Det skal du vide om mesh wi-fi netværk i hjemmet
Med et mesh-netværk kan du få dit wi-fi til at række ud i alle hjørner af hjemmet. Vi guider dig til hvordan du gør.
Wi-fi signalet er sjældent lige godt i hele hjemmet. Med et mesh-netværk kan du dog få signalet til at række helt ind på hjemmekontoret, soveværelset eller ned i kælderen – eller alle tre steder på samme tid.
Hvad er et mesh-netværk?
Et mesh-system eller mesh-netværk består af en mesh-router samt en eller flere mesh-enheder. Enhederne kaldes for ‘noder’ eller ‘satellitter’, og hvor mange af dem, du skal bruge, kommer an på, hvor mange kvadratmeter, du vil udvide rækkevidden af dit signal med.
Hver enkelt satellit forlænger det wifi-signal, der udgår fra routeren. Hvis du eksempelvis oplever, at du har god internetforbindelse i op til fem meter fra din router, men at signalet derefter bliver dårligere, kan du altså placere en satellit inden for de fem meter. Mesh-satellitten vil så opfange wi-fi signalet og sende det videre i en ny radius af fem meter. Sådan kan du fortsætte med at placere satellitterne, indtil du problemfrit kan bruge internettet i alle ønskede rum og hjørner.
Hvis man vil have solid wi-fi-dækning i hele hjemmet, er mesh-systemet altså en enkel og effektiv løsning. Der er nemmere at bruge end mange tidligere løsninger på markedet, og så er det trådløst.
Test af mesh-netværk
Vi har testet i alt 23 mesh-systemer fra forskellige mærker. Hvilken, du skal vælge, kan afhænge af dit præcise behov. De testede systemer er fra mærkerne:
TP-Link, Linksys, Asus, Netgear, Google, D-link og Tenda.
Trådløs og flydende overgang
Fælles for alle mesh-systemer er, at satellitterne og routeren kommunikerer med hinanden og helt automatisk flytter brugeren rundt imellem sig. Det vil sige, at hvis du bevæger dig fra et rum til andet, mens du streamer noget fra din telefon, så hopper telefonen automatisk fra den ene satellit til den anden og benytter signalet fra den, som er tættest på og dermed giver den bedste forbindelse.
Nogle ønsker selv manuelt at kontrollere, hvilken enhed, der skal prioriteres af mesh-satellitten. Det kan for eksempel være fordi man vil sikre sig, at TV-signalet bliver prioriteret før iPaden, i tilfælde hvor begge bruges på samme tid. I vores test kan du se om mesh-systemet har funktionen, se efter QoS.
Alle de mesh-netværk, vi har testet, er trådløse. De skal altså ikke forbindes med ledninger imellem sig, men blot tilsluttes strøm. Der er dog nogle af systemerne, som kan tilsluttes med et netværkskabel, hvis man ønsker det. De testede systemer kan købes med enten to eller tre medfølgende satellitter, og alt efter behov vil det i de fleste hjem være tilstrækkeligt.
Sådan sætter du dit mesh-netværk op
Nogle af mesh-systemerne kommer med en app, der kan guide dig til, hvordan du placerer satellitterne korrekt i hjemmet. Hvis ikke, der medfølger en guide, kan du dog nemt prøve dig frem med opsætningen selv og justere på placeringen alt efter hvor godt signalet virker.
Der er blot nogle ting, du skal være opmærksom på ved opsætningen. Blandt andet skal du vide, at signalet fra din router og satellitterne når bedst ud, hvis de står frit tilgængeligt og altså ikke er gemt inde i et skab eller under sofaen. Derudover er der forskel på signalets styrke, alt efter om det skal gå gennem et åbent rum, en gipsvæg eller en mur af beton.
Allervigtigst er det dog, at du undgår at placere en satellit i et hjørne af hjemmet, hvor der slet intet internet-signal er i forvejen. Selvom det måske intuitivt kan virke som det mest oplagte valg at sætte satellitten der, hvor problemet er allerværst, skal man nemlig holde sig for øje, at satellitten kun udvider det signal, den selv er i stand til at opfange. Den kan altså ikke selv skabe et signal i en såkaldt ‘død zone’.
Hvis man vil have signal i en død zone, kan man enten udvide rækkevidden med flere satellitter – eller man kan placere en satellit i den døde zone og forbinde den til routeren via et kabel.
8 gode råd, når du opsætter dit mesh-netværk
Hvor godt dit mesh netværk virker afhænger meget af hvordan du placerer dine mesh-satellitter Få gode råd her.
- Undgå at sætte mesh-enhederne på gulvet, i lukkede skabe osv.
- Eksperimenter med bedste placering af satellit-enhederne – nogle gange kan mindre ændringer i placeringen have stor indflydelse på signalet
- Tænk på at tykke betonvægge eller et badeværelse kan svække signalet mellem enhederne
- Vælg en netværkskanal med mindre trafik. Signalet fra dit mesh-netværk bliver sendt ud på en netværkskanal. Bruger flere i dit område den samme kanal, kan det sænke din hastighed. Nogle enheder giver mulighed for at skifte kanal, andre gør det automatisk, således at der skiftes til en kanal, der bliver mindre brugt.
- Undgå at stille satellit-enheden i en ‘død zone’, men opstil den på vejen derhen, så satellit-enhedens signal rækker ind i din døde zone
- Sørg for at have nok mesh-satelitter. Du kan tilkøbe flere satellit-enheder til de fleste produkter, hvis du vil udvide rækkevidden af dit wi-fi yderligere
- Overvej at kable en mesh-satellit, hvis signalet er for svagt. Flere produkter har mulighed for at kable satellit-enhederne (med et ethernet kabel) til hovedenheden (wired backhaul). Har du mulighed for at kable enhederne, får du en bedre og hurtigere forbindelse uden forhindringer.
- Hav så få hop på vejen mellem din hovedenhed og den satellit-enhed, du er forbundet til. Er du eksempelvis forbundet til en satellit-enhed i det fjerneste hjørne af dit hjem, og signalet skal videresende til to andre enheder, før det når hovedenheden, vil du opleve et fald i hastigheden.
Forskellige generationer af wi-fi
Wi-fi findes i forskellige generationer, fordi det af og til bliver udviklet eller opdateret, ligesom vi kender det fra 3-, 4- og 5G-netværk på vores mobiltelefoner. Ligesom det kun er nyere modeller af mobiltelefoner, der har adgang til 5G-netværk, er det også kun nogle af mesh-systemerne, der tilbyder den nyeste generation af wi-fi (wi-fi 6 og wi-fi 6e).
Det betyder ikke, at du som sådan behøver at vide, hvilken generation wi-fi, du har – for du kan bruge alle mesh-systemerne uanset hvad. Ligesom en mobiltelefon automatisk kobler sig på 4G-netværk, hvis den ikke er kompatibel med 5G-netværk, vil dit mesh-system også automatisk benytte sig af den generation wi-fi, det er kompatibelt med. Det er dog relevant for dem, der bevidst har valgt at investere i udstyr med den nyeste wi-fi-generation, at være opmærksom på, hvilke mesh-systemer, der er kompatible med deres udstyr. I vores test kan du se om mesh-netværket understøtter wi-fi 6 og wi-fi 6e.
Vær opmærksom på frekvensbånd
Wi-fi går på forskellige frekvensbånd og måles i gigahertz (GHz). Der findes seks forskellige generationer af wi-fi, og for hver enkelt generation skelnes der mellem 2,4, 5 og 6 GHz
Der er fordele og ulemper ved at benytte sig af både 2,4 og 5 GHz forbindelser. Forbindelser med 2,4 GHz oplever flere forstyrrelser og har en lavere hastighed end 5 GHz. Til gengæld har det en bredere rækkevidde og når bedre gennem vægge eller andre genstande. Kun wi-fi i generation 6e fungerer med 6 GHz.
Internet-hastighed: Så meget har du brug for
Bredbånd med høj upload- eller download hastighed – hvad skal du vælge? Se, hvor mange megabit, du har brug for til din internetforbindelse.
Se dig for, når du vælger mobilabonnement med streaming
Teleselskaberne lokker med streaming af musik og film, når de vil sælge dig et mobilabonnement. Det kan være en god forretning for dig, men se dig godt for.
Disse mesh-netværk er bedst i test
Mesh-netværk er en effektiv og enkel måde at forbedre rækkevidden af dit wi-fi til alle værelser og hjørner af hjemmet. Se hvilke der er bedst i test.