Jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie: Hvad er forskellen?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hvad er olivenolie?

Olivenolie, jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie. Der er forskel på olierne og måden de bliver fremstillet på. Kender du forskellen og kan du smage den?

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 14. september 2023
Oliven til at fremstille olivenolie. Olien kommer i forskellige kvaliteter.

Når du køber olivenolie i supermarkedet, så køber du enten jomfruolivenolie eller ekstra jomfruolivenolie. For det er typisk de typer olie, som står på hylderne. De bliver fremstillet på samme måde, det er kvaliteten der afgør, om jomfruolivenolien bliver ekstra eller ej.

Sådan rangerer olivenolie

Olivenolie er ikke bare olivenolie. Olien kommer i forskellige kvaliteter, som bliver brugt forskelligt. Her kan du se de olietyper, vi skriver om i denne artikel i rangeret rækkefølge.

  • Ekstra jomfruolivenolie: Den fineste olivenolie, der findes
  • Jomfruolivenolie: Fin olivenolie, som ikke opnår den fineste bedømmelse
  • Olivenolie: Olivenolie, som typisk er et miks af raffineret olivenolie og jomfruolivenolie
  • Raffineret olivenolie: Olie, som er renset ved hjælp af kemikalier, og som har en neutral smag
  • Olivenolie af presserester: Olie, som bliver kemisk presset ud af olivenresterne

Sådan bliver jomfruolivenolie fremstillet

Jomfruolivenolie bliver fremstillet ved at presse olien ud af friske oliven på mekaniske måder.

Mekanisk betyder, at der ikke må bruges kemikalier eller lignende til at udvinde olien fra olivenfrugterne.

Olien må maksimalt blive 27 grader varm under denne type af presning, for ellers bliver smagen påvirket negativt. Metoden kaldes derfor også for "koldpresset", fordi temperaturen ikke må blive høj.

Forskellen på jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie

Produktionen af de to typer af jomfruolie er grundlæggende den samme.

Forskellen ligger i kvaliteten. Der er fastlagt kriterier for en lang række kemiske kvalitetsparametre, der skal være opfyldt, for at olien kan markedsføres som henholdsvis jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie.

Ekstra jomfruolivenolie må desuden ikke indeholde fejl i smagen, der for eksempel kan opstå, hvis de friske oliven ligger lidt for længe, før de bliver presset. Der skal også være frugtagtige smagsnuancer til stede. Det er trænede smagspaneler, der afgør, om kravene til smag er opfyldt. Smagspanelet bestemmer derfor, om producenten må kalde olien for ekstra jomfruolivenolie.

Ekstra jomfruolivenolie har en finere smag. Hvis du bruger olien til stegning, vil du næppe opleve nogen forskel på en jomfruolivenolie og en ekstra jomfruolivenolie, fordi olien bliver varmet op.

Næsten al den olivenolie, der bliver solgt i danske butikker er ekstra jomfruolivenolie.

Olivenolie, som ikke kan kalde sig for jomfruolivenolie, finder du efterhånden sjældent i butikkerne. Kvaliteten er nemlig ikke lige så god og ren som hos jomfruolivenolierne.

Produkter, der bare hedder ”olivenolie” vil typisk være en blanding af primært raffineret olivenolie og en mindre andel af jomfruolivenolie.

Test af ekstra jomfruolivenolie viser fejl

Fødevarestyrelsen fandt i 2019 i en stor undersøgelse, er ikke alle ekstra jomfruolivenolier, levede op til kravene for at kunne kalde sig ekstra. Vi tester derfor løbende olivenolie, for at se om kvaliteten holder. I vores test af spansk ekstra jomfruolivenolie fandt vi tre olier, som ikke lever op til standarden

Olivenolie

Raffineret olivenolie er et helt andet produkt

Raffineret olivenolie bliver fremstillet på en helt anden måde end jomfruolivenolie.

Lugt og smag - både god og dårlig - fjernes fra raffineret olivenolie med kemikalier og høje temperaturer.

Raffineret olivenolie har derfor slet ikke den smag, lugt eller farve, som man forbinder med en jomfruolivenolie. Produktet bruges primært i industrien og kan typisk ikke købes i supermarkeder.

Olie fra presserester

Oliven, hvor olien er blevet presset ud af, indeholder stadig små mængder olier, og det er muligt ved forskellige kemiske processer og varmepåvirkning at udvinde denne olie.

Olien har typisk ingen smag og bruges i fødevareindustrien til stegning.