Sort peber: Er der snyd med indholdet?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test viser ingen snyd med sort peber

Tidligere test har påvist udbredt snyd med krydderier, og vi har derfor testet 11 stødt sort peber. I en enkelt stødt peber var der tilsat noget andet end sort peber.

Lars Nøhr Andreasen · 2. marts 2023
de bedste og dårligste stødt sort peber i test

Imagecredit: Getty Images

Tidligere test og EU-undersøgelser har vist problemer med ægtheden af krydderier. Derfor har vi sammen med andre europæiske lande testet 43 forskellige slags stødt sort peber, hvor 11 af prøverne var mærker, man kan købe i Danmark. 

Der blev fundet problemer i en af prøverne, hvilket svarer til cirka to procent af alle de testede produkter.

Disse mærker har vi testet

De 11 forskellige mærker af stødt sort peber, vi har testet, er:

Aruna, Budget, Coop, Irmas, Kania, Kilic, Portland, Rema 1000, Roberoni, Santa Maria og Xtra.

Oftere snyd med stødt peber

Når vi tester stødt peber og ikke hele peberkorn, skyldes det, at der oftere ses snyd med stødt peber end med hele peberkorn. 

Laboratoriet fandt tegn på, at der var tilsat noget andet end peber i et af produkterne. Testmetoden gør det ikke muligt at se præcist hvad, der er tilsat, men da indholdet af silicium desuden er meget højt, kan det tyde på, at det er et antiklumpningsmiddel, der er tilsat.

Kvaliteten af peberet varierer

Peberet er desuden kvalitetstestet for indhold af æteriske olier og stoffet piperin, der giver peberet dets skarpe smag. 

De æteriske olier er flygtige og forsvinder over tid i sort peber og især i stødt sort peber. Der er forskelle på indholdet af æteriske olier i peberet, men de fleste klarer sig pænt, og ingen falder helt igennem.  

Indholdet af piperin bør ifølge en Iso-standard være på mindst fire procent, og i den sorte peber mistænkt for at indeholde antiklumpningsmiddel er indholdet af piperin kun på tre procent.  

Se, hvilke stødt sort peber som klarer sig bedst og værst i test

To forskellige mærker af stødt sort peber klarer sig særligt godt i testen, når vi ser på indholdet af æteriske olier og piperin. Vi har ikke smagstestet de forskellige pebre, men alene vurderet dem på laboratoriet.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?