Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Flyselskabet går konkurs: Her er dine rettigheder

Konkurser rammer ofte flybranchen, men hvordan er du stillet, hvis uheldet er ude for dit flyselskab? Læs om dine rettigheder her.
Af Astrid Grunert Rantorp
4. November 2016
Flyselskabet går konkurs: Her er dine rettigheder
Foto: iStock

Rettigheder ved flykonkurs

Flykonkurs er du altid dækket mod ved rejse mellem danske og udenlandske lufthavne.

Flybilletter købt direkte hos flyselskabet er underlagt Rejsegarantifondens konkursdækning. Det samme gælder flypassagerer, der har en hjemrejsebillet til en dansk lufthavn, eller som har bestilt en pakkerejse.

Indenrigsflyrejser samt flyvninger mellem to udenlandske lufthavne er der derimod ingen garanti for. Det afgørende er, at din flyrejse sker mellem en dansk og udenlandsk lufthavn. Så er du sikret.

Flybillet fra dansk rejseformidler

Rejseformidlere – for eksempel en rejseportal – i Danmark udbyder også flybilletter. Og er det herfra, du har købt din flybillet, er det også herfra, du skal modtage erstatning. Det sker dog kun, hvis rejseformidleren ikke er i stand til at ombooke dig til en anden afgang.

Befinder du dig i udlandet, når konkursen indtræffer, skal rejseformidleren sørge for at få dig fragtet hjem på anden vis. Det kan i nogle tilfælde betyde, at du kommer senere hjem end forventet. Sker det, skal rejseformidleren sørge for overnatning.

Rejseformidlere skal meget tydeligt forklare dig, hvem der har ansvaret for rejsen, ellers skal de kompensere i tilfælde af konkurs.

Nægter rejseformidleren at betale, kan du klage til Forbrugerklagenævnet

Flybillet er del af en pakkerejse

Pakkerejser kan din flybillet også være en del af. Har du købt flybillet som del af en pakkerejse, skal arrangøren sørge for en flybillet med et andet selskab. Lader det sig ikke gøre, har du ret til at få hele pakkerejsen refunderet.

Afbrydes din ferie før tid på grund af konkursen, kan du få udbetalt en rimelig godtgørelse. Du skal desuden hjælpes hjem af rejsearrangøren, mens du befinder dig på rejsen.

Klager skal i den forbindelse rettes til Pakkerejse-Ankenævnet

Konkurs sker inden afrejse

Flykonkurser kan også ramme inden afrejse, og er det tilfældet for dig, skal du ombookes eller modtage erstatning, hvis din flyrejse er købt som del af en pakkeløsning eller hvis du har handlet gennem en dansk rejseformidler.

Flybilletter købt direkte gennem flyselskabet er det ikke sikkert, at du kan få dækket tabet af, hvis konkursen indtræffer, inden du er taget af sted. Her er Rejsegarantifonden aktuelle formue afgørende for erstatningens størrelse, ligesom du vil skulle betale en selvrisiko på 1.000 kr.

Hvem kan du købe flybilletter af? Læse mere her

Flybillet er købt med internationalt betalingskort

Flyrejser købt med et internationalt betalingskort, der fungerer som kreditkort – for eksempel Visa, MasterCard, American Express eller Maestro – er det som regel let at få dækket tabet for.

Indsigelsen skal du henvende dig med i den bank, hvorfra dit betalingskort er udstedt. Så sørger den for at søge erstatning på dine vegne. Et par særregler, du skal være opmærksom på:

  • Visa/Dankort: Du kan kun gøre indsigelse i din bank, hvis du har betalt med Visa-delen af dit kort. Det er tilfældet, hvis flyselskabets hjemmeside er udenlandsk.
  • Dankort: Har du betalt med Dankort, kan du ikke gøre indsigelse mod betalingen, da det er sidestillet med at betale kontant. Her må du i stedet gøre dit krav gældende i konkursboet.

Klager kan du rette til Pengeinstitutankenævnet, såfremt kortudsteder er en bank. Er dette ikke tilfældet, skal du henvende dig til Forbrugerklagenævnet med din klage.

Læs mere om at betale med Visa/Dankort

Læs mere om at klage til et klage- eller ankenævn

Forsikringsselskab dækker måske

Forsikringsselskaber kan du prøve som en sidste udvej, hvis det ikke er muligt at få de tabte penge refunderet andre steder fra. Måske har du en forsikring, der dækker ved flyselskabskonkurser.

Skylder et konkursramt flyselskab dig penge, skal du til konkursboet for at gøre dit krav gældende.