Sådan finder og anmelder du farlige produkter
Produkter bliver fra tid til anden tilbagekaldt fra butikkerne, fordi de kan være farlige for dig at bruge. Se her, hvad du skal gøre med farlige produkter.
Produkter på det danske marked er ikke altid sikre at bruge.
Mobilopladere eller lyskæder kan overophede og bryde i brand, og mad kan indeholde udeklarerede ingredienser, som kan gøre dig syg. Legetøj kan afgive farlige kemikalier, og der kan falde løse dele af, så små børn kan blive kvalt.
Elektronik, madvarer, kosmetik og legetøj, der ikke lever op til reglerne for sikkerhed, bliver ind imellem trukket tilbage fra producenter og forhandlere, fordi de er farlige for dig at bruge.
Men hvordan finder du ud af, om et produkt er farligt for dig at bruge? Og hvem skal du kontakte, hvis du opdager, at du har et farligt produkt? Læs med, og få svaret her.
Elektronik, legetøj, fyrværkeri og tøj: Her kan du se listen over tilbagetrukne varer
Er legetøjet eller et elektronisk produkt usikkert at bruge? Så kan Sikkerhedsstyrelsen tilbagekalde produktet.
Sikkerhedsstyrelsen har en liste over tilbagekaldte produkter på deres hjemmeside sik.dk
Farlige produkter: Sådan anmelder du dem
Vil du anmelde et farligt produkt? Så undersøg først om du kan finde det produkt, du mistænker for at være farligt på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside sik.dk. Brug søgefunktionen til at finde det specifikke produkt.
Kan du ikke finde produktet i oversigten? Så kan du anmelde produktet til Sikkerhedsstyrelsen. Ring, send en mail til sik@sik.dk eller udfyld en formular på Sikkerhedsstyrelsens Hjemmeside.
Sikkerhedsstyrelsen vil måske bede dig om at indsende det farlige produkt eller selv afhente produktet på din adresse. Sikkerhedsstyrelsen vurderer, om produktet er farligt eller ej. Det kan være, at produktet bare er nedslidt eller bliver brugt forkert.
Viser det sig, at produktet er farligt? Så vil Sikkerhedsstyrelsen kontakte producenten og bede dem om at stoppe salget, kalde produktet tilbage eller rette op på fejlen alt afhængig af, hvor stor en risiko de vurderer, at produktet udgør.
Kosmetik: Sådan anmelder du det
Cremer, shampoo, make-up, deodoranter og andre plejeprodukter kan indeholde uønskede kemikalier, der kan være skadelige for dig og give dig gener som udslæt eller hudallergi.
Har du mistanke om skadelige kemikalier i et kosmetisk produkt? Eller har du fået en allergisk reaktion, efter du har brugt et produkt? Så kan du anmelde produktet til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.
Dårlig mad: Sådan anmelder du det
Mad kan indeholde bakterier, der kan gøre dig syg. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på mad, som lugter dårligt eller har synligt mug og råd. Dårlig mad skal du først henvende dig til butikken og klage over.
Afviser butikken din klage? Så kan du klage til Fødevarestyrelsen.
På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du anmelde eller klage over en dårlig vare. Du kan også abonnere på Fødevarestyrelsens nyheder og få direkte besked i din indbakke, når mad bliver trukket tilbage fra butikkernes hylder.
Sådan skiller du dig af med farlige produkter
Har du et farligt produkt derhjemme? Så skal du stoppe med at bruge det og skille dig af med det.
Farlige produkter er ikke kun skadelige for dig og din sundhed, men de kan også skade miljøet, hvis du ikke skiller dig korrekt af med dem.
Elektronik som mobilopladere kan eksempelvis indeholde farlige og miljøskadelige stoffer. Derfor må du ikke bare smide din gamle elektronik i skraldespanden.
Advarer myndighederne mod et farligt produkt? Så følg altid deres vejledning i, hvordan du skaffer dig korrekt af med det.
Nogle farlige produkter skal du returnere til forhandleren, nogle skal du aflevere som farligt affald mens andre skal i skraldespanden. Tjek altid hvilke regler og ordninger, der gælder for affaldssortering i din kommune.
Farlig elektronik
Elektroniske produkter som mobilopladere og elektronisk legetøj skal du enten aflevere på genbrugspladsen eller i en særlig beholder til småt elektronik i din ejendom.
Farligt legetøj
Legetøj, der er farligt på grund af små dele, kan du aflevere med dit sædvanlige husholdningsaffald. Elektronisk legetøj skal du aflevere som elektronik.
Farlig kosmetik
Kosmetik skal du oftest aflevere sammen med dit almindelige husholdningsaffald. Spraydåser og andre beholdere under tryk skal du aflevere som farligt affald.
Undgå farlige produkter med Forbrugerrådet Tænks test
Produkter skal leve op til en række sikkerhedskrav, før de kommer ud på det danske marked.
Myndighederne laver stikprøvekontrol af produkter, men producenterne skal selv teste deres produkter og sørge for, at de er lovlige at bruge og lever op til reglerne for sikkerhed.
Forbrugerrådet Tænk tester hvert år tusindvis af produkter for at se, om de lever op til producenternes løfter, og om de er sikre at bruge. Finder vi farlige produkter, oplyser vi producenterne og myndighederne om det.
Undgå uønsket kemi med Forbrugerrådet Tænk Kemis 2 gratis apps
Vil du sikre dig mod produkter med uønsket kemi eller hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer i dine produkter? Så brug Forbrugerrådet Tænk Kemis to apps Kemiluppen og Tjek Kemien, inden du køber nye produkter.
Kemiluppen og Tjek Kemien kan du bruge til at tjekke make-up, cremer og andre personlige plejeprodukter, legetøj, elektronik og tekstiler for problematiske stoffer og uønsket kemi.
Forbrugerrådet Tænk mener: Det er producenternes ansvar, at produktet er sikkert at bruge
”Forbrugerrådet Tænk kæmper for sikre produkter og gode rettigheder for forbrugerne. Hvert år tester Forbrugerrådet Tænk hundredvis af produkter for at se, om de er sikre og om de lever op til producentens løfter. Det kan være alt fra test af olivenolie og cykelhjelme til smartphones og fladskærme.
Vores test af produkter er med til at påvirke det danske marked i en positiv retning. For vores test finder ikke kun de bedste produkter – de finder også de dårlige og usikre produkter, der skal ud af markedet.
Vi dumper hvert år produkter i vores test – enten på grund af problemer med sikkerhed, indhold af uønsket kemi eller fordi de ikke holder dét, de lover. ”
Hanne Damsted Vilsbøll, Afdelingschef i Test og Analyse hos Forbrugerrådet Tænk.
Kan jeg klage over dyr parkeringsbøde?
Hvad har vi ret til, når mureren har lavet et ulovligt gulv?
Få hjælp til at skrive et klagebrev
Hvordan skriver du en klage til en butik, virksomhed eller forhandler, hvis din vare ikke virker? Få hjælp til at skrive en klage, så du kan bruge din reklamationsret.