Disse børneprodukter indeholder bisphenoler
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Disse børneprodukter indeholder bisphenoler

Mere end hver andet produkt til børn indeholder hormonforstyrrende bisphenoler. Det viser en ny test af bideringe, børnetæpper, drikkedunke, lædersutsko og meget mere.

Katja Ravn og Stine Müller · Foto: Getty Images · 4. maj 2023
baby

Mange forskellige typer af produkter kan indeholde kemikalierne bisphenoler. Det kan være i legetøj, drikkedunke eller solbriller, hvor bisphenolerne kan være brugt i produktionen af plasten.

Kemikalierne kan også bruges i tekstiler og i garvning af læder. Og så kan det også ende i dine produkter som følge af forurening under produktionen.

Vi har testet 70 forskellige produkter til børn og fundet bisphenoler i 45 produkter i enten lav eller højere grad. De problematiske bisphenoler er i alt fra plastik, tekstil og læder.

Bisphenoler er hormonforstyrrende

Den mest udbredte af bisphenolerne er bisphehnol A (BPA), som er hormonforstyrrende i mennesker og dyr.

Der findes også andre bisphenoler, som fx bisphenol S (BPS), bisphenol F (BPF) og bisphenol AF (BPAF), som er vurderet til at have samme hormonforstyrrende effekter som BPA.

En stor europæisk test af bisphenoler

Testen er lavet i samarbejde med andre europæiske forbrugerorganisationer, hvor i alt 121 produkter til børn er testet for indhold eller afgivelse af bisphenoler på et laboratorie.

Ud af 121 produkter kan du købe 70 produkter til børn på det danske marked. Enkelte er fra online markedsplatforme tilgængelige i Danmark. Resultaterne for de danske produkter stemmer stort set overens med den europæiske test af børneprodukter.

Sådan har vi testet

Lige nu er der kun regler for bisphenol A (BPA) i enkelte produktgrupper som fx legetøj, selvom det er udbredt i mange produkter. De andre bisphenoler findes der ikke regler for.

Derfor er testen udført anderledes end de gældende regler på området. Vi måler både afgivelse ved lavere koncentrationer og af flere bisphenoler, end hvad lovgivningen foreskriver.

Det målte indhold eller afgivelse af bisphenolerne i testen er heller ikke i strid med reglerne og flere producenter oplyser også, at deres produkter overholder reglerne.

Disse børneprodukter indeholder bisphenoler

I alt 45 børneprodukter indeholder eller afgiver bisphenoler. Ud af dem får 26 produkter den dårligste kemibedømmelse, C-kolben, fordi de i højere grad indeholder eller afgiver de problematiske stoffer. Det er:

  • Et par strømpebukser til børn
  • Tre babytæpper
  • Tre drikkedunke og én tudkop
  • Fem bideringe
  • Seks solbriller til børn
  • Syv lædersko til børn

Flere forskellige bisphenoler

I testen er det stoffet BPA, der er mest udbredt i produkterne. Men vi finder også andre bisphenoler, som er vurderet til at have samme negative effekter på sundheden. Eksempelvis:

  • Fra tuden på flere af drikkedunkene og et par af bideringene finder vi afgivelse af bisphenol AF (BPAF).
  • I sutsko af læder finder vi bisphenol S (BPS) og bisphenol F (BPF).

Testen viser også, at et enkelt produkt godt kan indeholde tre eller fire forskellige bisphenoler.

Alle lædersutsko indeholder bisphenoler

Vi har testet syv forskellige sutsko i læder til børn, som alle indeholder bisphenoler. Derfor er det ikke muligt at finde et par sutsko uden de problematiske stoffer i testen.

Du kan til gengæld godt finde drikkedunke, bideringe, strømpebukser, hagesmække, solbriller og babytæpper uden bisphenoler, og som får den bedste bedømmelse, A-kolben.

Cocktaileffekten er problemet

Det er som udgangspunkt ikke det enkelte produkt med indhold af bisphenoler, der udgør en sundhedsrisiko for dig eller dit barn.

Det er derimod den samlede udsættelse for bisphenoler og andre uønskede kemikalier, der kan være bekymrende. Dette kaldes for cocktaileffekten.

Men når myndigheder skal vurdere, om et kemikalie er sikkert at anvende i et produkt eller ej, fokuseres der på det enkelte stof og ikke på den samlede udsættelse af kemikalier i hverdagen.

I testen finder vi bisphenoler i mange forskellige produkter, som børn er i tæt kontakt med, og derfor opfordrer vi myndighederne til at forbyde brugen af stofferne i almindelige forburgerprodukter - især til børn.

BPA-frie produkter kan afgive bisphenoler

Anprisninger som "BPA-fri" er ikke en garanti mod afgivelse af bisphenoler fra produkter.

I testen ser vi, at "BPA-frie" drikkedunke og bideringe afgiver BPA eller andre bisphenoler.

Vi ved ikke, om det skyldes tilsigtet brug i produktet eller som forurening under produktionen.

Hvad kan du selv gøre?

Det kan være svært helt at undgå bisphenoler, fordi de er udbredte i mange forskellige typer af produkter. Men du kan begrænse din udsættelse ved at:

  • Gå efter Svanemærket legetøj og tekstil, som er uden en række problematiske bisphenoler.
  • Vaske nyt tekstil før brug, hvilket kan reducere eksponeringen for bisphenoler.
  • Genopfylde drikkeflasker og kopper regelmæssigt i stedet for at drikke vand, der har stået i længere tid.
  • Kun lade små børn gumle på produkter, som er tiltænkt små børn.
  • Vælge sutter og andre babyprodukter af et andet materiale end polykarbonat.
  • Spørge producenten, om produktet indeholder bisphenoler, også andre end bisphenol A.
  • Bruge appen Tjek Kemien for at se, om produkterne indeholder bisphenoler fra kandidatlisten.

Generelt anbefaler vi også tekstiler og tøj med Oeko-Tex standard 100, fordi den stiller kemikaliekrav udover lovgivningens. Men mærkningens grænse for bisphenol A i tekstil er høj, og andre bisphenoler er der endnu ikke krav til. Derfor er Oeko-tex 100 ikke på nuværende tidspunkt en garanti for tøj uden bisphenoler.