Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Prisudvikling: Følg prisen og spar penge på elektronik og hvidevarer

Priser på elektronik og hvidevarer svinger en del op og ned. Men du kan nemt finde ud af, hvor og hvornår det er billigst for dig at købe tv eller køleskab.
Af Jesper Frydland-Raun
12. November 2020
Følg prisudviklingen online før du køber
Foto: Getty Images

Undgå at betale for meget for elektronik og hvidevarer

Prisen på elektronik og hvidevarer svinger op og ned, og det kan være svært at overskue, hvornår du skal købe. Men hvis du følger prisens udvikling, kan du spare mange penge ved at købe fra den rigtige butik på det rigtige tidspunkt.

Prisen på et produkt kan afhænge af særlige tilbud, hvor lang tid produktet har været på markedet, eller om der er nye modeller på vej.

Prisudviklingen kan vise dig, hvor meget det produkt, du kigger på, har kostet over tid. Og det kan du udnytte til at spare penge, hvis du kender det rigtige tidspunkt at købe på.

Artiklen giver dig 3 måder, du kan spare penge på ved at følge prisudviklingen:

Se alle vores test og find det bedste køb

Find den bedste pris i test

På de test, hvor det giver mening, viser Forbrugerrådet Tænk priser hentet fra PriceRunner, så du kan se den laveste pris på testprodukter.

Se priser i test af mobiltelefoner

Se priser i test af fjernsyn

Læs mere om vores samarbejde med PriceRunner

 

1. Vent med at købe nye produkter

Prisen er højest, når et produkt er helt nyt, fordi producenterne og forbrugerne har skruet forventningerne til produktet op.

Nye modeller kan falde i pris kort efter, de er blevet lanceret på markedet, fordi de ikke længere har samme ”nyhedseffekt”.

Konkurrence kan også presse prisen ned, hvis der er mange, der sælger det nye produkt.

Prisen på elektronik som tv, smartphones og tablets vil typisk falde betydeligt i løbet af nogle måneder. Prisen på hvidevarer som køleskabe og vaskemaskiner vil ofte falde efter cirka 1 år. Produkttypen er altså afgørende for, hvor lang tid der går, før prisen falder.

Skærmdump fra pricerunner.dk: 7603 kroner var prisen for en Samsung Galaxy Note 9 på lanceringsdagen sidst i august 2018. Bare 17 dage senere sparede du lige over 800 kroner på samme telefon.

2. Køb ”gamle” modeller

Nye modeller på markedet kan sænke prisen på de ældre modeller, fordi forhandlerne vil af med dem eller fordi, folk ikke længere står i kø efter produkterne.

Fladskærms-tv’et, der var sidste års store hit, kan du ofte købe billigt, før næste års nyheder bliver lanceret.

Sådan er det også med smartphones. Sidste års topmodeller fra Apple og Samsung falder også altid i pris, når de nye modeller lanceres.

Prisen kan omvendt også stige, hvis et produkt er på vej ud af markedet, fordi det ikke sælges så mange steder længere eller kun få er på lager.

Følg prisudviklingen på det produkt, du vil købe og sammenlign det eventuelt med andre produkter i samme kategori, når du skal købe nyt. Så kan du vurdere, om produktet måske vil falde yderligere i pris.

Hvornår er prisen i butikken og på nettet lovlig?

Skærmdump fra priceRunner.dk: Når nye modeller bliver lanceret, kan ældre modeller falde i pris. Derfor kan du gøre et kup, hvis du kan nøjes med en ældre model. Her er det prisen på en kondenstørretumbler fra Bosch Serie 6. Den nyeste model er fra serie
Skærmdump fra priceRunner.dk: Gamle modeller kan stige i pris, hvis produktionen er stoppet, eller de er på vej ud af markedet. Her et LG tv der er steget fra 7999 til 9990 kroner.

3. Udnyt rigtige tilbud

Prisudviklingsgrafer kan have store udsving i prisen, hvor produktet i løbet af kort tid falder og stiger betydeligt i pris. Det skyldes tilbud og kampagner. Produkter, der tit er på tilbud, skal du derfor ikke betale fuld pris for. Næste tilbudsrunde kan være lige om hjørnet, og derfor kan du måske spare mange penge på at vente lidt.

Hvidevarer som vaskemaskiner og køleskabe stiger og falder typisk en del i pris hen over en periode. Hold derfor godt øje med prisen.

På flere prisportaler kan du oprette en ”prisalarm” på det produkt, du ønsker at købe, hvis du opretter dig som bruger. Så vil du få en besked, når prisen falder. Eller du kan fastsætte en pris, og hvis varen bliver at finde til den ønskede pris, vil du også få besked.

Prissammenligningssider kan også bruges i forbindelse med udsalgsperioder som fødselsdage eller Black Friday. Du kan bruge en prissammenligningsside til at tjekke, om besparelserne nu også er så store i forhold til, hvad produktet koster resten af året eller i andre butikker.

Udsalg: Sådan undgår du at blive snydt

Skærmdump fra priceRunner.dk: En pris, der tit falder og stiger, kan tyde på, at produktet kommer på tilbud ofte. Undgå at købe produktet, når det ikke er på tilbud.