Pesticidrester - Sådan vasker du dem af frugt og grønt
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan vasker du pesticidrester af frugt og grønt

Ofte er konventionelt dyrket frugt og grønt sprøjtet med pesticider, og der vil tit sidde rester tilbage i eller på skrællen. Derfor kan du reducere dit pesticidindtag, hvis du sørger for at vaske frugt og grønt ordentligt.

Stina Askholm Hansen · Foto: Getty Images · 25. januar 2024
pesticidrester i frugt og grønt - vaske gulerødder

Når du griber efter æbler, tomater eller citrusfrugter i supermarkedets grøntsagsafdeling, vil der som regel sidde rester af pesticider tilbage på overfladen og i frugtkødet. Pesticider er en gruppe af bekæmpelsesmidler eller sprøjtemidler, der ofte anvendes i produktionen af konventionelt dyrket frugt og grøntsager for at undgå fx ukrudt, svampesygdomme og angreb af insekter. I enkelte tilfælde anvendes sprøjtegifte også i økologisk produktion. 

Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstitutttet har netop udgivet deres årlige pesticidrapport – denne gang for 2022 – og den viser, at 79 procent af alle stikprøver af konventionelt dyrket frugt indeholder rester af sprøjtemidler, mens det samme er gældende for 42 procent af alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager. Tallene er på tværs af frugt og grønt fra både Danmark og udlandet. 

'pesticid_embed'

Restindholdet af sprøjtemidler i konventionelt frugt og grønt varierer dog, alt efter hvilken type afgrøde der er tale om. I dansk producerede æbler blev der fx fundet pesticidrester i 55 procent af prøverne, mens det samme var gældende for 28 procent af dansk producerede pærer. I dansk producerede gulerødder var andelen af prøver med restindhold 20 procent, mens der ikke blev fundet restindhold i dansk producerede tomater. I kun ét dansk æble blev der fundet rester over grænseværdierne.

Gode råd til frugt og grønt

  • Spis økologisk. Økologisk frugt og grønt er produceret uden – eller kun med meget få – sprøjtemidler. Fødevarestyrelsens kontroller viser kun sjældent pesticidrester i økologiske fødevarer
  • Spis varieret. Grænseværdierne for pesticidrester i frugt og grønt er sat ud fra et normalt forbrug af hver enkelt frugt eller grøntsag. Spiser du rigtig meget af en bestemt type frugt eller grøntsag, som tit indeholder mange sprøjtemidler, kan du risikere at få for meget af et sprøjtemiddel. Blandt andet derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at du spiser forskellige frugter og grøntsager.
  • Skyl fx tomater, æbler, citrusfrugter og pærer i omkring 30 sekunder i koldt vand. På den måde får du en del af pesticidresterne væk.
  • Hvis du skal bruge skrællen fra fx citrusfrugter i fx madlavning, bør du vælge økologisk.
  • Husk at vaske dine hænder, efter du har skyllet frugten eller grøntsagerne. Ellers kan du risikere at overføre pesticidrester fra dine hænder til fx frugtkødet.

Skyl i 30 sekunder

Vil du læse hele artiklen nu?

Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk – inklusive mere end 150 test – for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?