Røde linser
Røde linser er en bælgfrugt, der er velegnet til at bruge i supper og sammenkogte retter, fordi de nemt koger ud. Få svar på, hvor længe røde linser skal koge, og hvordan du bedst bruger dem her.
De røde linser er en af de mest kendte bælgfrugter, som du kan købe i næsten alle supermarkeder. De mest almindelige er splitlinser, hvor linsen er delt i to halvdele, men de findes også som hele linser.
Her får du svar på:
- Hvordan røde linser smager
- Kogetid og udblødning
- Gode retter med røde linser
- Sådan giver du røde linser smag
- Opbevaring
- Kan røde linser fryses?
- Holdbarhed
- Spis eller smid ud?
Hvordan smager røde linser?
Røde linser smager ikke af meget, og de kan have en lidt melet struktur og smag.
Splitlinserne har en tendens til at koge ud og er gode til at give en cremet konsistens, hvorimod de hele linser har en lidt mere fast struktur, når de tilberedes.
Kort kogetid og ingen udblødning
Tørrede røde linser er nemme at tilberede, fordi de ikke skal udblødes ligesom bønner. Du kan koge dem enten for sig selv eller direkte i en ret.
Sådan gør du:
- Skyl linserne
- Kog dem i friskt vand i ca. 20-30 minutter.
Du kan godt bruge kogevandet fra linserne i din madlavning.
Vi anbefaler altid, at du følger anvisningen på pakken.
Disse retter er gode med røde linser
Røde linser er gode at bruge i supper og sammenkogte retter, fordi de nemt koger ud. Derved er de med til at jævne retterne og give en mere cremet konsistens. Det kan fx være dhal, blendede grøntsagssupper, pastasauce og lasagne.
En godt trick til at få spist flere røde linser i hverdagen er at koge dem sammen med ris. Erstat fx 1/3 af risen med røde linser. Røde linser er også velegnet til at erstatte hakket kød helt eller delvist i fx lasagne.
Sådan giver du røde linser smag
Røde linser smager ikke af så meget i sig selv, så det er vigtigt at krydre retten godt, når du bruger dem. Hvidløg egner sig godt til linserne. Med røde linser er det særligt vigtigt at tilføje noget syrligt som fx citron eller eddike for at opveje den lidt melede smag. Så brug ekstra krydderier, fedt, salt og syre, når du laver mad med røde linser.
Hvis du bruger røde linser i en opskrift, hvor de helt eller delvist erstatter kødet, er det også en god ide at tilsætte ekstra umami-smag - fx ved at bruge soltørrede tomater, tomatpure, soyasauce, svampe, parmesanost eller tang.
Sådan opbevarer du røde linser
Tørrede røde linser opbevares bedst i køkkenskabet.
Hvis du ikke skal bruge alle de tilberedte røde linser, skal du opbevare resten på køl.
Kan røde linser fryses?
Kogte røde linser kan fryses og bruges senere i fx gryderetter.
Holdbarhed
Tørrede røde linser kan holde sig i op til ca. 2 år. Ofte til efter ’bedst før’-datoen.
Tilberedte røde linser kan holde sig ca. 3-4 dage i køleskabet.
Spis eller smid ud?
Brug sanserne. Røde linser, der smager eller lugter dårligt, skal smides ud. Hvis der er mug på en portion linser skal hele portionen kasseres - også selvom det kun er en del af portionen, der er berørt.
Støttet af
Her er de kikærter, vi anbefaler
Kikærter ser umiddelbart ens ud, men der er stor forskel på dem, når de bliver kogt og smagt på. Det viser vores test af kikærter.
Sådan bruger du bælgfrugter
Bælgfrugter som bønner og linser er fyldt med proteiner, fibre og vitaminer. Klimabelastningen er lav, og de er forholdsvis billige. Få tips til at bruge de grønne proteiner her.
Det skal du vide om kikærter
Kikærter er den mest kendte bælgfrugt i Danmark og bruges i et hav af opskrifter. Her kan du læse alt, du skal vide om kikærter som kogetid, udblødning, aquafaba og tips til gode retter med kikærter.