Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Bankboliglån: Tænk dig om, før du låner til boligen i banken

Køber du hus eller lejlighed, kan du låne penge i et realkreditinstitut eller i banken med et bankboliglån. Men tænk dig om, før du vælger banklånet.
Af Mette Andrea Boesgaard
4. December 2018
Boliglån: Skal du vælge realkredit eller banklån?
Foto: iStock

Banklån er blevet et alternativ til realkreditlån

Køber du hus eller lejlighed, skal du låne penge til at købe dit nye hjem.

Boliglånet har du traditionelt kunne finansiere ved at låne 80 procent med i et realkreditinstitut og resten i banken. Men nu har du også mulighed for at låne alle pengene i banken.

Bankboliglånet har dog ikke helt samme betingelser som realkreditlånet, så tænk dig godt om, før du vælger bankboliglånet.

Realkreditlån: Sådan vælger du det rigtige

Banken kan opsige dit bankboliglån

Realkreditlån og bankboliglån adskiller sig især ved, at banken kan ændre på lånevilkårene, hvis din økonomiske situation ændrer sig.

Bliver du skilt, mister du dit job eller forringes din økonomi af andre årsager, kan banken vælge at sætte renterne op eller helt opsige dit lån.

Bankboliglånet er nemlig bygget på en individuel kreditvurdering.

Realkreditlånet er mere sikkert

Realkreditlånet kan ikke ændres i samme grad.

Realkreditinstituttet kan ikke opsige dit boliglån, så længe du betaler af på lånet til tiden og ikke lader din ejendom forfalde.

Realkreditinstituttet kan heller ikke ændre på renten på dit realkreditlån. Realkreditinstituttet bestemmer nemlig ikke renten. Det gør derimod obligationsmarkedet, fordi realkreditlånet er baseret på obligationer.

Realkreditlån: Sådan vælger du det rigtige

Bidragssatsen kan ændre sig i et realkreditlån

Realkreditinstitutterne tager et gebyr for at låne dig penge – det gebyr hedder bidragssatser. Bidragssatserne kan realkreditinstituttet hæve, når de vil, inden for en aftalt varselsperiode.

Bidragssatserne kan realkreditinstituttet dog ikke ændre, fordi din økonomiske situation har ændret sig. Bidragssatsen vil i stedet følge alle lignende lån i samme institut.

Boliglån: Det kan du gøre, hvis bidragssatserne ændrer sig

Hvilken type lån skal du vælge?

Boliglånet er en stor post på dit budget i mange år fremover – derfor er det vigtig, at du vælger det lån, der passer godt til dit behov.

Låneguide: Her er fordele og ulemper ved de forskellige lånetyper

Forbrugerrådet Tænk mener: Banken skal fjerne opsigelseskravet

"Banken kan opsige bankboliglånet, hvis forbrugerens økonomi ændrer sig. Det gør det utrygt at låne pengene til boligen i banken.

Boliglånet er ofte det største og vigtigste lån for forbrugerne. Derfor skal bankerne ikke bare kunne opsige lånet eller ændre betingelserne, hvis din økonomiske situation ændrer sig, når du fortsat betaler tingene til tiden.

Forbrugerrådet Tænk kæmper for, at banker fjerner opsigelseskravet på bankboliglånet."

Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk