Indboforsikring: Er du under- eller overforsikret?
Fast forsikringssum eller sumløs dækning? Med en sumløs dækning slipper du for at skulle opgøre værdien af dine ting, men du skal stadig være opmærksom på, om dit indbo er dækket fuldt ud af forsikringen.
Når du tegner en indboforsikring, vil du i mange tilfælde blive bedt om at fastsætte en dækningssum. Det vil sige en vurdering af, hvad alt dit indbo er værd, og som selskabet blandt andet bruger til at fastsætte, hvad du skal betale for forsikringen.
Men flere forsikringsselskaber tilbyder også indboforsikringer uden en overordnet forsikringssum – her behøver du altså ikke at opgøre værdien af dit indbo. Det kaldes for sumløs indboforsikring.
Hvad er bedst for dig: Sumløs indboforsikring eller indboforsikring med en fast forsikringssum?
Læs mere her.
Sumløs indboforsikring: Du behøver ikke bekymre dig om værdien af din indbo
Med en sumløs indboforsikring behøver du som udgangspunkt ikke bekymre dig om at opgøre værdien af dit indbo, eller om du har under- eller overforsikret dig.
Men du skal stadig være bevidst om, hvad du har af værdier, for det kan få betydning i tilfælde af skader. Med en sumløs indboforsikring kan der nemlig være grænser for, hvordan enkelte genstande eller grupper af genstande er dækket. Det betyder, at du skal ned og læse nærmere i dine forsikringsvilkår – især hvis du har genstande af særlig værdi.
Det kunne være smykker. Her er dækningen hos fx forsikringsselskabet Alka begrænset til 15.000 kroner per ting, så ejer du smykker, der er mere værd end 15.000 kr. per ting, så er du underforsikret, selvom din indboforikring er sumløs.
Med andre ord: Selv om forsikringen kaldes ”sumløs” betyder det ikke, at du ikke kan være underforsikret. Ofte vil du dog kunne tilkøbe yderligere dækning, så du sikrer dig, at din sumløse indboforsikring dækker dit indbo tilstrækkeligt.
Indboforsikring med fast forsikringssum: Forkert dækningssum kan blive dyrt
Har du en indboforsikring med en fast forsikringssum, skal du opgøre værdien af dit samlede indbo. Den sum, du forsikrer dig for, skal mindst svare til det, det vil koste dig at genskaffe alt dit indbo, hvis dit hjem fx brænder ned.
Hvis dit indbo reelt har en værdi af 500.000 kroner, og du sætter forsikringssummen til 1,5 millioner kroner, vil du være overforsikret, og betale for høj en pris for din indboforsikring i forhold til det, du egentlig har brug for af dækning.
Hvis dit indbo reelt har en værdi af 1,5 millioner kroner, og du sætter en forsikringssum på 500.000 kroner, vil du modsat være underforsikret. I tilfælde af en skade risikerer du, at forsikringsselskabet ikke vil udbetale fuld dækning, fordi du har været underforsikret.
Til gengæld skal du ikke i samme grad, som ved den sumløse indboforsikring, forholde dig til begrænsninger i forsikringen.
Ejer du ting af særlig høj værdi?
Har du meget værdifulde smykker, møbler, kunst eller andet?
Så tag kontakt til forsikringsselskabet og få aftalt på skrift, præcis hvordan indboet er dækket af forsikringen – og det er, uanset om der er tale om sumløs indboforsikring eller indboforsikring med en fast forsikringssum.
Det skal du vide, før du vælger husforsikring
Som udgangspunkt er de forskellige dækninger i husforsikringen ens, men der er nogle områder, hvor husforsikringerne hos de enkelte selskaber adskiller sig, og som du bør være særligt opmærksom på.
Her er de bedste og billigste husforsikringer
Se, hvilken husforsikring er billigst og bedst. Vi har testet forsikringer hos 15 forskellige selskaber, og testen viser, at du kan roligt kan gå efter den billige husforsikring.
Ulykkesforsikringen bliver dyrere, når du bliver ældre
Flere forsikringsselskaber hæver prisen på ulykkesforsikringen i takt med, at du bliver ældre, men det er forskelligt, hvor meget prisen ændrer sig - og nogle hæver slet ikke prisen. Bliv klogere her.