Gravide må ikke få for meget A-vitamin
A-vitamin har mange gode egenskaber, men du kan godt få for meget af det. Er du gravid, kan for meget A-vitamin øge risikoen for misdannelser hos barnet. Se vores guide.
Hvorfor kan A-vitamin være et problem under graviditeten? Hvordan kan jeg undgå at få for meget A-vitamin?
Find svarene her.
Hvorfor er for meget A-vitamin et problem?
Først og fremmest er det vigtigt at påpege, at A-vitamin er vigtigt - også for en sund udvikling af fostre og børn.
Men for meget A-vitamin kan fx påvirke leveren, og det kan også skade det ufødte barn, da vitaminet er med til at styre fosterudviklingen. Det kan bl.a. øge risikoen for misdannelser.
A-vitamin opløses i fedt og kan overføres fra modermælken til barnet.
Derfor er det en god ide at være opmærksom på ikke at få for meget A-vitamin, særligt når du er gravid, og når du ammer.
Her er A-vitamin i mad
Du får primært A-vitamin gennem din kost. A-vitamin er i fisk, æg, mejeriprodukter, men også i andre fødevarer som fx gulerødder.
Lever og levertran indeholder også meget retinol, som er et A-vitamin.
Den Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed SCCS vurderer, at vores samlede udsættelse for A-vitamin fra fødevarer og kosttilskud i nogle tilfælde kan overstige den øvre grænse for, hvad der er vurderet sikkert.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at gravide undgår lever og levertran og gerne holder lidt igen med leverpostej.
A-vitamin i kosttilskud skal du heller ikke tage, når du er gravid.
Her er A-vitamin i kosmetik og pleje
A-vitamin kan du også finde fx i cremer. Stoffet påvirker væksten af hudceller og kan have en gavnlig effekt på uren, skadet eller tør hud.
A-vitamin er ofte en ingrediens i rynkecremer og andre cremer, der skal begrænse aldring af huden.
Ud fra et forsigtighedsprincip er det en god ide at undgå plejeprodukter som cremer og bodylotion med A-vitamin, så længe du er gravid eller ammer. Det budskab bakker Miljøstyrelsen op om:
“Vi er enige i, at det kan være en god ide at være opmærksom på den mængde A-vitamin, man samlet set får som gravid og ammende, herunder fra kosmetik”, siger Camilla Maria Petersen, AC-tekniker hos Kemikalier og Biocider i Miljøstyrelsen.
Generelt anbefaler Miljøstyrelsen at begrænse brugen af kosmetik og plejeprodukter, når du er gravid eller ammende, og at du vælger produkter med Svanemærket eller EU-blomsten.
Er du ikke gravid, er det stadig en god ide at være opmærksom på A-vitamin i dine plejeprodukter, hvis du i forvejen får meget A-vitamin fx fra kosttilskud eller medicinske cremer, der typisk har en højere koncentration af A-vitamin.
Nye regler for A-vitamin i plejeprodukter
Mængden af A-vitamin du får fra kosmetik og pleje er væsentligt lavere, end fra den mad du spiser. SCCS vurderer alligevel, at kosmetik og plejeprodukter kan bidrage til din samlede udsættelse af A-vitamin, og det kan være problematisk, hvis du allerede har en høj udsættelse fra mad og kosttilskud.
Derfor har SCCS også fastsat grænser for, hvor meget A-vitamin der må være i kosmetik og plejeprodukter.
Disse grænser bliver nu til lovgivning i EU og kommer til at omfatte regler for ingredienserne retinol, retinyl acetate og retinyl palmitate. De er alle sammen A-vitamin stoffer.
Det betyder, at der i fx bodylotion højst må være 0,05 procent retinol. Til sammenligning må der i andre slags produkter højst være 0,3 procent retinol.
Det kan A-vitamin hedde
I kosmetik og plejeprodukter kan A-vitamin findes blandt andet under disse navne:
- Retinyl palmitate
- Retinol
- Retinyl acetate
- Retinyl linoleate
- Retinal
- Hydroxypinacolone retinoate
- Retinyl retinoate
- Retinyl propianate
- Ethyl lactyl retinoate
Den nye lovgivning betyder også, at kosmetik og pleje fremadrettet skal mærkes med, at de indeholder A-vitamin.
Her vil du kunne se teksten “indeholder A-vitamin. Overvej dit daglige indtag før brug”.
Vi vurderer ikke A-vitamin i Kemiluppen
Med appen Kemiluppen kan du tjekke din kosmetik og pleje for uønsket kemi. Men vi vurderer ikke A-vitamin i appen.
Derfor kan en ansigtscreme godt få den bedste bedømmelse, A-kolben, i Kemiluppen, selvom den indeholder et A-vitamin.
Men vi vil fremover gøre opmærksom på, hvis et produkt indeholder A-vitamin i appen, og at vi ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler gravide og ammende at begrænse brugen af kosmetik og plejeprodukter med A-vitaminer. Det samme gælder, hvis du ikke er gravid, men allerede får meget A-vitamin fx fra kosttilskud.
Mavecremer og maveolier til gravide kan indeholde hormonkemi
Mavecremer og olier til gravide lover at hjælpe dig af med strækmærker. Men nogle cremer og olier indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer og kan ikke anbefales til gravide.
Gravid: 10 gode råd til graviditet uden uønsket kemi
Hormonforstyrrende stoffer og anden uønsket kemi bør du være ekstra opmærksom på, når du er gravid eller prøver at blive det.
Cocktaileffekten: En podcast til gravide om uønsket kemi
I podcasten undersøger gravide Tanja kemiske stoffer, og hvordan du kan minimere din og dit barns samlede udsættelse af uønsket kemi – også kaldet cocktaileffekten.