Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Kaffe: 7 tips til en god kop

Hvordan laver du den bedste kop kaffe? Det kræver kun ganske få tiltag, så kan du lave en bedre kop kaffe derhjemme. Få svaret her.
Af Jesper Frydland-Raun
31. Januar 2018
Kaffe: 9 tips til en god kop
Foto: Dan Lercher

Kaffe: 7 tips til en god kop

Kaffe-, espresso-, eller kapselmaskinen spiller en vigtig rolle i, hvor god din kaffe bliver. Har du allerede en god maskine, kan du med fordel tjekke vores tips til en bedre kaffe herunder.

Kaffens smag er afhængig af temperaturen på vandet, hvordan du opbevarer bønnerne, og hvilken kaffekande du bruger. Med få justeringer, kan du selv forbedre din kaffebrygning derhjemme.

Trænger din maskine til en udskiftning, kan du finde en ny og god maskine i vores 3 test:

1. Pas på din maskine

Kalk i maskinen kan sænke temperaturen på vandet, og det går ud over kaffens smag. Sørg for at afkalke maskinen regelmæssigt.

Tøm altid maskinen for vand. Visse maskiner har vand stående inde i rør eller særlige vandreservoirer. Brygger du kaffe dagligt, giver det ikke problemer.

Frisk, koldt vand skal du altid bruge, når du brygger kaffe. Så bliver farve, aroma- og smagsstofferne frigjort bedre fra kaffen.

Står kaffemaskinen i sommerhuset, skal du huske at vende maskinen over køkkenvasken, så vandet kan løbe ud, inden du kører hjem.

Afkalkning af køkkenmaskiner: Sådan gør du

2. Hold øje med temperaturen

Vandtemperaturen skal være mellem 92 og 96 grader. Laver du kaffe i en stempelkande, skal du altså vente lidt med at hælde vandet over kaffen, efter du har kogt vandet.

Generelt gælder det, at vandet ikke må være 100°C, for så ’skolder’ du smagen ud af kaffen.

Kaffemaskine: Sådan vælger du den rigtige

3. Dosér din kaffe rigtigt

Producenterne skriver oftest på posen, hvor meget kaffe du skal bruge til at brygge din kaffe.

Står det ikke på pakken, kan du som tommelfingerregel bruge cirka 7 gram almindelig ristet kaffe til en kop på 1,5 deciliter vand eller 45 gram til en liter vand.

Vurder, hvor meget kaffe du drikker på 1 uge og put en mængde, der passer til dit ugentlige forbrug i en lufttæt beholder. Så undgår du, at kaffen mister aroma og tager smag fra andre madvarer.

4. Opbevar kaffen lufttæt og køligt

Kaffe skal helst drikkes senest et par uger efter købet. Opbyg derfor ikke et lager af kaffe. Opbevar kaffebønnerne mørkt og køligt.

Stil kaffen i fryseren, hvis du har købt for meget. Du kan opbevare kaffen i en lufttæt frysepose. Men sørg for at tage den ud af fryseren dagen før du skal bruge den, så den har stuetemperatur, når du begynder at brygge.

Test: Kværn kaffen selv med en kaffekværn

5. Tilpas bryggetiden

Vandet skal kun være i kontakt med kaffen i 4 til 6 minutter. Kortere eller længere tid giver flad eller bitter kaffe. Helt dårlig bliver kaffen, hvis temperaturen er for lav og bryggetiden for lang.

Kaffemaskiners bryggetid: Hvornår er kaffen klar?

6. Filteret må ikke være for tæt

Papirfiltre kan afgive smag, der ikke er god i kaffen. Vil du slippe for smagen af papirfiltre, kan du bruge et guldfilter i din kaffemaskine.

Guldfilteret kan du genbruge mange gange, og det suger ikke de olier i kaffebønnerne, der er med til at give den gode kaffesmag. 

Filtre må ikke være for tætte. Løber vandet for langsomt igennem, bliver kaffen for stærk.

7. Kaffekanden skal være ren

Hold kanden ren. Ellers får kaffen en bitter smag.

Termokander er bedre end glaskander på blus, hvis du godt kan lide at drikke en kande kaffe over et par timer.

Forbrugerrådet Tænks test af kaffemaskiner viser, at kaffe fra glaskander bliver bitter af at stå på varmepladen, mens kaffen i termokanden ikke ændrer sig væsentligt i smag.

Se Forbrugerrådet Tænks test af kaffemaskiner