Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Indboforsikring: Sådan vælger du den bedste og billigste

Indboforsikring fylder i budgettet, men forsikrer dine ting i tilfælde af brand eller tyveri. Hvordan finder du den bedste og billigste indboforsikring?
Af Laura Gonzales
20. September 2019
indboforsikring.jpg
Foto: Thinkstock

Undersøg markedet før du vælger forsikring

Indboforsikring dækker, så du ikke selv står med udgifterne, hvis du eksempelvis er ude for tyveri, indbrud, brand eller vandskade.    

Spar flere tusinde kroner om året på din indboforsikring ved at vælge den bedste og billigste.

Indboforsikring: Sådan er du dækket

Få styr på din forsikringssum

Forsikringssummen er det beløb, du vurderer, alle dine ting er værd. Forsikringssum bliver også kaldt indbosum eller dækningssum.

Forsikringssummen er vigtig. Summen er det maksimale beløb, du får udbetalt, hvis du eksempelvis skulle miste alle dine ting i en brand.

Prisen på din forsikring kan ændre sig alt efter forsikringssummens størrelse. Få styr på, hvad du har brug for at forsikre, og hvor meget du har brug for at forsikre dig for. Så får du en forsikring, hvor pris og dækning er rigtig for dig.

Sådan bestemmer du din forsikringssum

Sammenlign forsikringerne

Pris og forsikringsbetingelser skal du undersøge hos flere forskellige selskaber.

Forsikringsguiden.dk* kan du bruge til at sammenligne dækning, pris og selvrisiko hos forskellige forsikringsselskaber.

Hold øje med, om du har forsikringsbehov, der går ud over standarddækningen hos de enkelte selskaber. Skal du købe ekstra dækning til din dyre cykel eller smykker? Så kan det i sidste ende gøre forsikringen dyrere end andre forsikringer på markedet.

Udvælg 3 selskaber og indhent et skriftligt tilbud fra dem.

Sammenlign forsikringsselskaber på forsikringsguiden.dk

Læs det med småt

Tilbud fra forsikringsselskaberne skal du gennemgå omhyggeligt – husk at læse det med småt, og vær særligt opmærksom på undtagelser til dækningen.

Hold øje med, hvordan selskaberne adskiller sig fra hinanden og vurdér, om forskellene vil have nogen betydning for dig, eksempelvis:

  • Præmien – hvad skal du betale?
  • Selvrisikoen varierer – hvor meget skal du betale, hvis uheldet er ude?
  • Forsikringssummen – hvor meget får du maksimalt udbetalt i erstatning?
  • Indgår rejseforsikring i indboforsikringen?

Undersøg forsikringens dækning

Sæt dig ind i forskellene på forsikringernes dækning.

Elcykler er for eksempel ikke altid cykler. Er topfarten på din elcykel højere end 25 km/t? Så opfatter forsikringsselskabet måske din elcykel som en knallert og udbetaler ikke erstatning, hvis du får den stjålet.

Får du stjålet reservedele til biler eller autoværktøj fra din garage? Så opfatter forsikringsselskabet det måske ikke som almindeligt indbo, og du kan derfor ikke få erstatning.

Undersøg, hvordan forsikringen dækker i dens oversigt over betingelser og vilkår før skaden sker. Find de punkter, der er relevante for dig.

Kontakt forsikringsselskabet, hvis du er i tvivl om, hvad indboforsikringen dækker.

Sammenlign forsikringsselskaber på forsikringsguiden.dk

Tjek, om du får begrænset erstatning

Har du garage, kælder, loftsrum eller udhus?

Tyve har typisk nemmere ved at stjæle fra din garage eller kælder, end fra andre rum i huset. Derfor kan din forsikring indeholde forbehold i form af begrænset erstatning.

Begrænset erstatning betyder, at der kan være en begrænsning på, hvor meget erstatning du kan få for én enkelt genstand. Tjek, om der er særlig begrænsning i forsikringen, hvis du for eksempel får stjålet et dyrt møbel fra din kælder.

Finder du ud af, at der er særlige begrænsninger i din forsikring? Så tænk over, hvor du opbevarer dine dyre ejendele.

Skal du udvide forsikringen med et tilvalg?

Skader på elektronik eller el-skader kan du ofte kun få erstatning for, hvis du har udvidet indboforsikringen med en elektronikforsikring.

Tilvalg kan også dække over en glas- og sanitetsforsikring. Får du skader på for eksempel toilet, vinduer, håndvaske eller glaskeramiske kogeplader, er du dækket ind med dette tilvalg.

Husk, at en tilsyneladende billig indboforsikring kan blive dyr, hvis du har brug for mange tilvalg til forsikringen.

Tillægsforsikringer: Kan det betale sig?

Dækker forsikringen pludselige skader?

Snubler du over en kantsten og taber dine briller, så de går i stykker? Ommøblerer du din stue og ødelægger din fladskærm? Så bliver det kaldt en pludselig skade. Pludselig skade er en dækning, du ofte skal tilkøbe til din indboforsikring.

Pludselig skade dækker over en skade, hvor både handlingen, der fører til skaden, og resultatet af skaden er pludselig, uventet og sker på samme tid.

Undersøg om pludselig skade er en del af indboforsikringen.

Tjek klager hos forsikringsselskabet

Antallet af klager i Ankenævnet for Forsikringer er et godt pejlemærke for, hvordan selskabets service er, og hvor hård selskabet er i deres skadesbehandling.

Falder en stor andel af klagesagerne i Ankenævnet for Forsikring ud til kundernes fordel, kan det være udtryk for, at forsikringsselskabet har en hård skadessagsbehandling. Hård skadesagsbehandling er ikke godt for dig som kunde.

Se procentdelen af kunder, der har fået helt eller delvist medhold i klagesager, på forsikringsguiden.dk. Vælg "se detaljer" under det enkelte forsikringsselskab for at få information om klagesagerne.

Se klager over forsikringsselskaber på Forsikringsguiden.dk

Overvej størrelsen på selvrisikoen

Selvrisikoen er det beløb, du selv skal betale i tilfælde af skade. Selvrisikoen påvirker, hvor meget du betaler for din forsikring. Prisen er også kaldet din forsikringspræmie.

Overvej hvor meget du har råd til at betale i selvrisiko, hvis du bliver ramt af skade.

Forsikringspræmien stiger normalt, hvis du vil have en lav selvrisiko. Omvendt betaler du typisk mindre i præmie, hvis selvrisikoen er høj.

Vær kritisk over for pakketilbud

Prisen for den enkelte forsikring skal være let for dig at gennemskue. Det gælder også, hvis et forsikringsselskab sender dig et pakketilbud.

Forsikringsselskaber lokker ofte med rabat, hvis du samler flere forskellige forsikringer hos dem. Forbrugerrådet Tænk har undersøgt samlerabatter, og det er sjældent, at samlepakken hos et enkelt selskab rent faktisk er den billigste løsning.

Sammenlign priserne og undersøg, om samlerabatten egentlig kan betale sig for dig. Ofte vil det være billigere at tegne forsikringerne hver for sig.

Derfor kan samlerabatter ikke betale sig

Spørg om rabat

Kan du få rabat på din indboforsikring?

Simple installationer i dit hjem kan minimere risikoen for tyveri, brand og indbrud. Derfor kan du hos nogle forsikringsselskaber få sat prisen ned, hvis du for eksempel installerer en tyverialarm, en røgalarm eller udskifter dine låse.

Kontakt forsikringsselskabet og hør, hvad du selv kan gøre for at få tilbudt en lavere præmie eller selvrisiko. Spørg også, om det er særlige godkendte alarmer eller låse, du skal installere.

Forhandl og spar penge

Forsikringsselskaber kan du forhandle med. Du kan spille priserne ud i en forhandling for at gøre det klart for sælgeren, at du vil have en god pris. Hør, om selskabet kan matche det tilbud, du har fået andetsteds.

Har du fundet frem til en pris på forsikringsguiden.dk? Insistér på at få en god forklaring, hvis sælgerens pris ikke er den samme som den oplyste pris på prisportalen.

* Forsikringsguiden.dk dækker mere end 90 % af markedet for de forsikringstyper, du finder på Forsikringsguiden.dk.

Hvad dækker din indboforsikring?

Læs test af indboforsikringer i magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge 66
Test: Indboforsikring

Hvilken indboforsikring er bedst og billigst? Magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge har testet 16 indboforsikringer. Og der er stor forskel på både dækning og priser i de testede indboforsikringer.