Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Græsplænen: Hold den flot og sund

En flot, grøn græsplæne kræver pleje året rundt. Få tips til at fjerne mos, klippehøjde og hvordan du vedligeholder græsplænen i de forskellige årstider.
Af Thorben Bayer
23. April 2019
hold_plaenen_groen
Foto: Getty Images

Sådan får du den grønneste plæne

Græsplænen skal vedligeholdes for at blive og forblive grøn og pæn. Du skal pleje græsplænen forskelligt afhængigt af årstiden.

Højden på græsset, hvornår du gøder og hvordan du fjerner mos, har også betydning for, hvor flot din plæne bliver.

Hvornår skal du slå græsplænen for første gang?

Græsset må du slå første gang i marts og april, når græsset begynder at gro. Jordtemperaturen skal være 7-8 grader før det sker, og det skal være 6-8 cm højt, før du må slå det.

Temperaturen kan du måle med et jordtermometer. Stik termometeret ned i græsplænen et sted i skyggen og aflæs temperaturen. Har du ikke et termometer, kan du måle højden og holde øje med, om græsset vokser.

Klip græsset i den rigtige højde

Græsplæner, der er dybgrønne, opnår du, hvis du klipper græsplænen ned i cirka 5 centimeters højde.

Højden på 5 centimeter sikrer også, at græsset klarer sig bedst i tørre perioder.

Kalk er godt for din græsplæne, fordi det kan hjælpe på surhedsgraden i din plæne. Græs har det bedst ved omkring 7 på pH-skalaen. Det vil sige neutral.

Hvis du ikke har givet græsplænen kalk i mange år, vil et drys kalk sikkert have en god virkning. Det er bedst at bruge jordbrugskalk. Du kan eventuelt måle pH-værdien med et lakmus-papir, hvis du er i tvivl om plænens surhed.

Ny plæneklipper? Find den rigtige i vores test

Sådan skal du gøde din plæne

En plæne skal have gødning. Enten naturligt/organisk eller kunstigt.

Kunstgødning er det bedst at bruge i små mængder 3 gange om året:

  • det tidlige forår i marts/april,
  • til sommer i juni/juli
  • og til sensommer i august.

100 kvadratmeter plæne skal have cirka 3 kilo kunstgødning. Græsset skal være tørt, når du gøder – ellers klæber gødningen fast på stråene og svider dem. Det bedste er at gøde lige før regnvejr.

Organisk gødning virker længere end kunstgødning, så det er nok at gøde en gang om året. Organisk gødning kan fås i pilleform.

Naturlig gødning kan også være det afklippede græs fra plænen, som du lader ligge.

Forår: Sådan passer du plænen

Riv dødt materiale sammen

Start med at rive alt det døde materiale på plænen sammen, så der kun er græs tilbage. Især mos og andre planterester forhindrer plænen i at komme i gang med at gro.

Mosset bliver løst og slipper jorden i lune og tørre aprildage. Så kan du let få det løs med en almindelig rive. Du kan eventuelt bruge en plænelufter til at få mos væk med.

Første klipning efter vinteren

Når græsset skal klippes første gang efter vintersæsonen eller en ferie, så klip det ikke helt ned på 1 gang. Det fjerner al næringen og kan risikere at ødelægge plænen.

Sæt derimod plæneklipperens højdejustering så højt som muligt, og klip ikke mere end en 1/3 af. De efterfølgende uger kan du mindske klippehøjden lidt efter lidt (cirka 2 cm per gang), indtil græsset er nede i optimal højde.

Gød din plæne med en lille mængde gødning i marts/april.

Sommer: Sådan passer du plænen

Gød din græsplæne en smule 2 gange hen over sommeren: en gang i juni/juli, og en gang til i august.

Klip græsset ned til en højde på 5 centimeter. Det er bedst i tørre perioder.

Ukrudt: Frem med hakkejernet og drop giften

Sådan fjerner du mos

Mos har især gode vækstbetingelser i skyggen, og hvor jorden er trampet hård. Er problemet med mos meget udbredt, så skal du fjerne mosset manuelt og så nyt græs. Der er 3 forskellige måder, du kan bekæmpe det på.

Plej din græsplæne

Klip ikke græsset for meget ned, for det giver mosset gode betingelser. Løst mos kan du fjerne med en almindelig rive. Mosset bliver typisk løst og slipper jorden omkring april, hvor vejret er tørt og lunt.

Det afrevne mos kan kommes i kompostbunken eller bruges som jorddække. Det vil normalt ikke gro i bedene.

Fuglene kan hjælpe dig

Drys godt med fuglefrø på de mosramte områder.

Specielt solsortene holder af at skrabe rundt i mosset for at finde frøene og dermed løsne mosset.

Kemi, men det ikke miljøvenligt

Kemikalier i form af diverse mosbehandlingsmidler kan også bekæmpe mos. Det er dog ikke miljøvenligt. Du risikerer også svidningsskader på græsset, og plænen vil se grimt ud med sortsvedet mos, som alligevel skal rives af med håndkraft. I øvrigt kommer mosset hurtigt igen.

Efterår: Sådan passer du plænen

Undgå bare pletter

Bare pletter i græsplænen er almindelige efter en lang sommer. Det kan skyldes almindeligt slid, svampeangreb eller kemisk ukrudtsbekæmpelse.

Kompost blandet med sand kan du fylde på de bare pletter. Så efter med samme type frø som plænens oprindelige blanding. Klap forsigtigt på jorden med bagsiden af en skovl.

Rullegræs kan være nødvendigt at bruge, hvis der er større områder med dødt græs.

Lad bladene ligge vinteren over

Nedfaldne blade kan du lade ligge på plænen i efteråret, hvis din plæneklipper har en opsamler. Så kan du let samle dem op, mens du slår græsset.

Sidste gang du slår græsset inden den kolde tid, kan du tage opsamleren af, så de iturevne og nedfaldne blade giver næring til plænen vinteren over.

Husk at få fordelt bladene jævnt over plænen - så opstår der ikke svamp under de tykke bunker. De fleste haveejere slår deres plæne sidste gang i oktober og begynder igen, så snart det igen er tørt og varmt i vejret.

Lad græsset gro og undgå mos

Mos har let ved at invadere plænen i den lange vinterperiode. Lader du græsset gro i efteråret, så det er langt, inden vinteren sætter ind, har mosset sværere ved at brede sig.

Kilder: havenyt.dk m.fl.