Palmeolie: Vær opmærksom på disse 10 madvarer | Forbrugerrådet Tænk: Vi tænker, før du handler Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Palmeolie: Vær opmærksom på disse 10 madvarer

Vegansk ost, pizzatopping og margarine. Palmeolie er i meget mad, selv om det er usundt og skader miljøet. Her får du hjælp til at undgå det.

Signe Funch Madsen · Foto: Getty Images · 9. oktober 2019
palmeolie

Kan du undgå palmeolie?

Palmeolie findes i rigtig mange forskellige slags madvarer. Palmeolie kan derfor være svært at slippe helt af med i din mad.

Palmeolie kan du dog ofte finde i bestemte typer produkter. Dem skal du være ekstra opmærksom på at fravælge, hvis du vil skære ned på dit forbrug af mad med palmeolie.

Højt indhold af palmeolie i disse produkter

Pizzatopping

Revet pizzatopping er ikke ost, selv om det står ved siden af osten i supermarkederne. Ofte er mælkefedtet i pizzatopping nemlig erstattet af palmeolie.

Pizzadej og frysepizzaer

Forarbejdede madvarer som pizzadej og frysepizza indeholder ofte meget palmeolie for at forbedre konsistensen.

Kopnudler

En stor del af kop- og instantnudlers samlede vægt, er ofte palmeolie.

Færdigretter

Også andre færdigproducerede retter du kan købe i supermarkederne - som for eksempel supper og gryderetter – kan indeholde meget palmeolie. Det gælder også for frostvarer.

Margarine

Rigtig mange margarine-produkter indeholder store mængder planteolier. Ofte er de baseret på palmeolie, men der findes også margarine uden palmeolie.

Chokolade og nøddecreme

Noget chokolade - især billige varianter - indeholder palmeolie for at forhindre, at den smelter hurtigt. Det samme gælder mange nøddecreme-produkter, da palmeolie kan gøre konsistensen glat og cremet. 

Småkager og kiks

Færdigpakket bagværk som kiks, småkager, kokostoppe og lignende, indeholder ofte palmeolie for at forbedre konsistensen. Vær også opmærksom på produkter, hvor kiks kun er en del af produktet  -  for eksempel vaflen i færdigpakkede vaffelis.

Færdigpakket brød

Palmeolie bruges sommetider som fedtstof i brød, fordi palmeolie er et billigt alternativ til andre fedtstoffer. Vælg brød uden palmeolie, eller bag dit eget brød. 

Lakridskonfekt

Der er ofte vegetabilsk olie – som palmeolie og kokosolie – i lakridskonfekt.

Vegansk ost

Palmeolie bruges i nogle typer vegansk ost som erstatning for mælkefedt og for at give en konsistens, der minder om mælkebaseret ost.