Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Brug dine madolier rigtigt

Madolier kan noget forskelligt: Nogle er gode til dressinger, andre til stegning. Her får du en oversigt over de typiske madolier og deres egenskaber.
Af Mette Andrea Boesgaard
2. Juli 2021
Madolier
Foto: Getty Images

Madolie: Hvad er forskellen på olierne?

Din sædvanlige madolie er udsolgt i supermarkedet, og du skal købe en ny. Hvilken olie skal du bruge til at stege i? Og hvilken olie egner sig godt til bagning eller som dressing i en salat?

Undersøg, hvad du kan bruge en olie til, før du køber den. Madoliers egenskaber varierer nemlig meget, og det er ærgerligt at købe en olie, som ikke egner sig til det, du skal bruge den til.

Hvis madolie opvarmes til høje temperaturer i længerevarende tid (adskillige timer), kan oliens fedtsyrer omdannes til transfedtsyrer, der er sundhedsskadelige. Effekten på fedtsyreomdannelsen er dog begrænset ved normal husholdningsbrug, da pandestegning typisk er kortvarig, og olien ikke genbruges.

Planteolier har, sammenlignet med animalsk fedtstof, som for eksempel smør, et højere indhold af umættede og et lavere indhold af mættede fedtsyrer. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at vi primært vælger planteolier, da det er bedst for både vores sundhed og vores klima. 

Test: Hvilken olivenolie er både god og billig

Jomfruolivenolie

Jomfruolivenolie kan du bruge til al slags madlavning.

Olivenolie har et lavt indhold af flerumættede fedtsyrer og er derfor mere varmestabil end solsikke-, majs- og vindruekerneolie.

Smagen er kraftig, og olien egner sig især til dressinger, stegning og bagning, men måske mindre godt til sødt bagværk på grund af smagen.

Pris og kvalitet på olivenolie varierer meget, men det er en af de dyrere olier.

Her er de 2 bedste ekstra jomfruolivenolier i vores test

Rapsolie

Rapsolie kan du enten købe som koldpresset eller raffineret olie. Begge typer kan bruges til al madlavning. Ligesom olivenolie er rapsolie mere varmestabil end solsikke-, majs- og vindruekerneolie på grund af et lavere indhold af flerumættede fedtsyrer.

Koldpresset rapsolie er dyrere end raffineret rapsolie. Raffineret rapsolie er mere neutral i smagen end koldpresset rapsolie.

Disse 2 olivenolier indeholder problematiske stoffer

Kokosolie

Kokosolie er velegnet til både stegning og bagning og kan købes i en smagsneutral variant. Med sin naturlige smag og duft er olien særligt velegnet i det søde og i det asiatiske køkken.

Kokosolie er en af de planteolier med højest indhold af mættet fedt - det er derfor, den har en fast konsistens ved stuetemperatur. 

Prisen på kokosolie varierer meget, så her kan du finde både dyre og billige udgaver.

Majsolie

Majsolie kan du bruge til al madlavning, men du skal være opmærksom på kun at stege ved mellemhøj varme. Høje temperaturer i længere tid kan nemlig påvirke oliens kvalitet, og der dannes potentielt sundhedsskadelige stoffer.

Majsolie er smagsneutral og prisen er lav. 

Solsikkeolie

Solsikkeolie egner sig til både bagning, stegning og kolde dressinger. Ganske som med majsolien skal du dog være opmærksom på kun at stege solsikkeolie ved middelhøj varme. Høje temperaturer i længere tid kan påvirke oliens kvalitet, og der dannes potentielt sundhedsskadelige stoffer.

Prisen på solsikkeolie er forskellige alt efter, om du køber en koldpresset eller en raffineret solsikkeolie.

Vindruekerneolie

Vindruekerneolie er god til for eksempel mayonnaise og dressinger, fordi olien har en lidt bitter, men også mild smag. Den er også god at bruge til bagning, hvor oliesmagen helst ikke skal være så kraftig. 

Høje temperaturer i længere tid kan påvirke oliens kvalitet, og der kan potentielt dannes sundhedsskadelige stoffer.

Vindruekerneolie er lidt dyrere end majsolie og solsikkeolie, men den er billigere end olivenolie.

Hørfrøolie

Hørfrø er blevet meget populært, og du kan nu også købe madolie, der er lavet på hørfrø. Hørfrøolie er en af de dyre olier.

Olien egner sig særligt godt til salatdressinger og smoothies. Du skal være opmærksom på, at hørfrøolie hurtigt bliver harsk, og at den ikke er egnet til stegning eller anden opvarmning.

Valnøddeolie

Nødder kan også bruges til at lave olie, for eksempel valnøddeolie. Valnøddeolie bruges primært til kolde dressinger og lignende, hvor den fine smag af valnødder kommer til sin ret.

Valnøddeolie er dyr i forhold til andre olier, og den egner sig ikke til stegning.

Avocadoolie

Avocadoolie kan du bruge til stegning, bagning og i kolde dressinger. Du kan finde olien i mange forskellige kvaliteter og prisklasser.

Fisk og skaldyr er gode at stege i avocadoolie, da olien har en mild og aromatisk smag, der ikke smager for meget af avokado.

Sesamolie

Sesamolie er både god i dressinger og til stegning. Der findes både lys og mørk sesamolie.

Den mørke farve skyldes, at sesamfrøene ristes, inden olien presses. Denne olie har en kraftig og karakteristisk aroma, som gør den særligt velegnet som en krydret smagsgiver til asiatiske salater og retter. Den lyse sesamolie er velegnet til eksempelvis wok stegning.

Sesamolie er ikke blandt de billige olier, og sælges derfor også oftest i mindre flasker.

Fritureolie

Færdigblandede fritureolier er ofte en blanding af raffineret rapsolie, solsikkeolie og palmeolie.

Olie til friturestegning skal have et højt rygepunkt, og du kan ofte købe det i store mængder til billige penge.

Fritureolie kan oftest genanvendes, hvis den omhyggeligt filtreres for urenheder og opbevares korrekt. Begynder olien at ryge ved opvarmning, skal den kasseres. 

Palmeolie: Vær opmærksom på disse produkter

Sådan opbevarer du madolier

Madolier bør opbevares tørt og ikke i direkte sollys - eksempelvis i et køkkenskab. Af samme grund sælges mange olier også i mørke, ikke-transparente beholdere.

Olie kan med fordel opbevares køligt, og bør ikke være placeret så tæt på komfuret, at den udsættes for unødig varme. Hvis olie opbevares i køleskabet kan den tykne og blive grumset - det er dog ikke farligt, og den bliver flydende og klar igen, hvis du stiller den på køkkenbordet. 

Husk at holde øje med madoliers holdbarhedsdato - herefter kan de nemlig harskne og eventuelt få bismag. Duft og smag altid på olien, inden du benytter den i din madlavning.