Det mener vi er vigtigst for politikerne at have fokus på
Mens disse linjer skrives, er dansk politik gået i valgkampsmodus, for selv om statsminister Mette Frederiksens valgperiode først udløber næste sommer, forventer de fleste politiske kommentatorer, at valget kommer snart.
Valgkampen er for os i Forbrugerrådet Tænk en mulighed for at få politikerne i tale om, hvad der optager vores medlemmer og danske forbrugere generelt. Derfor har vi undersøgt, hvad danskerne mener, der er vigtigst for politikerne at have fokus på. Tre emner skiller sig markant ud – klima, sundhed og økonomi.
Det forstår jeg godt.
En sommer med rekordvarme i Europa har igen placeret klimaet højt på dagsordenen, og vores forbrug fordrer store CO2-reduktioner. Men vi kan som forbrugere ikke redde verden alene, der er brug for politisk handling – fx skal de ting, vi køber, holde længere og kunne repareres, og derfor skal vi bl.a. have en længere reklamationsret, når fx vores hvidevarer, elektronik og biler går i stykker.
Vi skal have et klimamærke på fødevarer, der kan guide os, når vi står i supermarkedet. Og vi skal have en mere pålidelig og fleksibel offentlig transport, der er attraktiv og tilgængelig for alle.
Det bør have højeste politiske prioritet at få forbudt stofferne i vores produkter. Anja Philip
Vi står samtidig midt i en kemikaliekrise, der truer vores miljø og vores sundhed. Senest fik borgere fra Korsør, som havde spist oksekød fra egne køer i deres
såkaldte kogræsserlav, målt et tårnhøjt indhold af det forbudte og skadelige fluorstof PFOS i blodet. Fluorstofferne giver bl.a. øget risiko for kræft og fosterskader.
Vi ved fra vores testarbejde, at fluorstofferne bl.a. findes i kosmetik, jakker, stegepander, tandtråd og maling. Det bør have højeste politiske prioritet at få forbudt stofferne i vores produkter.
Som forbrugere har vi vores økonomi bundet fuldstændig op på vores bank, men en ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser desværre, at konkurrencen mellem bankerne ikke er god nok, og at det er svært at træffe de bedste valg. Det koster både forbrugerne og samfundet dyrt, og det bør politikerne reagere på. Hvis de mangler inspiration, har vi bl.a. foreslået, at det skal være lettere at gennemskue, hvad vi betaler for at være i vores bank, og om der er penge at spare ved at skifte til en anden.
Hvis du er enig i, at valgkampen bør handle om de nære ting i din hverdag som forbruger, kan du faktisk gøre noget. Tag fat i dine lokale folketingskandidater på
Facebook, på mail, på gågaden eller i forsamlingshuset, og hør, hvordan de vil gøre det lettere at være forbruger.
Med venlig hilsen
Anja Philip, formand