Hvordan ved du, om webshoppen er dansk?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hvordan kan du vide, om webshoppen er dansk?

Hvis en hjemmesides adresse ender på .dk, betyder det så, at den er dansk? Få svaret her.

Lindi Elisabeth Winkel · Foto: Getty Images · 18. juni 2021
mand shopper online

Spørgsmål fra et medlem:

Hvordan kan vi vide, om webbutikken er dansk?

Med en .dk-adresse virker det, som om mange webbutikker er danske. Er det lovligt at ende et butiksnavn med .dk, hvis det er en international handelsplatform? Når man køber på den  pågældende hjemmeside, kan man ikke få oplyst, hvor i verden varen sendes fra, eller få oplyst, hvilken leverandør der sender varen. Er det lovligt?

- Lone Kristensen, Bjert

Svar fra Forbrugerrådet Tænk:

En netbutik må godt have en .dk-adresse, selv om virksomheden har hjemsted i et andet land end Danmark. Konsekvensen er dog, at virksomheden med en .dk-adresse er omfattet af de danske forbrugerretlige regler, hvis den også markedsfører sig på dansk. Er det en .dk-adresse, kan du se, hvem der har registreret domænenavnet, på www.dk-hostmaster.dk

Er det ikke en .dk-adresse, kan du se, hvem der har registreret domænenavnet, på www.who.is

Efter forbrugeraftalelovens § 8 er en netbutik forpligtet til at give dig som forbruger en række oplysninger i forbindelse med dit køb. Dette gælder blandt andet oplysninger om virksomhedens identitet og kontaktoplysninger, varens vigtigste egenskaber, samlet pris og fortrydelsesret med videre.

Disse oplysninger skal gives på en måde, så du kan gemme dem for eksempel på e-mail eller brev – et såkaldt varigt medium. Det er derfor ikke tilstrækkeligt, at oplysningerne fremgår af hjemmesiden. Såfremt du ikke har fået oplysninger om fortrydelsesret i forbindelse med dit køb, har du en forlænget frist til at fortryde købet.

Dette indebærer, at din 14-dages fortrydelsesret ikke gælder fra det tidspunkt, hvor du modtager varen, men fra det tidspunkt, hvor du modtager oplysningerne fra netbutikken. Dog bortfalder din fortrydelsesret efter 12 måneder plus de 14 dage, selv om du ikke har modtaget oplysninger om fortrydelsesretten fra netbutikken, jævnfør forbrugeraftalelovens § 19. Læs mere om sikker nethandel på her. 

- Safwaan Iqbal, stud.jur.