Gravid: 10 gode råd til graviditet uden uønsket kemi
Hormonforstyrrende stoffer og anden uønsket kemi bør du være ekstra opmærksom på, når du er gravid eller prøver at blive det.
Er du gravid, og vil du gerne undgå uønsket kemi?
Så har vi samlet 10 gode råd til dig, som du kan følge under hele din graviditet for at minimere dig og din babys udsættelse for fx hormonforstyrrende stoffer.
1. Undgå tobaksrøg
Graviditet og rygning hører ikke sammen. Vi anbefaler, at du både selv lader være med at ryge og så vidt muligt undgår tobaksrøg fra andre.
Kroppen reagerer på tobaksrøg, som udsætter fosteret for en cocktail af problematiske kemikalier. Det risikerer at skade barnet.
En sund graviditet begynder med et rygestop. Det øger også chancen for at blive gravid.
Gå i det hele taget efter et godt indeklima. Du kan blandt andet være opmærksom på at lufte ud eller begrænse partikler i luften fra for eksempel brændeovnsrøg, røg fra stearinlys og mados.
2. Sig nej tak til alkohol
Graviditet harmonerer ikke med alkohol.
Alkohol er sundhedsskadeligt og kan give blandt andet nerveskader og hjerneskader. Drikker du alkohol, øger du også risikoen for abort.
Alkohol er for at være på den sikre side en god ide at undgå allerede, når du prøver at blive gravid.
3. Skab et godt indeklima
Sundt indeklima er vigtigt, når du er gravid.
I dit hjem afdamper kemikalier fra mange kilder, for eksempel møbler, elektronik og byggematerialer. Kemikalierne binder sig til støvet og findes i luften.
- Der skal gerne støvsuges og tørres støv af mindst 1 gang om ugen.
- Luft ud med gennemtræk 2 gange om dagen, så du lufter kemikalierne ud af dit hjem.
4. Hav god kemi på arbejdspladsen
Gravide skal til arbejdspladsen hurtigst muligt gøre opmærksom på de lykkelige omstændigheder, hvis de er udsat for skadelige kemikalier i forbindelse med arbejdet.
Et sundt arbejdsmiljø skal den gravide og ledelsen skabe i samarbejde.
5. Vælg produkter med Svanemærket og Blomsten
Miljømærkede produkter med Svanemærket eller Blomsten lever op til strenge krav om, hvilke kemikalier der må være i produkter. De er gode valg til en grøn livsstil.
Svanemærkede plejeprodukter er fri for stoffer, der er på EU's liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer, herunder parabener.
Du kan også tjekken kemien i dine plejeprodukter med appen Kemiluppen.
6. Drop hårfarven og begræns kosmetikken
Hårfarver kan indeholde kemiske stoffer, der er stærkt allergifremkaldende og mistænkte for at være hormonforstyrrende. Lad derfor være med at farve hår, når du er gravid.
Kosmetik bør du som hovedregel også bruge så lidt som muligt. Vælg gerne miljømærkede produkter uden parfume.
Appen Kemiluppen hjælper dig med at tjekke dine personlige plejeprodukter for uønsket kemi.
7. Vær opmærksom på maling og sprayprodukter
Sprayprodukter kan udsætte dig for store mængder af kemikalier. Det sker, når du indånder de små dråber (aerosoler), som dannes i luften.
Maler du dit hjem og sætter i stand, kan du blive udsat for uønsket kemi gennem indånding og gennem huden. Derfor anbefaler vi ud fra et forsigtighedshensyn at undgå at male og bruge sprayprodukter, når du er gravid.
Faremærkede kemikalier, for eksempel skrappe rengøringsmidler, bør du helt undgå.
8. Undgå kviksølv i store rovfisk
Kviksølv findes i store rovfisk som frisk tun, helleflynder og haj. Tungmetallet påvirker udviklingen af hjernen hos især små børn og fostre.
Fisk er generelt sunde. For eksempel torsk, rødspætte og sild er gode at spise.
9. Spis varieret
Spis generelt varieret og gerne økologisk. Undgå sprøjte- og miljøgifte.
10. Brug kun medicin efter aftale med din læge
Gravide kan i værste fald risikere, at medicin skader fosteret.
Medicin bør du derfor kun indtage efter aftale med din læge. Det gælder også hovedpinepiller, andre smertestillende midler og naturmedicin.
Mavecremer og maveolier til gravide kan indeholde hormonkemi
Mavecremer og olier til gravide lover at hjælpe dig af med strækmærker. Men nogle cremer og olier indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer og kan ikke anbefales til gravide.
Gravide må ikke få for meget A-vitamin
A-vitamin har mange gode egenskaber, men du kan godt få for meget af det. Er du gravid, kan for meget A-vitamin øge risikoen for misdannelser hos barnet. Se vores guide.
Cocktaileffekten: En podcast til gravide om uønsket kemi
I podcasten undersøger gravide Tanja kemiske stoffer, og hvordan du kan minimere din og dit barns samlede udsættelse af uønsket kemi – også kaldet cocktaileffekten.