Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Flyselskabet går konkurs: Her er dine rettigheder

Ferien kan blive ødelagt, hvis din flyrejse bliver aflyst på grund af en konkurs. Hvad skal du gøre, hvis dit selskab går konkurs inden eller under ferien?
Af Astrid Lund Olstrup
6. August 2019
Flyselskabet går konkurs: Her er dine rettigheder
Foto: iStock

Dit flyselskab går konkurs – hvad skal du gøre?

Går dit flyselskab pludselig konkurs, kan det ødelægge din ferie.

Dine muligheder for at få hjælp efter en konkurs afhænger af flere ting, blandt andet om du er afrejst, og hvilken slags rejse du har købt. 

Få hjælp til, hvad du skal gøre, når dit flyselskab er gået konkurs.

Konkursen sker, mens du er af sted

Du har købt flybilletter:

Køber du flybilletter direkte hos et flyselskab, og går dit flyselskab konkurs under din rejse? Så er du automatisk dækket af Rejsegarantifonden, hvis følgende 3 krav er opfyldt:

  • Din flybillet er med udrejse fra og hjemrejse til en dansk lufthavn.
  • Du kan dokumentere, at du har købt og betalt flybilletten.
  • Flyselskabet, du skulle have fløjet med, er gået konkurs.

Rejsegarantifonden transporterer dig hjem så tæt som muligt på den dato, som din rejse oprindeligt er planlagt til. Køber du selv en ny flybillet hjem, er det ikke sikkert, at Rejsegarantifonden dækker din udgift til flybilletten.

Hold dig opdateret om konkurser på rejsegarantifonden.dk

Du har købt en pakkerejse:

Flybilletten kan være købt som en del af en pakkerejse. Pakkerejser består af mindst 2 af følgende ydelser: transport, indkvartering eller anden rejseydelse, for eksempel billeje eller en koncert. Rejsen skal være solgt samlet og have en varighed på over 24 timer.

Er flyselskabet gået konkurs, mens du er af sted? Så skal rejseudbyderen sørge for at få dig hjem igen med et andet flyselskab end det konkursramte flyselskab.

Rejseudbyderen skal give dig ekstra overnatninger på destinationen, hvis det ikke er muligt at rejse hjem den planlagte dag. Hvis rejseudbyderen må afbryde din rejse før tid for at få dig hjem, har du ret til et afslag i prisen.

Konkursen sker, inden du er taget af sted

Du har købt flybilletter:

Går dit flyselskab konkurs, inden du når at rejse? Så er det ikke sikkert, at du kan få hjælp af Rejsegarantifonden til at komme af sted eller få dækket dine udgifter til flybilletterne.

Rejsegarantifonden dækker automatisk, hvis du opfylder følgende 3 krav:

  • Du har købt flybilletter med udrejse fra og hjemrejse til en dansk lufthavn.
  • Du kan dokumentere, at du har købt flybilletten.
  • Flyselskabet, du har købt flybilletterne hos, er gået konkurs.

Rejsegarantifondens højeste prioritet er dog at få udrejsende, som er strandet, hjem igen. Du kommer derfor bagerst i køen, hvis flyselskabet er gået konkurs, og du endnu ikke er afrejst.

Rejsegarantifondens aktuelle formue har betydning for, hvor meget fonden dækker. Efter udrejsende er blevet dækket, kan der for eksempel kun være midler til, at du får en del af beløbet retur. Er du ikke afrejst, skal du betale en selvrisiko på 1.000 kroner per person.

Hold dig opdateret om konkurser på rejsegarantifonden.dk

Du har købt en pakkerejse:

Flybilletten kan være købt som en del af en pakkerejse. Pakkerejser består af mindst 2 af følgende ydelser: transport, indkvartering eller anden rejseydelse, for eksempel billeje eller en koncert. Rejsen skal være solgt samlet og have en varighed på over 24 timer.

Er flyselskabet gået konkurs, inden du er af sted? Så skal rejseudbyderen sørge for at få dig frem til din destination med et andet flyselskab end det konkursramte flyselskab.

Du kan have ret til afslag i prisen, hvis du ankommer til din destination senere end planlagt. Kan rejseudbyderen slet ikke få dig frem til din destination på grund af flyselskabets konkurs, har du ret til at få hele beløbet tilbage.

Er flybilletterne købt med internationalt betalingskort?

Har du betalt din flyrejse med et internationalt betalingskort som Visa-delen i Visa/Dankort, Mastercard, American Express eller Diners Club? Så kan din bank søge erstatning på dine vegne, hvis dit flyselskab er gået konkurs. Kontakt din bank for mere information.

Betalte du med et rent Dankort eller Dankort-delen i dit Visa-dankort, er du dækket, ligesom hvis du havde betalt med kontanter. Banken kan derfor ikke hjælpe dig, hvis dit flyselskab er gået konkurs. Du kan dog anmelde dit krav i konkursboet.

Er du i tvivl om, hvilken del af dit Visa/Dankort, du har betalt med? Så kan du tjekke posteringen i din netbank.

Skal du betale med dankort eller Visa-delen af dit kort?

Dit forsikringsselskab dækker måske

Din rejseforsikring kan du prøve som en sidste udvej, hvis det ikke er muligt at få de tabte penge refunderet andre steder fra. Måske har du en rejseforsikring, der dækker ved flyselskabskonkurser.

Tjek dette, inden du køber rejseforsikring