Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Kaffe: 7 tips til en god kop

Hvordan laver du den bedste kop kaffe? Det kræver kun ganske få tiltag, så kan du lave en bedre kop kaffe derhjemme. Få svaret her.
Af Jesper Frydland-Raun
31. Januar 2018
Kaffe: 9 tips til en god kop
Foto: Dan Lercher

Kaffe: 7 tips til en god kop

Forbrugerrådet Tænk giver dig her en række gode råd, så du kan brygge den bedste kop kaffe derhjemme.

Start med en god maskine

Kaffe-, espresso-, eller kapselmaskinen spiller en vigtig rolle i, hvor god din kaffe bliver. Har du allerede en god maskine, kan du med fordel tjekke vores tips til en bedre kaffe herunder. Trænger din maskine til en udskiftning, kan du finde en ny og god maskine i vores 3 test:

1. Pas på din maskine:

Kalk i maskinen kan sænke temperaturen på vandet, og det går ud over kaffens smag. Sørg for at afkalke maskinen regelmæssigt.

Tøm altid maskinen for vand. Visse maskiner har vand stående inde i rør eller særlige vandreservoirer. Brygger du kaffe dagligt, giver det ikke problemer. Har du kaffemaskinen stående i sommerhuset, skal du huske at vende maskinen over køkkenvasken, så vandet kan komme ud, inden du kører hjem.

Afkalkning af køkkenmaskiner: Sådan gør du

2. Brug kun frisk vand

Vand, som har stået for længe eller som er blevet opvarmet tidligere, har en flad smag.

Brug derfor altid frisk, koldt vand til brygningen, så bliver farve, aroma- og smagsstofferne frigjort bedre fra kaffen.

3. Temperatur

Vandtemperaturen skal være mellem 92 og 96 grader. Laver du kaffe i en stempelkande, skal du altså vente lidt med at hælde vandet over kaffen efter kogning af vandet.

Generelt gælder det, at vandet ikke må være 100°C, for så ’skolder’ man smagen ud af kaffen.

Kaffemaskine: Sådan vælger du den rigtige

4. Kaffen er vigtig

Kaffebønenrne skal være gode. Din kaffe bliver ikke bedre, end de bønner, du bruger. Producenterne angiver oftest doseringen for den pågældende kaffe på poserne.

Hvis det ikke er tilfældet, kan du som tommelfingerregel bruge cirka 7 gram almindelig ristet kaffe til en kop på 1,5 dl vand eller 45 gram til en liter vand.

Opbevar kaffebønnerne mørkt og køligt. Put 1 uges forbrug i en lufttæt beholder.

Opbyg ikke et lager af kaffe. Kaffe skal helst drikkes senest et par uger efter købet.

Stil kaffen i fryseren. Har du købt for meget, kan du opbevare den i en lufttæt frysepose, men sørg for at tage den ud af fryseren dagen før, du skal bruge den, så den får stuetemperatur, før du begynder at brygge.

Test: Kværn kaffen selv med en kaffekværn

5. Bryggetid

Vandet skal kun være i kontakt med kaffen i 4 til 6 minutter. Kortere eller længere tid giver flad eller bitter kaffe. Helt dårlig bliver kaffen, hvis temperaturen er for lav og bryggetiden for lang.

Kaffemaskiners bryggetid: Hvornår er kaffen klar?

6. Filteret

Papirfiltre kan afgive smag. Et guldfilter kan genbruges og filtrerer ikke de æteriske olier i kaffen fra. Filtre må ikke være for tætte. Løber vandet for langsomt igennem, bliver kaffen for stærk.

7. Kaffekanden

Hold kanden ren. Ellers får kaffen en bitter smag.

Termo- eller holde varm-kander er bedre end glaskander på blus, hvis du godt kan lide at drikke en kande kaffe over et par timer og ikke får hældt kaffen på en rigtig termokande.

Forbrugerrådet Tænks test af kaffemaskiner viser, at kaffe fra glaskander bliver bitter af at stå på varmepladen, mens kaffen i termokanden ikke ændrer sig væsentligt i smag.

Se Forbrugerrådet Tænks test af kaffemaskiner