Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Fupbutikker på nettet: Sådan anmelder du dem

Falske hjemmesider og online butikker er lette at lave for svindlere. Men hvad skal du gøre, hvis du støder på en falsk webshop?
Af David Bergeon
12. December 2019
Falske mærkevarer
Foto: iStock

Fupbutikken skal du anmelde her

Fup med falske webbutikker er et stigende problem. Hver 7. dansker har været udsat for et forsøg på at blive omdirigeret til fupbutikker eller websider med forfalsket indhold, ifølge Danmarks Statistik (2019).

Svindel på nettet er strafbart og en sag for politiet. I ægte webshops har du rettigheder som forbruger. Det betyder eksempelvis, at du kan klage over dårlig service og bruge din fortrydelsesret. Men er siden falsk, er der tale om svindel, og så skal du anmelde siden til politiet.

Politiet har bedre muligheder for at stoppe svindlerne, jo hurtigere du anmelder siden. Gå derfor straks ind på Politi.dk, og anmeld fupbutikken.

E-mærket kan du også anmelde fupbutikken til. Så hjælper du samtidig andre med ikke at gå i fælden. Læs, hvordan du anmelder fup-butikken hos e-mærket her.

Fupbutikker forsvinder igen – anmeld dem med det samme

Fupbutikker på nettet er lette at sætte op, så det ligner den ægte vare. Opsætningen kræver stort set kun en god grafisk skabelon, som hurtigt kan findes på nettet, samt at svindleren køber en dansk webadresse, altså et domænenavn der slutter på .dk.

Falske webshops kan køre i lang tid, uden at de nødvendigvis bliver opdaget. Det kan svindlerne udnytte for at lænse uvidende kunders kreditkort eller sælge kopiprodukter, indtil siden bliver lukket ned.

Få dine penge tilbage

Betal altid kun med de velkendte betalingskort, for hvis det er en fupbutik, kan banken føre dine penge tilbage for dig.

Kontooverførsler skal du holde dig fra, for så kan banken ikke hjælpe dig.

Sådan får du dine penge tilbage

Undgå snydebutikker på nettet

Webshops skal du undersøge grundigt, før du handler. Hvilke kontaktoplysninger giver netbutikken for eksempel? Telefonnumre og adresser på webbutikker kan være falske. Tjek derfor også andre oplysninger.

E-mærket fortæller dig for eksempel, at virksomheden bag siden har forpligtet sig til at overholde dansk lovgivning, har en godkendt betalingsordning og ikke udsender spammails m.v.

Genkend en falsk webshop

Forbrugerrådet Tænk mener: Skridt i den rigtige retning

"Svindlerne har heldigvis fået sværere ved at oprette en dansk webadresse. DK Hostmaster, som styrer danske domænenavne, har gjort et godt stykke arbejde og strammet op på sikkerheden.

Reglerne er blevet ændret, som Forbrugerrådet Tænk har anbefalet, så danske købere af domænenavne skal bruge NemID frem for blot et CPR-nummer. Der er også indført id-kontrol for udenlandske købere af domænenavne, og det er et godt skridt i den rigtige retning.”

Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.