8 tips til at brygge god kaffe uanset typen af kaffemaskine
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan laver du en god kop kaffe

Hvordan laver du den bedste kop kaffe? Uanset om du er til filterkaffe, instant, eller kapselkaffe, får du her tips til hvordan du kan optimere din kaffebrygning derhjemme.

Foto: Getty Images · 19. september 2023
Sort, vellavet kaffe skænkes op i hvid kaffekop.

Kaffe-, espresso-, eller kapselmaskinen er selvfølgelig vigtig når du brygger kaffe, men kaffens smag er særlig afhængig af kaffebønnen, temperaturen på vandet, hvordan du opbevarer bønnerne, og hvilken kaffekande du bruger. Med få justeringer kan du selv forbedre din kaffebrygning derhjemme.

Trænger din maskine til en udskiftning, kan du finde en ny og god maskine i vores tre test:

8 tips til bedre kaffebrygning

Har du allerede en god kaffemaskine, kan du med fordel tjekke vores tips til en bedre kaffe herunder.

1. Undgå kalk i din kaffemaskine

Kalk i maskinen kan sænke temperaturen på vandet, og det går ud over kaffens smag. Sørg for at afkalke maskinen regelmæssigt.

2. Tøm altid maskinen for vand

Visse maskiner har vand stående inde i rør eller særlige vandreservoirer. Brygger du kaffe dagligt, giver det ikke problemer, Men står maskinen stille i længere tid ad gangen, er det godt at sikre, at den er tømt for vand. Står kaffemaskinen i sommerhuset, skal du huske at vende maskinen over køkkenvasken, så vandet kan løbe ud, inden du kører hjem.

Brug altid frisk, koldt vand , når du brygger kaffe. Så bliver farven samt aroma- og smagsstofferne frigjort bedre fra kaffen.

3. Vandet skal have den rette temperatur

Vandtemperaturen skal være mellem 92 og 96 grader. Laver du kaffe i en stempelkande, skal du altså vente lidt med at hælde vandet over kaffen, efter du har kogt vandet. Du kan få elkedler, hvor du kan sætte elkedlen til kun at koge op til fx 92 grader.

Generelt gælder det, at vandet ikke må være 100°C, for så ’skolder’ du smagen ud af kaffen.

4. Brug den rette mængde kaffe 

Producenterne skriver oftest på posen, hvor meget kaffe du skal bruge til at brygge din kaffe.

Står det ikke på pakken, kan du som tommelfingerregel bruge cirka 15-17 gram mellemristet kaffe til en kop på 2 deciliter vand eller 50-60 gram til en liter vand. Du bruger lidt mindre kaffe, når du brygger en hel kande frem for en enkelt kop.

5. Opbevar kaffen lufttæt og køligt

Kaffe skal helst drikkes senest et par uger efter købet. Opbyg derfor ikke et lager af kaffe. Opbevar kaffebønnerne mørkt og køligt.

Stil kaffen i fryseren, hvis du har købt for meget. Du kan opbevare kaffen i en lufttæt frysepose. Men sørg for at tage den ud af fryseren dagen før du skal bruge den, så den har stuetemperatur, når du begynder at brygge.

Vurder, hvor meget kaffe du drikker på 1 uge og put en mængde, der passer til dit ugentlige forbrug i en lufttæt beholder. Så undgår du, at kaffen mister aroma og tager smag fra andre madvarer.

6. Tilpas bryggetiden

Vandet skal være i kontakt med kaffen i 4 til 6 minutter. Kortere eller længere tid giver flad eller bitter kaffe. Helt dårlig bliver kaffen, hvis temperaturen er for lav og bryggetiden for lang.

7. Filteret må ikke afgive smag

Papirfiltre kan afgive smag, der ikke er god i kaffen.Vil du undgå det, så skyl filteret med en smule kogende vand, inden du brygger kaffen.

Du kan også undgå smagen af papirfiltre ved at bruge et guldfilter i din kaffemaskine. Du kan genbruge et guldfilter mange gange, og det suger ikke de olier i kaffebønnerne, der er med til at give den gode kaffesmag.

8. Kaffekanden skal være ren

Hold kanden ren. Ellers får kaffen en bitter smag. Termokander er bedre end glaskander på blus, hvis du godt kan lide at drikke en kande kaffe over et par timer.

Vores est af kaffemaskiner viser, at kaffe fra glaskander bliver bitter af at stå på varmepladen, mens kaffen i termokanden ikke ændrer sig væsentligt i smag.

Vælg den rigtige type kaffe

Filterkaffe, espresso, kapselkaffe, stempelkaffe og instantkaffe er de mest gængse typer kaffe. Typen på kaffen har betydning for brygningsprocessen og for smagen af den færdige drik.

Filterkaffe

Filterkaffe er kendt af de fleste. Her løber vandet igennem den malede kaffe og et filter. Forbrugerrådet Tænk har testet kaffemaskiner til filterkaffe. Testen viser, at nogen kaffemaskiner er bedre til at brygge en god kop kaffe, men den store forskel ligger kvaliteten af de kaffebønner du bruger.

Espresso

Espressokaffe er kraftigere end filterkaffe, både i smag og konsistens. Den brygges under tryk i en espressomaskine, ved at vandet presses igennem den malede kaffe.

Espresso laves på bønner, der er ristet mørkere end bønnerne til de andre typer kaffe.

Et højt damptryk skaber skumlaget ‘cremaen’ på toppen af en espresso. Rør den gerne sammen med resten af kaffen, før du drikker den.

Kapselkaffe

Kapselkaffemaskiner bruger kapsler, hvor både kaffe og filter sidder i selve kapslen. Kapselkaffemaskiner kan ofte både lave almindelig kaffe og espressokaffe.

Mængden af emballage er stor ved kapselkaffe. Derfor er kapselkaffe generelt en større miljøbelaster end de andre typer af kaffe.

Prisen på kapselkaffe er høj i forhold til de andre typer kaffe.

Stempelkaffe

Stempelkaffe laver du ikke på en maskine. I stedet står kaffen i blød i en stempelkande.

Grums i kaffen kan du undgå ved at bruge en groftkværnet kaffe.

Stempelkaffe giver mindre spild, da du hverken bruger engangsfiltre eller -kapsler.

Instant kaffe

Instant kaffe laver du ved at hælde det varme vand direkte ned over pulveret.

Forbrugerrådet Tænk har testet instant kaffe for smag og uønskede stoffer.

Vores test viser, at der er stor forskel på smagen af pulverkaffe. Vores test viser desuden, at nogle typer af instant kaffe indeholder meget akrylamid, som er kræftfremkaldende.