Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem nu

Social

Titel

Mørk chokolade: Mineralsk olie i flere chokolader

Mineralske olier er skadelige for dig. Test fra Forbrugerrådet Tænk viser dog, at især 2 chokolader indholder mere mineralsk olie end de øvrige i testen.
Af Lars Nøhr Andresen
9. November 2017
Foto: iStock

Mineralsk olie i flere mørke chokolader

Mineralske olier er en gruppe af stoffer, hvoraf nogle af stofferne kan være kræftfremkaldende, mens andre kan ophobe sig i kroppens  organer.

Stofferne har en klar uønsket effekt, men der er ikke grænseværdier for, hvor store mængder der må være i fødevarer.

Forbrugerrådet Tænk mener, at det er stoffer, som producenterne bør sørge for at holde på et minimum.

Mineralske olier kan stamme fra produktionen eller fra emballagen – især hvis chokoladen er i direkte kontakt med pap eller papir.

Test: Find en god mørk chokolade uden for højt indhold af mineralske olier

Favoritchokolade indeholder mineralsk olie

Mineralske olier er til stede i alle de 12 testede chokolader, men der er 2 chokolader, hvor indholdet er større end i de øvrige. Begge disse chokolader indeholder også den gruppe af mineralske olier, MOAH, der kan være kræftfremkaldende.

Moser Roth Privat Chocolatiers fra Aldi har det højeste indhold af mineralske olier, hvilket ærger Aldi, fordi de sammen med deres leverandør har haft arbejdet på at mindske risikoen for indhold af olierne.

Aldi oplyser, at de har skiftet til en ny emballage, der ikke indeholder mineralske olier.

Forbrugerrådet Tænk kan se, at den chokolade, der er testet, har den gamle emballage, og at det er positivt, at Aldi har skiftet til en anden emballage, der erfaringen viser, at forureningen kan stamme derfra.

Fairglobe Dark Chocolate fra Lidl havde også et højere indhold af mineralske olier og Lidl oplyser, at de vil undersøge, hvad der har forårsaget testens niveau af olierne. 

Se beskrivelse og flere informationer om den velsmagende mørke chokolade fra Aldi

Se alle informationer om Lidls chokolade med fairtrade-mærkning

Andre uønskede stoffer i chokoladen

I Marabou Premium og Vores Mørk Chokolade blev der fundet et højere indhold af tjærestoffer - også kaldet PAH'er - end i de øvrige chokolader. I begge tilfælde var det dog under de eksisterende grænseværdier.

PAH'er i chokolade kan blandt andet stamme fra tørringen og ristningen af bønnerne.

Producenter af chokoladen oplyser i en mail, at indholdet af PAH er under de nyligt fastsatte grænseværdier.

Kvalitetschef Carina Jensen hos Dansk Supermarked tilføjer, at producenten løbende undersøger chokoladen for skadelige stoffer.

PAH'erne, der er fundet, kan være kræftfremkaldende, og indholdet af stofferne i fødevarer bør derfor være lavest muligt.

Test: Kemi i mørk chokolade

Se hele kemitesten hos Forbrugerrådet Tænk Kemi