Hvad skal varedeklarationen på dine færdigpakkede fødevarer vise? Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Varedeklaration: Hvad skal der stå på din mad?

Færdigpakkede fødevarer skal være mærket med en varedeklaration, så du kan se, hvad maden indeholder. Men hvad skal du kigge efter? Få svaret her.

Mette Andrea Boesgaard · Foto: Kim Vadskær · 15. januar 2015
Dagligvare

Det indeholder din mad

Køber du færdigpakket mad, skal du have mulighed for at vide, hvad varen indeholder, så du kan vurdere madens kvalitet. Derfor skal alle færdigpakkede fødevarer være mærket med en varedeklaration.

Varedeklarationen består af en varebetegnelse, en ingrediensliste og en næringsdeklaration. Læs med her og se, hvad producenten altid skal oplyse dig om på din mad.

Varebetegnelsen

Varebetegnelsen fortæller dig, hvad din vare i virkeligheden er. Det kan for eksempel være tomatpuré eller hvedemel.

Varebetegnelsen er ikke nødvendigvis det samme som navnet på varen. Det må heller ikke være et firmanavn eller et fantasinavn som for eksempel citronmåne eller træstammer.

Ingredienslisten

Ingredienslisten opremser varens indhold, hvis der er mere end én ingrediens.

Den ingrediens, der er mest af i forhold til vægt, skal altid stå først. Dernæst står den ingrediens, der er næstmest af og så videre.

Nogle ingredienser skal der stå mængden af på ingredienslisten. Dette gælder blandt andet ingredienser, der indgår i varebetegnelsen, forbindes med varebetegnelsen eller er fremhævet på pakken ved hjælp af skrift, billeder eller illustrationer. Det skal for eksempel fremgå, hvor meget citron, der er i en citronmåne.

Allergene ingredienser som for eksempel nødder, mælk og mel skal angives og fremhæves på ingredienslisten. Producenten kan skrive "kan indeholde spor af", hvis produktet er produceret, så der er risiko for, at allergener er overført til fødevaren, men det er frivilligt for producenten at bruge den ordlyd.

Tilsætningsstoffer, der er til stede via ingredienser i produktet, og som ikke har en teknologisk funktion i den færdige vare, skal ikke deklareres. Det kan for eksempel være en emulgator i margarine, der er brugt til en kage. Her skal denne emulgator ikke stå i kagens ingrediensliste.  

Stoffer, der kun bruges som teknisk hjælpestof i fremstillingsprocessen, skal heller ikke deklareres. Er der allergene ingredienser i disse stoffer, skal det dog stå i varedeklarationen.

Næringsdeklarationen

Næringsdeklarationen er en del af den samlede varedeklaration, og den findes på de fleste fødevarer.  

Næringsdeklarationen indeholder følgende og i denne rækkefølge:

  • Energi (KJ/Kcal)
  • Fedt
  • Mættede fedtsyrer
  • Kulhydrat
  • Sukkerarter
  • Protein
  • Salt

Producenterne kan indtil december 2016 som hovedregel selv bestemme, om de vil putte en næringsdeklaration på deres produkter i dag.

Produktet skal dog have en næringsdeklaration, hvis det er tilsat vitaminer eller mineraler, eller hvis der er sat en ernæringsanprisning eller sundhedsanprisning på produktet.

Ernæringsanprisning kan for eksempel være "Uden tilsat sukker", mens en sundhedsanprisning kan være "Kalk er nødvendig for normal knoglevækst og -udvikling hos børn".

Hvis produktets største overflade er mindre end 10 cm² behøver produktet ikke have det samme antal information i næringsdeklarationen.

Næringsdeklarationer bliver – med få undtagelser – obligatorisk fra december 2016 på alle færdigpakkede fødevarer.

Kilde: Fødevarestyrelsen