventionelle udenlandske) 
  • Hvedemel (pesticider i 33 procent af det konventionelle danske, 80 procent i det konventionelle udenlandske) 
  • Tomater (pesticider i 13 procent konventionelle danske, 63 procent i konventionelle udenlandske)  
  • Pærer (pesticider i 23 procent konventionelle danske, 88 procent i konventionelle udenlandske)  
  • Rødvin (pesticider i 0 procent dansk rødvin, 47 procent udenlandsk ikke økologisk rødvin)
  • Vindruer (pesticider i 33 procent af konventionelle vindruer)
  • Kartofler (pesticider i 12 procent konventionelle danske, 64 procent i konventionelle udenlandske)  
  • Agurker (pesticider i 72 procent konventionelle danske, 63 procent i konventionelle udenlandske)  
  • Jordbær (pesticider i 70 procent konventionelle danske, 76 procent i konventionelle udenlandske)  

Kilde: Fødevarestyrelsen, Pesticidrester i fødevarer 2017

Frugt og grønt skal skylles før du spiser det

Inden du spiser frugt og grøntsager, skal det en tur under rent vand fra hanen. På den måde skyller du nogle sprøjtemiddelrester af.

Alle pesticidrester forsvinder dog ikke, og det er forskelligt, hvor effektivt det vil være. Men generelt er det en god vane at have, hvis du vil mindske dit indtag af pesticider.

Du kan også begrænse indtag af sprøjtemidler, hvis du skræller frugt og grønt.

Men dette skal du regne op mod, at mange næringsstoffer kan findes i skrællen.

Disse fødevarer bidrager til din udsættelse

Fødevarestyrelsen har undersøgt, hvor meget sprøjtegift der findes i forskellige typer frugt og grønt.

Danmarks Naturfredningsforening har ud fra disse tal fundet frem til 10 fødevarer, hvor det er en god ide at vælge økologisk, fordi det kan spare dig for mange pesticidrester.

Det skyldes både, at det er fødevarer, som er populære og samtidig, at de kan have et vist indhold af pesticider.

  • Æbler
  • Hvedemel 
  • Tomater  
  • Pærer 
  • Rødvin
  • Vindruer
  • Kartofler 
  • Agurker 
  • Jordbær 

Citrusskaller i maden skal være økologiske

Hvis du bruger citronskal, appelsinskal og anden skal fra citrusfrugter i maden, skal de gerne være økologiske.

Skaller fra citrusfrugter er overfladebehandlet med pesticider. I reguleringen af disse er der ikke taget højde for, at skallerne skal bruges til madlavning.

Med økologiske citrusfrugter undgår du bedst muligt rester af pesticider og sprøjtegift.

Dyrk dine egne grøntsager

Frugt og grønt kan du selv dyrke i haven. Så er du sikker på at undgå pesticider. Du skal dog være opmærksom på, om jorden er forurenet, hvor du bor.

Jord i byzone anses generelt for at være lettere forurenet. Det er blandt andet fordi, der tidligere var bly i benzin, som blev spredt i osen fra biler.

Hvis jorden i din have er forurenet, kan det være en god ide at:

  • Skifte jorden, hvor du dyrker. Du kan for eksempel lave højbede.
  • Vaske frugt og grønt grundigt af for jord.

Se Miljøstyrelsens gode råd, hvis din have har lettere forurenet jord.