Leder: Er din stikkontakt sikker?
9 ud af 10 af transportable stikkontakter lever ikke op til de danske regler om sikkerhed, viser en ny undersøgelse fra Sikkerhedsstyrelsen.
Når vi køber produkter til hjemmet her i landet, tager vi det ofte som en selvfølge, at de varer, der sælges i Danmark, er godkendte og hverken til fare for os selv eller vores børn.
Mange af os regner med, at alle produkter testes og godkendes af myndighederne, inden de sættes på markedet.
Det er desværre ikke tilfældet.
Det er nemlig producentens og importørens ansvar, at et produkt lever op til gældende lovgivning. Og forhandlerne har ansvaret for at vælge leverandører, der kan redegøre for produktsikkerheden. Myndighederne laver markedskontrol – men det sker gennem stikprøveundersøgelser, og desværre ikke ofte nok.
Usikre produkter på hylderne
I denne udgave af Forbrugerrådet Tænk sætter vi blandt andet fokus på stikkontakter. I en nylig undersøgelse fra Sikkerhedsstyrelsen står det nemlig klart, at en meget stor andel af de stikkontakter, der kan købes på danske hjemmesider, slet ikke lever op til de danske regler for sikkerhed.
Sikkerhedsstyrelsen har udført en stikprøvekontrol af både faste og transportable stikkontakter, og for de transportable gælder det, at hele 9 ud af 10 enten ikke lever op til de danske regler, eller de mangler den påkrævede dokumentation.
Vores egne test her i Forbrugerrådet Tænk viser også, at der er produkter på markedet, der slet ikke burde være der. Det er nemlig langt fra alle producenter og forhandlere, der har styr på regler og standarder, og der må jævnligt trækkes produkter tilbage, som ikke opfylder reglerne.
Det er uacceptabelt, og det skaber utryghed. Sikkerhedsstyrelsen har nu en vigtig opgave i at følge op og sikre, at importører og forhandlere får fjernet de farlige stikkontakter fra markedet og tjekke, at de ikke ender på hjemmesiderne igen.
Styrket dansk markedskontrol
Der er et tydeligt behov for, at både importører og forhandlere vejledes om den gældende danske lovgivning, så de kan stille de rette krav til deres leverandører fremadrettet.
Men skal vi for alvor løfte produktsikkerheden, er det afgørende, at der udføres mere generel markedskontrol i Danmark. En kontrol, der kan sikre, at useriøse forhandlere ikke går under radaren, og som kan sikre, at vi som forbrugere kan stole på produktsikkerheden af helt basale dagligdagsprodukter. Det arbejder vi for, bliver et krav i den kommende lovgivning.
Vi har gennem flere år advaret mod at købe el-artikler på de store udenlandske handelsplatforme som Wish og Amazon, da mange produkter herfra slet ikke er beregnet til det danske marked og kan være direkte farlige i brug. Men det er foruroligende, at billedet hos de danske forhandlere for en så simpel vare som en stikkontakt er så nedslående – og det kalder på en styrket dansk markedskontrol.
Tænker du over sikkerheden, når du køber produkter til hjemmet? Det gør vi, og vi arbejder fortsat for, at alle forbrugere i Danmark skal kunne foretage et trygt valg.