De fleste rengøringsservietter indeholder uønskede kemikalier
Rengøringsservietter og wipes kan indeholde allergifremkaldende stoffer og mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Få hjælp til at finde et godt valg her.
Rengøringsservietter og wipes kan du bruge til hurtigt at fjerne snavs og fedt fra overflader på badeværelset, vinduerne, gulvet og i bilen.
I denne test har vi set nærmere på ingredienserne i forskellige typer af servietter - eller wipes - til universel rengøring.
Disse uønskede kemikalier er i rengøringsservietter
Over halvdelen af rengøringsservietterne i testen indeholder problematiske stoffer for din sundhed og miljøet.
I testen får 20 ud af 36 produkter kemibedømmelsen C-kolben, fordi de indeholder allergifremkaldende konserveringsmidler eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer.
Et enkelt produkt indeholder stoffet hydrogenated tallowamine, der kan skade kroppens organer.
Alle stofferne er tilladt at anvende i rengøringsmidler.
Pas på konserveringsmidlet MI
Det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI (methylisothiazolinone) findes i hver tredje rengøringsserviet i testen.
Stoffet MI (methylisothiazolinone) har i en periode givet mere end 1.000 danskere allergi hvert år.
Derfor er reglerne for brugen af stoffet skærpet markant. I kosmetik er der bl.a. sat grænser for, hvor meget der må bruges i eksempelvis shampoo.
Stoffet må slet ikke bruges i kosmetik, der bliver på huden. Der gælder fx renseservietter til huden.
MI er stadig tilladt i rengøringsmidler.
Enkelte rengøringsservietter er uden uønsket kemi
Der er få typer af rengøringsservietter på markedet, som er uden uønskede kemikalier for miljøet og sundheden.
I testen er kun 5 ud af 36 rengøringsservietter fri for en lang række af problematiske stoffer. De får kemibedømmelsen A-kolben i testen.
Produkter med A-kolben er uden parfume, allergifremkaldende konserveringsmidler eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer.
De gode valg i testen har alle allergimærkerne Den Blå Krans eller Allergy Certified.
Rengøringsservietter belaster miljøet
Miljøvenlige rengøringsservietter med miljømærket Svanemærket må du kigge langt efter.
Det skyldes, at Miljømærkning Danmark vurderer, at rengøringsservietter er en unødig belastning af miljøet.
Nordisk Miljømærkning har valgt, at det ikke skal være muligt at svanemærke rengøringsservietter. Det skyldes, at den største miljøpåvirkning kommer fra selve servietten, og at det ikke er muligt at genanvende servietterne i dagens affaldsbehandlingssystemer. Set ud fra et miljømæssigt synspunkt er det derfor bedre at anvende traditionelle rengøringsmidler, gerne miljømærkede, og bruge klude, der kan vaskes og bruges igen. Lisbeth Engel Hansen Kriteriechef, Miljømærkning Danmark
Svært at få oplysninger om indholdsstoffer
Reglerne for deklaration på emballagen varierer fra produkt til produkt.
På kosmetik og pleje skal alle indholdsstoffer deklareres, men de samme regler gælder ikke for rengøringsmidler.
Rengøringsmidler skal kun fuldt deklareres på hjemmesiden, der bliver oplyst på emballagen. Nogle gange er disse oplysninger desværre mangelfulde.
I vores forrige test af rengøringsservietter i 2020 havde virksomhederne generelt problemer med at overholde reglerne om at oplyse alle ingredienser.
I denne test er det heldigvis blevet bedre, men det kræver fortsat ihærdighed at finde ingredienserne online.
I 8 ud af 36 produkter i testen er det ikke lykkedes at finde information om ingredienserne på hjemmesiderne.
I de tilfælde, hvor oplysningerne ikke er tilgængelige online, har vi i Forbrugerrådet Tænk Kemi skrevet til virksomhederne bag og bedt om en fuld deklaration.
Er rengøringsservietter nødvendige?
Det er en god ide at overveje, om du behøver at bruge rengøringsservietter.
Rengøringsservietter er ifølge Miljømærkning Danmark en unødig belastning af miljøet. Derudover kan rengøringsservietter indeholde kemikalier, som kan være mistænkt hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller miljøbelastende.
Mange rengøringsservietter kan også være desinficerende ligesom klorin og antibakteriel sæbe, der slår bakterier ihjel.
Miljøstyrelsen anbefaler generelt at undgå klor og desinficerende midler så vidt muligt, at bruge miljømærkede rengøringsmidler og at bruge handsker.
Det er dog vigtigt at huske på, at kemikalierne i den enkelte serviet ikke er et problem i sig selv. Men de bidrager til din samlede udsættelse for uønsket kemi. Også kaldet for cocktaileffekten.
Håndvask efter brug af rengøringsservietter kan også hjælpe med at nedsætte din udsættelse for stofferne. Det er en god ide uanset, om dine rengøringsservietter får A-kolben, B-kolben eller C-kolben i testen.
Hvad er forskellen på vådservietter, renseservietter og rengøringsservietter?
Renseservietter og vådservietter er kosmetisk produkter. Renseservietter bruges typisk til at fjerne make-up, mens mange nybagte forældre bruger vådservietter til at rense barnets næse, fingre eller numse.
Vådservietter kan ofte indeholde parfume eller allergifremkaldende konserveringsmidler. Derfor anbefaler vi at bruge klud og vand frem for vådservietter, når du skal skifte ble.
Rengøringsservietter er ikke et kosmetisk produkt. Derfor gælder andre regler, såsom at rengøringsservietter ikke skal fuldt deklareres.
I rengøringsservietter er andre stoffer også tilladt, som ikke anvendes i kosmetik.
Rengøringsservietter er et rengøringsmiddel, som ikke må anvendes direkte på huden.
Universalrengøring: Undgå disse stoffer
En kemitest af universalrengøringsmidler viser, at der er flere miljøvenlige valg. Men nogle produkter indeholder også mistænkt hormonforstyrrende stoffer.
Toiletrens: Disse er uden uønsket kemi
Hvilke toiletrensemidler forurener mindst miljøet? Vi har testet, om du kan rense toilettet uden at sende uønsket kemi ud i naturen. Her er de bedste valg i vores test.
Undgå disse stoffer i opvaskemidler
Fem ud af 29 flydende opvaskemidler indeholder stoffer, der er allergifremkaldende eller mistænkt hormonforstyrrende. Se, hvilke stoffer vi har fundet.