Sådan bruger du dine madolier rigtigt | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Brug dine madolier rigtigt

Madolier kan noget forskelligt: Nogle er gode til dressinger, andre til stegning. Her får du en oversigt over de typiske madolier og deres egenskaber.

Foto: Getty Images · 30. april 2024
Forskellige madolier er gode til forskellige ting. Avocadoolie, vindruekerneolie, olivenolie og hørfrøolie er ikke gode til det samme.

Din sædvanlige madolie er udsolgt i supermarkedet, og du skal købe en ny. Hvilken olie skal du bruge til at stege i? Og hvilken olie egner sig godt til bagning eller som dressing i en salat? Få hjælp her. 

Madolie: Hvad er forskellen på olierne?

Det er en god idé at undersøge, hvad du kan bruge en olie til, før du køber den. Madoliers egenskaber varierer nemlig meget, og det er ærgerligt at købe en olie, som ikke egner sig til det, du skal bruge den til.

Hvis madolie opvarmes til høje temperaturer i længerevarende tid (adskillige timer), kan oliens fedtsyrer omdannes til transfedtsyrer, der er sundhedsskadelige. Effekten på fedtsyreomdannelsen er dog begrænset ved normal husholdningsbrug, da pandestegning typisk er kortvarig, og olien ikke genbruges.

Planteolier har, sammenlignet med animalsk fedtstof, som for eksempel smør, et højere indhold af umættede og et lavere indhold af mættede fedtsyrer. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at vi primært vælger planteolier, da det er bedst for både vores sundhed og vores klima. 

Jomfruolivenolie

Jomfruolivenolie kan du bruge til al slags madlavning.

Olivenolie har et lavt indhold af flerumættede fedtsyrer og er derfor mere varmestabil end solsikke-, majs- og vindruekerneolie.

Smagen er kraftig, og olien egner sig især til dressinger, stegning og bagning, men måske mindre godt til sødt bagværk på grund af smagen.

Pris og kvalitet på olivenolie varierer meget, men det er en af de dyrere olier.

Rapsolie

Rapsolie kan du bruge til al slags madlavning.

Rapsolie har et højt indhold af umættede og flerumættede fedtsyrer samt et naturlige indhold af omega-3 fedtsyrer. Olien kan opvarmes, uden at den udvikler sundhedsskadelige transfedtsyrer, som nogle andre olier gør. 

Du kan få koldpresset rapsolie hvor olien har en kraftig smag og som egner sig bedre til dressinger, stegning, bagning, og mindre godt til sødt bagværk. 

Du kan også få raffineret rapsolie, som har en mere neutral smag, og som kan bruges i al madlavning hvor du har brug for en smagsneutral olie.

Raffineret rapsolie er en forholdsvis billig olie, mens koldpresset rapsolie prismæssigt ligger på niveau med billigere jomfruolivenolier. Det er muligt at købe dansk produceret rapsolie.

Kokosolie

Kokosolie er velegnet til både stegning og bagning og kan købes i en smagsneutral variant. Med sin naturlige smag og duft er olien særligt velegnet i det søde og i det asiatiske køkken.

Kokosolie er en af de planteolier med højest indhold af mættet fedt - det er derfor, den har en fast konsistens ved stuetemperatur. 

Prisen på kokosolie varierer meget, så her kan du finde både dyre og billige udgaver.

Majsolie

Majsolie kan du bruge til al madlavning, men du skal være opmærksom på kun at stege ved mellemhøj varme. Høje temperaturer i længere tid kan nemlig påvirke oliens kvalitet, og der dannes potentielt sundhedsskadelige stoffer.

Majsolie er smagsneutral og prisen er lav. 

Solsikkeolie

Solsikkeolie egner sig til både bagning, stegning og kolde dressinger. Ganske som med majsolien skal du dog være opmærksom på kun at stege solsikkeolie ved middelhøj varme. Høje temperaturer i længere tid kan påvirke oliens kvalitet, og der dannes potentielt sundhedsskadelige stoffer.

Prisen på solsikkeolie er forskellige alt efter, om du køber en koldpresset eller en raffineret solsikkeolie.

Vindruekerneolie

Vindruekerneolie er god til for eksempel mayonnaise og dressinger, fordi olien har en lidt bitter, men også mild smag. Den er også god at bruge til bagning, hvor oliesmagen helst ikke skal være så kraftig. 

Høje temperaturer i længere tid kan påvirke oliens kvalitet, og der kan potentielt dannes sundhedsskadelige stoffer.

Vindruekerneolie er lidt dyrere end majsolie og solsikkeolie, men den er billigere end olivenolie.

Hørfrøolie

Hørfrø er blevet meget populært, og du kan nu også købe madolie, der er lavet på hørfrø. Hørfrøolie er en af de dyre olier.

Olien egner sig særligt godt til salatdressinger og smoothies. Du skal være opmærksom på, at hørfrøolie hurtigt bliver harsk, og at den ikke er egnet til stegning eller anden opvarmning.

Valnøddeolie

Nødder kan også bruges til at lave olie, for eksempel valnøddeolie. Valnøddeolie bruges primært til kolde dressinger og lignende, hvor den fine smag af valnødder kommer til sin ret.

Valnøddeolie er dyr i forhold til andre olier, og den egner sig ikke til stegning.

Avocadoolie

Avocadoolie kan du bruge til stegning, bagning og i kolde dressinger. Du kan finde olien i mange forskellige kvaliteter og prisklasser.

Fisk og skaldyr er gode at stege i avocadoolie, da olien har en mild og aromatisk smag, der ikke smager for meget af avokado.

Sesamolie

Sesamolie er både god i dressinger og til stegning. Der findes både lys og mørk sesamolie.

Den mørke farve skyldes, at sesamfrøene ristes, inden olien presses. Denne olie har en kraftig og karakteristisk aroma, som gør den særligt velegnet som en krydret smagsgiver til asiatiske salater og retter. Den lyse sesamolie er velegnet til eksempelvis wok stegning.

Sesamolie er ikke blandt de billige olier, og sælges derfor også oftest i mindre flasker.

Fritureolie

Færdigblandede fritureolier er ofte en blanding af raffineret rapsolie, solsikkeolie og palmeolie.

Olie til friturestegning skal have et højt rygepunkt, og du kan ofte købe det i store mængder til billige penge.

Fritureolie kan oftest genanvendes, hvis den omhyggeligt filtreres for urenheder og opbevares korrekt. Begynder olien at ryge ved opvarmning, skal den kasseres. 

Sådan opbevarer du madolier

Madolier skal opbevares korrekt, da du ellers risikerer, at de oxiderer og bliver harske. Når en olie oxiderer - eller ilter - dannes der uønskede radikaler i olien, og smagen ændrer sig. 

Olien skal opbevares tørt og ikke i direkte sollys

Lys får olien til at oxidere hurtigere, så den bliver harsk. Sæt derfor fx din olie i et køkkenskab. Mange olier sælges i mørke, ikke-transparente beholdere for at undgå lys.

Opbevar olien køligt

Olien må ikke stilles i solen eller lige ved siden af en varmekilde som for eksempel et komfur. Du behøver ikke at stille olien i køleskabet for at holde den kølig. Hvis den er i køleskabet, kan den tykne og blive grumset - det er dog ikke farligt, og den bliver flydende og klar igen, hvis du stiller den på køkkenbordet. 

Olier, der har et højt indhold af flerumættede fedtsyrer som fx hørfrøolie, skal du dog opbevare i køleskabet.

Minimér oliens adgang til ilt

Sæt låg på med det samme, og opbevar aldrig olien i en beholder, som ikke har et tætsluttende låg, da det starter den uønskede iltning.

Tjek holdbarheden

Husk at holde øje med madoliers holdbarhedsdato. Herefter kan de nemlig harskne og eventuelt få bismag. Duft og smag altid på olien, inden du benytter den i din madlavning.