Barberskum og gel: Undgå disse stoffer
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Undgå disse stoffer i barberskum og gel

Næsten hver fjerde barberskum og gel i testen indeholder problematiske kemikalier for miljø og sundhed. Se mere her.

Foto: Getty Images · 3. marts 2023
mand barbere sig

Vi har gennemgået ingredienserne på 34 slags barberskum markedsført både til kvinder og mænd for uønskede kemikalier.

Det kan være stoffer, som er miljøbelastende, allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Barberskum er i tæt kontakt med huden, og derfor kan det være en god ide at vælge skum eller gel, som er fri for problematiske kemikalier.

Disse mærker er med i testen

Vi har testet 34 slags barberskum og gel købt i danske butikker online webshops. Vi har valgt et bredt udvalg af mærker i testen, som er:

365 Minirisk, Avivir, Australien Bodycare, Änglamark,Barberklingen, Bic, Biotherm, Blot, Bulldog, Cien, Clinique, Coop, Gillette, Jack Black, Lavera, Lovena, Matas, Nivea, Proraso, Rema1000, Recipe for men, Rituals, ShaveSafe, Tabac Original, Vichy, Weleda og Xtra.

Flere slags barberskum og gel er uden uønsket kemi

I testen er der flere gode valg at vælge imellem. Hele 11 ud af 34 produkter er uden kemikalier, der er uønskede for miljø og sundhed.

Knap halvdelen af de 11 gode valg har Svanemærket og Astma-Allergi mærket på emballagen, som generelt er et godt valg at gå efter, hvis du vil undgå en række uønskede kemikalier.

Disse uønskede stoffer er fundet i barberskum

I testen får otte barberskum og gel den laveste kemibedømmelse, C-kolben, fordi de indeholder problematiske stoffer.

Ud af dem indeholder seks produkter mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Det er fx BHT, en række parabener og parfumestoffet benzyl salicylate, der også er mistænkt hormonforstyrrende.

De sidste to indeholder enten det allergifremkaldende konserveringsmiddel methylisothiazolinone, der er både stærkt allergifremkaldende og miljøbelastende eller stoffet glyoxal, der er mistænkt for at kunne skade vores arvemateriale og er allergifremkaldende.

Vær opmærksom på cocktaileffekten

Det er vigtigt at huske på, at det ikke er det enkelte stof eller det enkelte produkt, som udgør en risiko for din sundhed.

Det er den samlede cocktail af uønskede kemikalier i din hverdag, som forskere er bekymrede for. Derfor er det en god ide at skrue ned for uønsket kemi, hvor du kan.

Sensitive produkter kan indeholde allergifremkaldende stoffer

I testen er der 10 produkter, som markedsføres med ord som ”antiirritation”, ”sensitive”, ”sentive skin”, ”til sensitiv hud” eller ”ultra sensitive”.

Disse anprisninger kan opfattes som, at produkterne er mildere, mere skånsomme og fri for en række problematiske kemikalier. Men det er ikke altid tilfældet.

Alle 10 barberskum og gel indeholder enten parfume og/eller planteekstrakter, der kan give allergiske reaktioner. Derfor kan du ikke altid regne med, at disse anprisninger betyder, at produktet er fri for uønsket kemi.

Vil du være på den sikre side og undgå parfume, planteekstrakter og andre potentielt allergifremkaldende stoffer? Så anbefaler vi at gå efter barberskum og gel med A-kolben, som er uden disse stoffer.

Gode tips til barbering

  • Brug appen Kemiluppen og tjek, om din barberskraber eller dit barberskum indeholder uønsket kemi.
  • Får du allergiske reaktioner på din hud, så skal du stoppe med at bruge produktet og evt. kontakte din læge og anmelde det til Miljøstyrelsen.