Autostol - Sådan vælger du den rigtige
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan vælger du den rigtige autostol

Autostole skal passe til både dit barn og din bil. Barnets sikkerhed skal være i top, og regler skal overholdes. Få hjælp til at sikre dine børn i bilen.

Niels Søndergaard · Foto: Getty Images · 23. maj 2023
Baby sover i autostol

Autostolen er et vigtigt valg for dit barns sikkerhed i bilen de første år. Den skal altid passe til barnets størrelse. Men hvad skal du vælge?

Er isofix eller en 3-punktssele den bedste løsning til at fastgøre autostolen? Skal barnet vende fremad eller bagud, og hvordan finder du ud af, om autostolen passer til lige netop din bil?

Barnets størrelse bestemmer, hvilken autostol du skal have

Autostole skal passe til dit barns størrelse. Autostole kan overordnet inddeles i tre grupper i forhold til barnets alder og størrelse:

  • Barnet er i alderen 0 til 15 måneder (Barnet vejer mellem 0 og 13 kilo eller er op til cirka 85 centimer langt)
  • Barnet er i alderen 1 år til 4 år (Barnet vejer mellem 9 og 18 kilo eller er op til cirka 105 centimeter højt)
  • Barnet er ældre end 4 år (Barnet vejer mellem 15 og 36 kilo eller er cirka 100 til 150 centimeter)

Børn skal ifølge loven sidde i autostol, indtil de er over 135 centimer (typisk i 8- til 10-årsalderen).

Dit barn er 0 til 15 måneder gammelt

Du bør anskaffe dig en autostol inden dit barn er født, så kan du køre det sikkert hjem efter fødslen. Autostole til babyer skal være bagudvendte og godkendte til nyfødte.

Der findes babyautostole, som er en lifttype, hvor barnet ligger fladt ned på tværs af den retning, som bilen kører. De kan være smarte, men de fylder også lidt ekstra på bagsædet. Lifttypen kan du bruge i de første 6 måneder af barnets liv. Men efter det skal du skifte til en bagudvendt babyautostol, så det er en lidt dyr investering. 

Sæt babyautostolen på bagsædet

Bagudvendte autostole til de mindste kan du enten spænde fast med en 3-punktssele eller med såkaldt isofix. Isofix er et beslag, som du kan klikke autostolen fast på.

Sæt helst babyautostolen på bagsædet – det er generelt sikrest. Det er meget vigtigt, at du husker at slå airbaggen fra, hvis du alligevel vil have autostolen på forsædet.

Hvis airbaggen er slået til, kan et uheld få den til at udløse og banke hårdt ind i autostolen.

Baby sover i autostol i bilen
Sæt helst babyautostolen på bagsædet – det er generelt sikrest. Foto: Getty Images

Dit barn er 1 til 4 år gammelt

Børn vokser typisk ud af babyautostolen omkring 1-årsalderen. Det er barnets længde og vægt, der er afgørende for, hvornår du skal skifte og ikke alderen.

Eksperter anbefaler, at du bruger en bagudvendt autostol til dit barn så længe som muligt. Begynder barnets hoved at stikke op over kanten af babyautostolen, er det på tide at skifte til en ny stol.

Den nye autostol må også meget gerne være bagudvendt.

Du kan godt finde en bagudvendt autostol til 1- til 4-årige

Der findes efterhånden mange bagudvendte autostole til de lidt større børn. Nogle af dem kan vendes rundt, så barnet også kan sidde fremadvendt, når det har en vis længde.

Bagudvendte autostole til denne gruppe af børn er ofte store og tunge. Så det er vigtigt, at du tager bilen med ud til forretningen, når du skal købe stolen. Så kan du prøve at montere stolen på bilens sæde. De bagudvendte autostole til denne gruppe er næsten alle sammen isofixmonterede.

Har du ikke isofix i bilen? Så vælg gerne en fremadvendt autostol af den type, hvor barnet sidder med en mavepude foran sig. Det er et godt og sikkert alternativ.

Dit barn er ældre end 4 år

Børn på 4 år og derover kan skifte autostolen ud med en selepude med ryglæn, som vender fremad. De er typisk godkendt fra 15 til 36 kilo eller fra 100 til 150 centimeter.

Isofix-montering er ikke afgørende for sikkerheden i denne aldersgruppe. Isofix holder udelukkende stolen fast til bilen. Men det er bilens 3-punktssele, der holder barnet.

Nogle autostole kan have en ekstra pude, ved barnets skulder for at fordele trykket fra 3-punktsselen på barnet, når der bliver rykket hårdt i selen. Prøv stolen i din egen bil før købet, da enkelte har oplevet, at selen ikke glider godt nok igennem puden – og dermed ikke strammer op, hvis barnet har lænet sig forover.

Vælg ikke en selepude uden ryglæn til dit store barn

Eksperter og myndigheder anbefaler ikke selepuder uden ryglæn. Det skyldes, at selepuder uden ryglæn ikke yder nogen beskyttelse ved sidekollision.

I selepuder med ryglæn er barnet spændt fast med bilens trepunktssele. Nogle selepuder med ryglæn har også isofixmontering.

Det betyder ikke noget for barnets sikkerhed, men det sikrer, at stolen altid sidder fast i bilen – også selv om der ikke sidder et barn i den.

Autostole til store børn er blevet langt bedre

Autostole til de store børn er generelt blevet kraftigt forbedret i de seneste år – især i forhold til sidekollision. Stolene er dog i den forbindelse også blevet meget brede.

Tjek, om du har plads til autostole med den ekstra beskyttelse ved sidekollision.

Det er også en god ide at lade barnet prøve autostolen i bilen. Ikke alle kombinationer af autostole og sikkerhedsseler er lige gode.

Kvinde ser til barn i autostol
Autostole til de store børn er generelt blevet kraftigt forbedret i de seneste år. Foto: Getty Images

Skal en autostol vende fremad eller bagud?

Autostole er sikrest, når de vender bagud. Bagudvendte autostole beskytter særligt barnets nakke bedre, hvis ulykken sker, og du kolliderer med en modkørende bil.

Eksperters anbefaling er derfor, at barnet sidder i en bagudvendt autostol så længe som muligt. Autostole, som vender fremad, kan også godt være meget sikre – især hvis de er af den type, hvor barnet sidder med en mavepude foran sig.

Husk dog, at alle autostole er bedre end ingen autostol, når du har dit barn med i bilen. Fremadrettede autostole kan også være billigere end bagudvendte autostole, samtidig med at udvalget typisk er større.

Isofix er sikrest

Isofix er en teknik, hvor du kan klikke autostolen fast. Det er let og generelt mere sikkert.

Risikoen for at spænde stolen forkert fast er væsentligt mindre med isofix end ved fastspænding med en 3-punktssele, som kan være lidt bøvlet.

De fleste nyere biler har isofixbeslag

Har du isofix i bilen, er det en rigtig god ide at vælge en autostol med isofix.

Isofixbeslaget sidder under ryglænet på bagsædet i din bil. Det findes i de fleste nyere biler.

Tjek, om din bil er godkendt til den stol du kigger på. Spørg i butikken, hvis du er i tvivl.

En selemonteret autostol er også sikker

Selemonterede autostole er løsningen for dig, hvis du ikke har isofix i din bil. Autostolen spændes fast med én af bilens 3-punktsseler.

Sikkerheden er også god ved mange selemonterede autostole. Men vær opmærksom på, at der er større risiko for, at du monterer stolen forkert.

Sæt dig derfor grundigt ind i manualen til, hvordan du skal sætte autostolen fast. Spørg forhandleren, hvis du oplever problemer.

Baby sover med flyverdragt på i autostol
En tyk flyverdragt gør det næsten umuligt at spænde selen stramt nok. Foto: Getty Images

Spænd barnet sikkert fast

I autostolen skal barnet spændes sikkert fast, så du kun lige kan få en flad hånd ind mellem selen og barnets krop.

Barnet skal helst ikke have en tyk flyverdragt eller vinterjakke på i autostolen. Det gør det næsten umuligt at spænde selen stramt nok ind til kroppen.

Større børn må ikke tage skråselen under armen eller bag ryggen. Det er decideret livsfarligt og beskytter ikke barnet i en ulykke.

Tjek om autostolen passer til din bil

Autostolen skal ikke bare passe til dit barn. Den skal også passe til din bil. Og de andre biler, du vil bruge den i – for eksempel bedsteforældrenes.

En autostol får prædikatet ”universal approval”, hvis den passer til alle slags biler. Men passer den kun til specifikke typer biler, nævnes det som “semi-universal approval” eller “vehicle specific approval”.

Spørg forhandleren, eller tjek i autostolens manual om din bil er på listen over godkendte biler til autostolen. Tjek også, om din bil har isofix, inden du går på indkøb efter autostol.

Nye sikkerhedsgodkendelser stiller skrappere krav

I-Size er den nyeste standard for godkendelse af autostole og andet sikkerhedsudstyr til børn i biler. Kravene til autostole med i-Size-godkendelse er strammet. Det giver mere sikkerhed for barnet.

Hvis din bil er i-Size-godkendt, kan du anvende en i-size-autostol i den. Hvis din bil er lidt ældre, er den ikke i-size godkendt. Men hvis der er isofixbeslag, vil du alligevel kunne anvende de fleste i-size-godkendte autostole. Tjek autostolens manual eller spørg forhandleren.

Du kan dog rolig fortsat købe autostole med den tidligere godkendelse, R44 (ECE 44-03 og 44-04). Find godkendelsen på det orange mærkat, som sidder på autostolen.