Robotplæneklippere: Bedst i Test (2023)
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Disse robotplæneklippere er Bedst i Test

Hvilken robotplæneklipper er Bedst i test? Se de aktuelt bedste robotplæneklippere og få vores anbefalinger til det rigtige køb.

Trine Quaade Brøndsted · Foto: Thorben Bayer · 11. maj 2023
Robotplæneklippere bedst i test

Robotplæneklipperen er populær som afløser for den gamle benzinplæneklipper eller el-plæneklipper. Da vi i 2021 lavede en brugerpanelundersøgelse af plæneklippere, viste undersøgelserne, at de fleste skifter til robotplæneklipper eller batteridreven plæneklipper, når de skal have ny græsslåmaskine.  

Robotplæneklippere er blevet bedre og billigere

Vi har testet robotterne hvert år siden 2017. Vores robotplæneklipper test viser, at der er sket mange forbedringer siden denne type plæneklipper kom på markedet. Batteri og motor er blandt det, der er forbedret mest.

En god robotplæneklipper kan i dag nemmere klare store græsplæner, og plæner som hælder eller er ujævne. Udfordringer, som kræver et godt og kraftigt batteri.

De er også blevet billigere. Hvor vores Bedst i Test robotplæneklipper i 2017 kostede over 11.000 kroner, koster den ene af de 5 bedste i den aktuelle test omkring 7.000 kroner.

Vores test viser, at pris og kvalitet ikke nødvendigvis hænger sammen.

Ikke altid lige holdbare

Når vi tester robotplæneklippere ser vi blandt andet på hvor godt de klipper plænen, hvor nemme de er at installere, hvor sikre de er, samt hvor godt de håndterer bump, huller og andre forhindringer.

Selvom vi tester robotterne over en længere periode og vurderer deres byggekonstruktion, så kan vi i testen ikke se, hvor godt de holder over flere sæsoner.

I vores mærkebankundersøgelse fra 2021 oplevede en del ejere af robotplæneklippere at få problemer med deres robotter inden for de første 2 år. Du skal derfor være opmærksom på, at din robotplæneklipper kræver vedligeholdelse, for at fungere optimal.

Sådan virker en robotplæneklipper

Robotplæneklipperen klarer automatisk græsslåningen fra dag til dag eller uge til uge, uden at du skal gøre noget eller sågar behøver at være til stede. Du skal blot forprogrammere maskinen til at slå græsset på de tidspunkter, du ønsker.

En ledning afgrænser det område, som robotplæneklipperen kører inden for. Ledningen lægges på jorden eller graves ned rundt om bede og andre forhindringer, og når robotten registrerer ledningen eller rammer en fysisk forhindring, stopper den op og skifter retning.

Det kan se planløst ud, når maskinen triller rundt i haven, men kører den længe nok, når den hele plænen rundt. Nogle robotter kører i tilfældige retninger, mens andre kører i spiraler eller frem og tilbage.

Skærebladene på undersiden af robotten skærer græsset i små stykker og efterlader det på plænen, på samme måde som bioklipfunktionen på klassiske plæneklippere.

Robotten kører automatisk til den medfølgende ladestation, når den er færdig med at slå græsset, eller hvis den vil lade sig selv op undervejs. Du skal blot sørge for, at ladestationen står tilgængeligt, tørt og ikke for solrigt.

Vælg en robotplæneklipper der passer til dit behov

Når du skal købe robotplæneklipper, er det vigtigt, at den passer til størrelsen på din have og om dine have er meget kuperet eller lignende. Nogle robotter kører efter et bestemt mønster, mens andre kører rundt mere vilkårligt. Nogle plæneklippere har større klippebredde end andre.

Det og meget mere har betydning for resultatet af plæneklipningen og hvilke robot du skal vælge.

Disse robotplæneklippere er Bedst i Test

Robotplæneklipperne, som bliver Bedst i Test, passer hver især til forskellige størrelser af haver. En plæneklipper kan klare store plæner på 1.000 m2, mens en anden er god til noget mindre haver.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Video: Sådan tester vi robotplæneklippere

Plæneklipper der bliver testet af Forbrugerrådet Tænk