Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Røget laks: Undgå uønskede stoffer

Tungmetaller og dioxin kan findes i både vild laks og opdrættet laks. Forbrugerrådet Tænk har testet 10 røget laks for indhold af uønskede stoffer.
Af Lars Nøhr Andresen
18. December 2017
Foto: iStock

Problematiske stoffer i røget laks

Tungmetaller er stoffer, der er skadelige for mennesker. Især kan selv små mængder kviksølv skade hjernens udvikling, hvilket er særligt kritisk for børn.

Tungmetaller findes i havene, og fordi de ophobes i kroppen over tid, kan der forekomme problematiske niveauer af tungmetaller i større fisk, som har en lang levetid.

Giftstoffet dioxin ophobes i fedtvævet. Og fordi laks er en fed fisk, er det relevant at undersøge indholdet af dioxin.

Langtidspåvirkning fra dioxin og lignende stoffer kan give øget risiko for kræft og påvirke forplantningsevne, immunforsvar med mere.

Laks fra havopdræt kan få indhold af tungmetaller og dioxin fra foder, der til dels består af fisk, der kan indeholde tungmetaller.

Så meget tungmetal er der i røget laks

Den gode nyhed er, at hverken røget vildlaks eller laks fra opdræt indeholder alarmerende mængder af tungmetaller og dioxin.

Tungmetallerne findes i alle laksene i meget små mængder, også i den danske Røget dansk laks, der er opdrættet inden døre i tanke, for tungmetallerne er nærmest umulige at undgå på grund af laksenes foder.

Laksene, der er opdrættet i indendørs tanke, får foder, der indeholder fiskemel fra…

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb