Rejseforsikring: Tjek dette, inden du køber | Forbrugerrådet Tænk
Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Rejseforsikring: Tjek dette, inden du køber

Ferien kan blive dyr, hvis du kommer ud for uheld, sygdom eller røveri, og du ikke har styr på din rejseforsikring. Hvad skal du tjekke, inden du køber en?
Af Mette Andrea Boesgaard
14. Juni 2018
Rejseforsikring tjek den før du skal på ferie
Foto: Getty Images

Test: Årsrejseforsikringer

Hvilken årsrejseforsikring er billig og dækker bedst dine behov?

I magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge 56 har vi testet 8 årsrejseforsikringer.

Rejseforsikring kan hjælpe dig ved uheld på turen

Med en rejseforsikring kan du føle dig tryg og sikker, hvis der skulle opstå uforudsete hændelser som sygdom eller overfald på din rejse.

Hvilken rejseforsikring skal du vælge? Og kan du nøjes med det blå sygesikringsbevis?

Læs med og bliv klog på, hvad du skal kigge efter, når du køber rejseforsikring.

Det blå EU-sygesikringskort dækker sygdom i EU-lande

Sygdom eller lægehjælp i udlandet kan koste dig dyrt. Men rejser du i et EU-land og Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, er du til en vis grænse dækket af det blå EU- sygesikringskort.

Det blå EU- sygesikringskort giver dig adgang til behandling i sundhedsvæsnet, på lige vilkår som borgerne i det land, du rejser i.

Rejser du udenfor EU og Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz er det vigtigt at du har en privat rejseforsikring.

Sådan er du dækket af det blå sygesikringskort

Husk altid hjemrejsedækning

Hjemrejsedækning er altid en god idé at købe, uanset hvor du rejser hen.

Det blå sygesikringsbevis dækker ikke hjemtransport. Og det kan blive rigtig dyrt, hvis du selv skal betale for at komme hjem fra en ferie med et brækket ben.

Tjek om du allerede er dækket

Din indboforsikring, din familieforsikring, dit betalingskort eller dit studiekort kan godt indeholde en rejseforsikring, uden at du er opmærksom på det. Det er derfor værd at undersøge, om du allerede er dækket, før du tegner en dyr rejseforsikring.

Betingelserne skal du altid læse grundigt. Der kan nemlig være stor forskel på, om forsikringen dækker alle i familien, eller hvor meget den dækker i forbindelse med for eksempel farlig sport.

Ekstra afbestillings- eller rejseforsikring kan være nødvendig, selv om du allerede har en eller begge forsikringer i forvejen. Det kan være tilfældet, hvis rejsens længde, formål og rejsested falder uden for din forsikrings dækningsområde – for eksempel hvis du rejser mere end 30 dage, eller hvis du skal på studieophold i udlandet.

Tjek markedet inden du køber

Rejseforsikringer kan du købe via dit forsikringsselskab, et rejsebureau eller et rejseforsikringsselskab.

Undersøg markedet grundigt, inden du køber en rejseforsikring. Et privat forsikringsselskab lever af at sælge forsikringer, og de kan derfor have en interesse i at sælge dig en rejseforsikring, selv om den måske ikke står mål med dit behov.

Flere forsikringsselskaber tilbyder rejseforsikringer gennem din indbo- eller familieforsikring, for eksempel som en tillægsdækning. Dette er ofte billigere, og det kan være en god ide, hvis du rejser mere end en gang om året.

Forsikringsguiden.dk* kan du bruge til at få overblik, når du sammenligner forskellige selskabers priser.

Er du dækket, hvis du arbejder i din ferie?

Din private rejseforsikring dækker kun, hvis du er på ferie. Hvis du er ude på en arbejdsrejse, skal du have en erhvervsrejseforsikring eksempelvis gennem din arbejdsplads.

Læser du arbejdsmails, eller er du til konference en enkelt dag i din ferie, dækker din private rejseforsikring som udgangspunkt stadig. Hovedformålet med din rejse skal bare være ferie.

Arbejder du, mens du er på ferie i udlandet? Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl om, din private rejseforsikring dækker.

Forsikringsselskaber kan have forskellige holdninger til, hvor grænsen mellem ferie og arbejde går. Derfor skal du altid læse dine forsikringsbetingelser igennem, inden du tegner en rejseforsikring.

Dækning i særlige tilfælde

Din rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis altid. Vær særligt opmærksom på disse ting:

  • Sportsferier, skiferier og andre aktive ferier kan kræve ekstra forsikring, hvis de ikke er dækket af den almindelige rejseforsikring.
  • Dækker din forsikring ikke i visse lande? Flere forsikringer for Europa dækker eksempelvis ikke Tyrkiet.
  • Operationer og behandlinger i udlandet er omfattet af særlige regler. Rejser du ud for at få behandling i udlandet, er du ikke dækket af det blå sygesikringskort, dine almindelige forsikringer eller din rejseforsikring. Det er derfor vigtigt, at du undersøger dette grundigt og eventuelt får en ekstra forsikring med henblik på netop denne type rejser. Alvorligt og kronisk syge skal være ekstra opmærksomme på de private rejseforsikringer. Ofte vil der nemlig være særlige betingelser, der kan betyde, at du ikke er dækket i samme omfang som andre. Overvej om din situation kræver en forhåndsgodkendelse fra forsikringsselskabet.
  • Er du over 65 år, skal du være opmærksom på, at nogle forsikringsselskaber kræver en godkendelse, inden de dækker dig på rejsen.

*Forsikringsguiden dækker mere end 90 % af markedet for de forsikringstyper, du finder på Forsikringsguiden.