Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Rejseforsikring: Tjek dette, inden du køber

Ferien kan blive dyr, hvis du kommer ud for uheld, sygdom eller røveri, og du ikke har styr på din rejseforsikring. Hvad skal du tjekke, inden du køber en?
Af Mette Andrea Boesgaard
14. Juni 2019
Rejseforsikring tjek den før du skal på ferie
Foto: Getty Images

Kan du spare penge på at samle forsikringerne i et selskab?

Forsikringsselskaberne giver ofte samlerabat, hvis du samler alle dine forsikringer i et selskab?

Men kan det betale sig? Eller er det billigere for dig at vælge forsikringer fra flere forskellige selskaber? Magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge har testet.

Rejseforsikring kan hjælpe dig ved uheld på turen

Med en rejseforsikring er der hjælp at hente, hvis du er ude for uforudsete hændelser som sygdom eller overfald på din rejse.

Hvilken rejseforsikring skal du vælge? Og kan du nøjes med det blå EU-sygesikringsbevis? Læs med her.

Det blå EU-sygesikringskort dækker sygdom i EU-lande

Sygdom eller lægehjælp i udlandet kan koste dig dyrt. Men rejser du i et EU-land og Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, er du til en vis grænse dækket af det blå EU-sygesikringskort.

Det blå EU-sygesikringskort giver dig adgang til behandling i sundhedsvæsnet på lige vilkår med borgerne i det land, du rejser i. Men det blå EU-sygesikringsbevis dækker ikke hjemrejse, hvis du bliver syg.

Rejser du udenfor EU og Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, bør du altid have en privat rejseforsikring.

Sådan er du dækket af det blå EU-sygesikringskort

Rejseforsikring dækker andet end sygdom

Din rejseforsikring dækker ikke kun, hvis du bliver syg på din ferie. Ofte vil den også dække dig i mange andre tilfælde, for eksempel:

  • Hjemtransport i forbindelse med sygdom
  • Erstatning ved tyveri og røveri
  • Dækning hvis du skader andre eller andres ejedom på ferien
  • Afbestillingsforsikring, hvis du bliver syg inden ferien

Ødelagte feriedage, retshjælp og sygeledsagelse kan også være dækket.

Tjek forsikringssummen, når du vælger forsikring. Forsikringssummen er det beløb, du er dækket for, hvis du for eksempel bliver bestjålet eller skader en anden. Tænk over, om dækningen er høj nok til dit behov.

Undersøg altid vilkårene i den enkelte forsikring for at se, hvad den omfatter. Brug eventuelt forsikringsguiden.dk* til at sammenligne forskellige produkter på markedet.

Forsikringsguiden: Sådan sammenligner du forsikringer

Tjek om du allerede er dækket

Din indboforsikring, din familieforsikring, dit betalingskort eller dit studiekort kan godt indeholde en rejseforsikring, uden du er opmærksom på det. Undersøg om du allerede er dækket, før du tegner en dyr rejseforsikring.

Betingelserne i din rejseforsikring skal du altid læse grundigt. Der kan nemlig være stor forskel på, om forsikringen dækker alle i familien, eller hvor meget den dækker i forbindelse med for eksempel farlig sport.

Ekstra afbestillings- eller rejseforsikring kan være nødvendig, selv om du allerede har en eller begge forsikringer i forvejen. Falder rejsens længde, formål og rejsested uden for din forsikrings dækningsområde, har du brug for ekstra dækning.

Ekstra dækning er for eksempel vigtigt, hvis du rejser mere end 30 dage, eller hvis du skal på studieophold i udlandet.

Afbestillingsforsikring: Har du brug for det?

Tjek markedet inden du køber

Rejseforsikringer kan du købe via dit forsikringsselskab, et rejsebureau eller et rejseforsikringsselskab.

Undersøg markedet grundigt, inden du køber en rejseforsikring. Et privat forsikringsselskab lever af at sælge forsikringer, og de kan derfor have en interesse i at sælge dig en rejseforsikring, selv om den måske ikke står mål med dit behov.

Flere forsikringsselskaber tilbyder rejseforsikringer gennem din indbo- eller familieforsikring, for eksempel som en tillægsdækning. Dette er ofte billigere end at købe særskilte rejseforsikringer - især hvis du rejser mere end en gang om året.

Forsikringsguiden.dk* kan du bruge til at få overblik, når du sammenligner forskellige selskabers priser.

Forsikringsguiden: Sådan sammenligner du forsikringer

Er du dækket, hvis du arbejder i din ferie?

Din private rejseforsikring dækker kun, hvis du er på ferie. Hvis du er på en arbejdsrejse, skal du have en erhvervsrejseforsikring eksempelvis gennem din arbejdsplads.

Læser du arbejdsmails, eller er du til konference en enkelt dag i din ferie, dækker din private rejseforsikring som udgangspunkt stadig. Hovedformålet med din rejse skal bare være ferie.

Arbejder du, mens du er på ferie i udlandet? Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl, om din private rejseforsikring dækker.

Forsikringsselskaber kan have forskellige holdninger til, hvor grænsen mellem ferie og arbejde går. Derfor skal du altid læse dine forsikringsbetingelser igennem, inden du tegner en rejseforsikring.

Dækning i særlige tilfælde

Din rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis altid. Vær særligt opmærksom på disse ting:

  • Sportsferier, skiferier og andre aktive ferier kan kræve ekstra forsikring, hvis de ikke er dækket af den almindelige rejseforsikring.
  • Dækker din forsikring ikke i visse lande? Flere forsikringer for Europa dækker eksempelvis ikke Tyrkiet.
  • Operationer og behandlinger i udlandet er omfattet af særlige regler. Rejser du ud for at få behandling i udlandet, er du ikke dækket af det blå sygesikringskort, dine almindelige forsikringer eller din rejseforsikring. Det er derfor vigtigt, at du undersøger dette grundigt og eventuelt får en ekstra forsikring med henblik på netop denne type rejser. Alvorligt og kronisk syge skal være ekstra opmærksomme på de private rejseforsikringer. Ofte vil der nemlig være særlige betingelser, der kan betyde, at du ikke er dækket i samme omfang som andre. Overvej om din situation kræver en forhåndsgodkendelse fra forsikringsselskabet.
  • Er du over 65 år, skal du være opmærksom på, at nogle forsikringsselskaber kræver en godkendelse, inden de dækker dig på rejsen.

*Forsikringsguiden dækker mere end 90 % af markedet for de forsikringstyper, du finder på Forsikringsguiden.

Forbrugerrådet Tænk mener: Husk altid hjemrejsedækningen

”Hjemrejsedækning er altid en god idé - uanset hvor du rejser hen.

Det blå EU-sygesikringsbevis dækker sygdom i Europa, men det dækker ikke hjemtransport. Og hvis du selv skal betale for at komme hjem fra en ferie med et brækket ben, kan det blive meget dyrt.”

Jakob Steenstrup, jurist i Forbrugerrådet Tænk