Sådan genkender du sukker i din mad | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sukker i mad: Sådan genkender du det

Sukker har så mange forskellige betegnelser, at det kan være svært at se, om en vare indeholder sukker eller ej. Få hjælp til at finde sukkeret her.

Kasper Ellesøe · Foto: Getty Images · 13. februar 2019
Sukker

Sukker hedder ikke bare sukker, når du læser varedeklarationen. Og det kan gøre det meget svært for dig at gennemskue, om der er sukker i din mad - og hvor meget sukker, maden indeholder.

Genkend sukker

Her er de mest almindelige betegnelser for sukker:

Sukker/rørsukker/sukrose/sakkarose
Almindeligt sukker fra sukkeroer eller sukkerrør. Der er ingen forskel på den kemiske sammensætning, men smagen er en smule anderledes.

Glukose/dextrose/druesukker
Findes i frugter og honning og indgår som bestanddel i almindelig sukker, maltsukker og mælkesukker.

Frugtsukker/fruktose
Findes i frugter og honning samt indgår som bestanddel i almindelig sukker. Det søder mere end glukose.

Maltsukker/maltose
Dannes ved nedbrydning af stivelse – for eksempel i korn, der spirer. Bruges i brød og på bryggerier.

Mælkesukker/laktose
Sukkermolekyle, der findes i mælk og mælkeprodukter.

Honning
Indeholder glukose og fruktose ligesom almindelig sukker.

Sirup
Tyktflydende opløsning af sukker med et sukkerindhold på cirka 80 procent. Indeholder desuden mineraler fra sukkerrørene.

Isoglukose
Fremstilles ved nedbrydning af stivelse fra eksempelvis majs til glukose. En del af glukosen omdannes efterfølgende til fruktose. Anvendes ofte i USA under betegnelsen High Fructose Corn Sirup som erstatning for sukker i for eksempel sodavand.

Invertsukker
Dannes ved nedbrydning af almindelig sukker til glukose og fruktose. Kaldes også for kunsthonning, da det er den samme proces, som bierne udfører ved dannelse af honning.

Glukosesirup
Vandig opløsning, der fremstilles ved at nedbryde stivelsen fra eksempelvis majs eller kartofler. Anvendes blandt andet i is, hvor det forhindrer almindelig sukker i at danne krystaller.

High Fructose Corn Syrup (HFCS)

Høj-fruktose majs-sirup - bedre kendt som High Fructose Corn Syrup (HFCS) - er et sødemiddel lavet af majsstivelse, som har været igennem en række processer. Det har længe været brugt i USA, men bliver i højere grad nu også brugt i EU.

Sundhedsrisikoen forbundet med HFCS, har været genstand for meget debat, men forskerne er meget uenige.

HFCS findes under mange navne på madvarer - et af dem er isoglukose.

Sukkerindholdet fremgår af varedeklarationen

Varedeklarationen fortæller ikke bare, om der er sukker i produktet - den kan faktisk også hjælpe dig med at se, hvor meget sukker produktet indeholder.

En betegnelse for sukker på en af ingredienslistens første 3-4 pladser betyder et højt sukkerindholdet. Listen skal nemlig begynde med det produkt, der er den største del af i produktet.

I næringsdeklarationen kan du også læse, hvor stor en andel af produktet, der er sukkerarter angivet som g. sukkerarter / 100 g.