Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Flyselskabet går konkurs: Her er dine rettigheder

Ferien kan være på spil, hvis din flyrejse bliver aflyst på grund af konkurs. Hvad skal du gøre, hvis dit selskab går konkurs inden eller under ferien?
Af Astrid Lund Olstrup
11. Juli 2018
Flyselskabet går konkurs: Her er dine rettigheder
Foto: iStock

Dækning ved konkurs: Flybillet, pakkerejse eller sammensat rejse?

Går flyselskabet eller rejseudbyderen konkurs, kan det nemt ødelægge ferien.

Erstatning har du ofte ret til, men dine rettigheder afhænger af flere ting. For eksempel om konkursen sker inden afrejse, eller mens du er af sted. Men dækningen afhænger også af, hvor du flyver fra og til.

Konkursen sker, mens du er afsted

Flybilletter

Køber du flybilletter direkte hos et flyselskab, er du dækket, hvis flyselskabet går konkurs under din rejse. Det eneste krav er, at billetterne er til flyvninger mellem en dansk og udenlandsk lufthavn.

Rejsegarantifonden dækker dine udgifter til en ny billet. Du skal dog altid betale en selvrisiko på 1.000 kr.

Din nye hjemrejse skal for så vidt muligt ske på den dato, som rejsen oprindeligt var planlagt til.

Pakkerejse

Flybilletten kan være købt som en del af en pakkerejse. Er det tilfældet, dækker Rejsegarantifonden ved konkurs. Din rejse vil så vidt muligt forløbe som planlagt, men det kan være nødvendigt at forkorte eller forlænge din rejse.

Charterrejser er en pakkerejse, som består af mindst to af følgende ydelser: transport, indkvartering eller anden rejseydelse som eksempelvis billeje. Rejsen skal være solgt samlet og have en varighed på over 24 timer.

Erstatning kan du have ret til. For eksempel hvis ferien bliver kortere eller længere end planlagt, og du har betalt for ekstra overnatning på et hotel.  

Udbyderen af pakkerejsen skal være registreret hos Rejsegarantifonden, for at du kan få hjælp ved konkurs.

Er din rejseudbyder registreret hos Rejsegarantifonden? Tjek her

Sammensat rejse

Flybilletten kan være købt som en del af en sammensat rejse. Er det tilfældet, dækker Rejsegarantifonden også ved konkurs i nogle tilfælde. 

Sammensatte rejsearrangementer består af mindst to forskellige rejseydelser, som er købt i forlængelse af hinanden, men betalt hver for sig. Hvis du køber en flybillet hos et flyselskab, som formidler kontakt videre til en hoteludbyder, er det en sammensat rejse.

Rejsegarantifonden skal kun stille en garanti for den rejseudbyder, som har formidlet det sammensatte rejsearrangement. Garantien gælder derfor kun for de ydelser, som rejseudbyderen er ansvarligt for og har modtaget betaling for.

Er din rejseudbyder registreret hos Rejsegarantifonden? Tjek her

Konkursen sker inden afrejse

Flybilletter

Går flyselskaber konkurs, inden du er taget af sted? Så er det ikke sikkert, at du kan få dækket udgifterne til dine flybilletter.

Rejsegarantifondens aktuelle formue er her afgørende for erstatningens størrelse, og du skal dog altid betale en selvrisiko på 1.000 kr.

Flybilletterne skal være til flyvning mellem en dansk og udenlandsk lufthavn.

Pakkerejse

Har du købt en pakkerejse, og går arrangøren konkurs inden afrejse, er du dækket af Rejsegarantifonden. Kan du ikke få en tilsvarende rejse, vil Rejsegarantifonden erstatte det beløb, du har betalt for rejsen.

Arrangøren skal være registreret hos Rejsegarantifonden, for at dækningen gælder.

Er din rejseudbyder registreret hos Rejsegarantifonden? Tjek her

Sammensat rejsearrangement

Hvis din rejse ikke kan starte, fordi en rejseudbyder er gået konkurs, er du ikke dækket lige så godt som ved pakkerejser. Du kan kun få erstattet det beløb, som du har betalt for den første rejseydelse i din rejse.

Er din rejseudbyder registreret hos Rejsegarantifonden? Tjek her

Flybillet er købt med internationalt betalingskort

Betaler du din flyrejse med et internationalt betalingskort, såsom MasterCard, American Express eller Maestro, er du generelt godt dækket. Banken kan søge erstatning på dine vegne, hvis flyselskabet går konkurs.

Betaler du med et almindeligt dankort, er du dækket, ligesom hvis du havde betalt kontant. Det vil sige, at banken ikke kan hjælpe dig ved konkurs.

Betaler du med Visa/Dankort, kan du kun gøre indsigelse i din bank, hvis du har betalt med Visa-delen af dit kort. Det er tilfældet, hvis flyselskabets hjemmeside er udenlandsk.

Skal du betale med dankort eller Visa-delen af dit kort?

Forsikringsselskab dækker måske

Din rejseforsikring kan du prøve som en sidste udvej, hvis det ikke er muligt at få de tabte penge refunderet andre steder fra. Måske har du en rejseforsikring, der dækker ved flyselskabskonkurser.

Hvad er en pakkerejse?       

En pakkerejse skal bestå af mindst 2 ting:

  • Transport
  • Overnatning
  • Anden turistmæssig ydelse, såsom liftkort eller koncertbillet.

Derudover skal 2 betingelser være opfyldt:

  • Rejsen skal sælges samlet af bureauet
  • Rejsen skal have en varighed på over 24 timer eller omfatte overnatning