Forbrugernes opbakning har gjort forslag om forbud mod PFAS til storpolitik
I skrivende stund er jeg i gang med forberedelserne til et møde med miljøminister Magnus Heunicke. Under armen vil jeg medbringe 78.077 underskrifter fra jer forbrugere, der bakker op om et nationalt forbud mod brugen af de skadelige fluorstoffer, PFAS, i forbrugerprodukter.
Da vi i Forbrugerrådet Tænk sammen med seks førende forskere foreslog et sådant forbud tilbage i september, stod vi ret alene. Men hurtigt blev vi mange, og sammen stod vi stærkt. Forslaget fik nemlig en helt overvældende opbakning fra jer forbrugere, og det løftede forslaget om at tage et endeligt opgør med de skadelige fluorstoffer ind øverst på dagsordenen på Christiansborg. PFAS står nu nævnt i regeringsgrundlaget, og kampen mod PFAS er dermed, med jeres opbakning, blevet til storpolitik.
Men vi er desværre ikke i mål endnu.
Miljøministeren har godt nok sagt, at han vil forbyde PFAS i brandskum, og at han også vil se på mulighederne for at forbyde stofferne i tekstiler. Samtidig har han og regeringen sammen med Sverige, Norge, Tyskland og Holland fremsat et forslag i EU om et bredt forbud mod PFAS. Det fortjener ros. Hvis forslaget gennemføres uden ændringer, så er det en meget stor sejr for beskyttelsen af mennesker og miljø i hele EU, som det selvfølgelig helst skal gælde for. Ja, helst for hele verden.
Vi kan se i vores løbende testarbejde af alt fra udendørstøj over stegepander til tandtråd og imprægnering, at der sagtens kan laves gode produkter uden PFAS. Anja Philip Formand for Forbrugerrådet Tænk
Men desværre ved vi fra andre lignende forslag, at industriens lobbyister vil arbejde hårdt for at forhale og forringe det. Udfordringen ved EU-forslaget er samtidig, at det går for langsomt. Et realistisk tids-scenarie er, at stofferne i de produkter, vi som forbrugere er i berøring med i vores hverdag, er væk om 7-10 år, og til den tid vil der sandsynligvis være indført flere undtagelser, som udvander forslaget, ligesom det som sagt ikke er sikkert, at det overhovedet bliver vedtaget i sidste ende.
Vi kan se i vores løbende testarbejde af alt fra udendørstøj over stegepander til tandtråd og imprægnering, at der sagtens kan laves gode produkter uden PFAS. Men desværre kan vi ikke se, at industrien på kort sigt selv vil sørge for at fjerne de skadelige stoffer.
Derfor er der fortsat brug for et dansk forbud mod PFAS i forbrugerprodukter, som på den måde også kan vise vejen i EU. Førende danske eksperter opfordrer til et sådant forbud. Det er veldokumenteret, at stofferne er skadelige, og Danmark er tidligere gået foran og har forbudt skadelige stoffer i forbrugerprodukter, når EU nølede. I sidste ende handler det om politisk vilje og mod.
Så når jeg om lidt mødes med miljøministeren, vil mit budskab være, at 78.077 forbrugere ønsker sig et hurtigt nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter – for vores miljø, for vores sundheds og for vores børns skyld.
Med venlig hilsen
Anja Philip, formand