Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Brug dine madolier rigtigt

Madolier kan noget forskelligt: Nogle er gode til dressinger, andre til stegning. Her får du en oversigt over de typiske madolier og deres egenskaber.
Af Mette Andrea Boesgaard
15. Februar 2019
Brug dine madolier rigtigt
Foto: iStock

Madolie: Hvad er forskellen på olierne?

Din sædvanlige madolie er udsolgt i supermarkedet, og du skal købe en ny. Men hvilken olie skal du bruge til at stege i? Og hvilken olie egner sig godt til bagning eller som dressing i en salat?

Undersøg, hvad du kan bruge en olie til, før du køber den, da prisen på madolier varierer meget. Det er ærgerligt at købe en olie, som ikke egner sig til det, du skal bruge den til.

Sådan opbevarer du din madolie rigtigt

Jomfruolivenolie

Jomfruolivenolie kan du bruge til al slags madlavning.

Smagen i olivenolie er kraftig, og olien egner sig især til dressinger, stegning og bagning.

Pris og kvalitet på olivenolie varierer meget, men det er en af de dyrere olier.

Find den bedste olivenolie i vores test

Rapsolie

Rapsolie kan du enten købe som koldpresset olie eller raffineret olie. Begge typer kan du bruge til al madlavning. Ligesom olivenolie, indeholder rapsolie mange enkeltumættede fedtsyrer og er derfor mere varmestabil end solsikke-, majs- og vindruekerneolie.

Koldpresset rapsolie er dyrere end raffineret rapsolie. Raffineret rapsolie er mere neutral i smagen end koldpresset rapsolie.

Kokosolie

Kokosolie er velegnet til både stegning og bagning, og kan købes smagsneutral. Kokosolie med sin naturlige smag og duft er særligt velegnet i det søde og asiatiske køkken.

Prisen på kokosolie varierer meget, så du kan få dem både dyre og billige.

Majsolie

Majsolie kan du bruge til al madlavning. Men du skal være opmærksom på kun at stege på mellemhøj varme. Høje temperaturer kan påvirke oliens kvalitet, og der dannes potentielt sundhedsskadelige stoffer.

Majsolie er smagsneutral og prisen er lav. 

Solsikkeolie

Solsikkeolie egner sig til både bagning, stegning og kolde dressinger. Men steg kun med solsikkeolie på middelhøj varme. Høje temperaturer kan påvirke oliens kvalitet, og der dannes potentielt sundhedsskadelige stoffer.

Prisen på solsikkeolie er forskellige alt efter, om du køber en koldpresset solsikkeolie eller en raffineret solsikkeolie.

Vindruekerneolie

Mayonnaise og dressinger er vindruekerneolie god til, fordi olien har en lidt bitter, men også mild smag. Olien er også god at bruge til bagning, hvor oliesmagen ikke skal være så kraftig. 

Hverdagsstegning med vindruekerneolie skal du være forsigtig med, da olien ikke kan tåle for høje temperaturer.

Vindruekerneolie er lidt dyrere end majsolie og solsikkeolie, men den er billigere end olivenolie.

Hørfrøolie

Hørfrø er de sidste par år blevet meget populært, og du kan nu også købe madolie, der er lavet på hørfrø. Hørfrøolie er en af de dyre olier.

Salatdressinger og smoothies egner hørfrøolie sig godt til. Du skal være opmærksom på, at olien hurtigt bliver harsk. Hørfrøolie er ikke egnet til stegning eller anden opvarmning.

Valnøddeolie

Nødder kan også bruges til at lave olie, for eksempel valnøddeolie. Valnøddeolie bruges primært til kolde dressinger og lignende, hvor den fine smag af valnødder kommer til sin ret.

Valnøddeolie er dyr i forhold til andre olier. Valnøddeolie egner sig ikke til stegning, og du risikerer derfor at ødelægge oliens smag, hvis du steger i valnøddeolie.

Avocadoolie

Avocadoolie kan du bruge til bagning og i kolde dressinger. Det er en olie, der ligeledes findes i forskellige kvaliteter og prisklasser.

Fisk og skaldyr er gode at stege i avocadoolie, da olien har en mild og aromatisk smag, der ikke smager for meget af avokado.

Fritureolie

Færdigblandede fritureolier er ofte en blanding af raffineret rapsolie, solsikkeolie og palmeolie.

Olie til friturestegning skal have et højt rygepunkt, og du kan ofte købe det i store mængder til billige penge.

Palmeolie: Vær opmærksom på disse produkter