Flyverdragt: Køb ikke disse
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Disse flyverdragter skal du ikke købe

Flere flyverdragter klarer sig dårligt i Forbrugerrådet Tænks test, fordi de har problemer med enten vandtæthed eller uønsket kemi. Se dem her.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 6. oktober 2022
undgå disse dårlige flyverdragter

Imagecredit: Getty Images

Flyverdragter skal holde dit barn varm og tør. Dårlige sømme og utæt stof kan imidlertid betyde, at vandet nemt trænger ind, hvis dit barn sætter sig i vand, mudder eller sne.

Vi har testet flyverdragter. I testen undersøger vi for hvor vandafvisende, vandtætte og slidstærke flyverdragterne er. Vi undersøger også om flyverdragterne indeholder PFAS (fluorstoffer) og og Bisphenol A . I testen fandt vi flyverdragter, der indeholder uønsket kemi, eller som ikke er gode nok til at holde vandet ude.

Problematiske kemikalier i flyverdragter

Overtøj gøres i nogle tilfælde vandafvisende med PFAS (fluorstoffer), og stofferne kan også bruges som smudsafvisning. Derfor undersøger vi for det i vores flyverdragt test

PFAS er ikke forbudt, men stofferne er problematiske for miljøet og sundheden, og vi kæmper i Forbrugerrådet Tænk for at få et totalforbud mod stofferne. Miljøstyrelsen anbefaler overtøj, der ikke indeholder fluorstoffer.

Vælg flyverdragter uden fluorstoffer, også selvom det ikke er den enkelte flyverdragt med fluorstoffer, der i sig selv udgør et problem for sundheden. Det gør derimod den samlede brug og udsættelse for stofferne.

Bisphenol A (BPA) findes i plastik og er et hormonforstyrrende stof, som fx er forbudt i sutteflasker. Vi har undersøgt om flyverdragterne indeholder BPA, fordi det tidligere er fundet i tekstil blandt andet af Miljøstyrelsen. Vi mener ikke det bør findes i produkter til børn

Vi fandt én flyverdragt som indeholder fluorstoffer og vi fandt Bisphenol A i mindre mængder i alle flyverdragterne.

Flyverdragter skal være vandafvisende og vandtætte

Når vi tester flyverdragter undersøger vi både om flyverdragterne er vandafvisende og vandtætte – det er nemlig ikke det samme og flere flyverdragter er ikke gode nok til at holde dit barn tør.

Vandafvisende betyder om stoffet er godt til af afvise vandet, så yderstoffet ikke bliver vådt. Selvom dit barn måske ikke bliver våd på kroppen kan dragten blive meget våd og kold at have på, hvis de yderste lag ikke skyr vand men i stedet bliver våde.

Vandtæthed er en undersøgelse af om både yderstof og syninger er tætte og holder vandet ude, så dit barn ikke bliver våd gennem stoffet eller fx ved skulderen hvor ærmet et syet på eller ved sømmen på bagdelen, hvis barnet sidder i noget vådt..

Disse flyverdragter klarer testen dårligst

Forbrugerrådet Tænk anbefaler at undgå overtøj med PFAS (fluorstoffer) og BPA (Bisphenol A). Du bør også nøje overveje, om du vil købe flyverdragter med dårlig vandtæthed.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?