Miljømærker: Få styr på Svanemærket, Blomsten og alle de andre
Svanemærket og Blomsten er nogle af de miljømærker, du kan kigge efter, hvis du vil undgå problematiske kemikalier. Læs om de mange mærker her.
Svanemærket
Svanemærket giver dig garanti for:
- Produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori.
- Der er sat krav til stoffer, som er problematiske for sundheden. Blandt andet er hormonforstyrrende stoffer forbudt.
- Der er også sat klimakrav, og på den måde er Svanemærket din garant for minimal påvirkning af klimaet.
- Kvaliteten skal være i top. Der må ikke slækkes på kvaliteten forat opnå miljøforbedringer.
Kravene til miljømærkede produkter går længere end lovgivningen. Svanemærket reviderer kravene med nogle års mellemrum. På den måde sikrer de, at niveauet følger den generelle udvikling på området.
EU-Blomsten
Miljømærket giver dig garanti for:
- Produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori.
- Produktet tager hensyn til din sundhed.
- Kvaliteten er god.
Den Blå Krans (Astma-Allergi Danmark)
Den Blå Krans sætter fokus på kontaktallergi, eksem og irritation. Du kan derfor mindske risikoen for allergi, hvis du vælger produkter med mærket.
Den Blå Krans garanterer dig, at produkterne ikke må indeholde unødige indholdsstoffer som for eksempel farvestoffer og produktsminke. Desuden er koncentrationen af alle indholdsstoffer vurderet i forhold til allergirisikoen.
Ecocert og BDIH
Begge er baseret på standarden COSMOS.
Den går i korte træk ud på:
- At fremhæve produkter fra økologisk produktion med respekt for biodiversitet.
- Ansvarlig brug af naturlige ressourcer, med respekt for miljøet.
- Bruge processer og fremstillingsmetoder, der er rene og som respekterer menneskers sundhed og miljøet.
Natrue
Natrue er et tysk mærke, som du kan finde i 3 varianter:
- Naturlig.
- Naturlig med en andel af økologiske råvarer.
- Økologisk.
Der findes en positivliste over, hvilke stoffer du må anvende i økologisk kosmetik.
Kravene til, hvilke stoffer der er optaget på positivlisten, er dog ikke tydelige.
Tiltro til Tekstiler (Oeko-tex standard 100)
Oeko-tex standard 100 beskriver de internationale krav for mærkningen.
Det er dog vigtigt at bemærke, at Tiltro Til Tekstiler ikke er et mærke for miljø eller økologiske tekstiler, men derimod et sundhedsmærke for tekstiler.
GOTS
GOTS kræver som standard, at mindst 95 procent af fibre i tøjet er økologiske. Der kan være undtagelser for denne regel – ved undtagelser vil det dog være tydeligt mærket. GOTS sætter også krav til de kemikalier, som producenten bruger under selve produktionen.
De benyttede kemikalier må ikke være giftige, kræftfremkaldende, hormonforstyrrende eller miljøbelastende. Flere specifikke stoffer er forbudte i produktionen.
Ftalater og nonylphenoletoxylater er forbudt i produktionen. Visse tungmetaller, flammehæmmere og azofarvestoffer må heller ikke forekomme under produktionen.
Ø-mærket
Ø-mærket viser, at de danske myndigheder har kontrolleret, at de økologiske regler er håndhævet. Er maden dyrket i Danmark, gælder de danske regler for økologisk landbrugsproduktion.
Udenlandske fødevarer, der lever op til EU’s regler, kan – hvis de er pakket og kontrolleret i Danmark – også få mærket Det Røde Ø.
EU-mærket
Økologiske fødevarer fra EU skal være mærket med økologimærket.
Det røde Ø-mærke benyttes stadigt, men ikke uden EU’s økologimærke ved siden af.
Der findes intet lovkrav til økologiske varer uden for EU. Reglerne fra EU skal være overholdt, hvilket blandt andet betyder, at 95 procent af indholdet skal være økologiske og færre tilsætningsstoffer er tilladt end i konventionelle fødevarer.
TCO-mærket
TCO-mærket er et svensk mærke, som du kan finde på produkter som computere, høretelefoner og smartphones. TCO stiller krav til blandt andet stråling, afgivelse af problematiske kemiske stoffer, ergonomi, produktion og genanvendelse.
TCO-mærket stiller krav til kemien. Plasten i produkterne må ikke indeholde klor og brom. De stoffer finder man ofte i flammehæmmere - tre stoffer er helt forbudt (PBB, PBDE og HBCDD).
Kriterierne gælder ikke for blandt andet isolering rundt om kabler.
Der findes også et såkaldt edge TCO-mærke, hvor produkterne skal leve op til yderligere krav. De skærpede krav omhandler også kemien i produkterne. 65 procent af plasten skal være fra genbrug, og alle komponenter i produktionen skal være fri fra klor og brom.
The Geprüfte Sicherheit
Geprüfte Sicherheit må producenten bruge, når udstyret er testet af et uafhængigt autoriseret firma og lever op til de angivne sikkerhedskrav.
Test- og certificeringsinstansen overvåger, at kun produkter af den godkendte type bliver markedsført og solgt.
Dansk Indeklima Mærkning (DIM)
Dansk Indeklima Mærkning er en frivillig mærkningsordning for produkter og materialer, der har dokumentation for afgasningen.
Kravene indebærer en øvre grænse for, hvilke stoffer produkterne må frigive. Kræftfremkaldende stoffer må ikke afgives fra produkterne.
Kriterierne for disse krav sætter fokus på slimhindeirritation i øjnene og øvre luftveje.
Godkendt til drikkevand
En ny vandhane skal myndighederne godkende.
Det samme gælder fittings og rørene, der leder vandet til vandhanen.
Godkendt Til Drikkevand stiller krav til, hvad installationerne må afgive af problematiske stoffer.
CE-mærket
CE-mærket skal blandt andet være på legetøj, elektronik og byggevarer.
CE-mærket giver dog ingen sikkerhed for, om produkter indeholder problematiske kemiske stoffer, som ikke er forbudt i EU.
Producenterne erklærer på eget ansvar, om produkterne er i overensstemmelse med lovkravene. Det er derefter op til de enkelte medlemslande i EU at gennemføre en markedsovervågning.
AllergyCertified
AllergyCertified-mærket er et dansk baseret allergimærke med internationalt sigte startet i 2014.
Mærket kan komme på produkter, der:
- Ikke indeholder stoffer, som er kendt for at kunne give allergi. Har også fokus på hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer
- Kun indeholder allergifremkaldende stoffer i koncentrationer, hvor deres rådgivende panel eller EU's videnskabelig komite vurderer, at det er sikkert.
Mere end 2000 produkter er certificeret.
Ingen Fairtrade-ris i de danske supermarkeder
Selvom der er mange slags ris i supermarkedet, er Fairtrade-mærkede ris ikke en af dem. Men de både burde og kunne sagtens være der, ligesom de er det i andre lande, mener Fairtrade.
19 mærker, du skal kende, når du handler
Der findes utallige mærker at holde styr på i butikker og på nettet. Vi har udvalgt 19 mærker, som vi mener, er de vigtigste at kende, når du handler.
Dyrevelfærd: Hvilket mærke skal du gå efter?
Dyrevelfærdsmærker fortæller dig, hvordan grise, høns og køer har haft det, før de lander i supermarkedets køledisk. Men der er stor forskel på mærkerne. Få styr på forskellene her.