Sådan gør du køleskabet rent og undgår bakterier
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Gør køleskabet rent i 6 trin – og undgå bakterier

Bakterier, der kan gøre dig syg, trives i køleskabet. Men hvor gemmer bakterierne sig? Og hvordan forebygger du, at de ender i din mad?

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 29. januar 2025
Gør køleskabet ret og undgå bakterier

Bakterier stortrives i køleskabet. Der er nemlig mange gemmesteder, som kan være nemme at overse, når du gør rent i køleskabet. 

Skimmelsvamp, mug og bakterier fra gamle madrester i dit køleskab kan i værste tilfælde gøre dig syg.

Hold derfor en god hygiejne i køleskabet. I bunden af artiklen får du seks tips til, hvordan du gør dit 

Lav temperatur bremser bakterierne

Køleskabets temperatur skal højest være 5 grader. Så holder maden sig bedst og du bakterier spreder sig nemmere, hvis temperaturen kommer højere op.  

Tjek temperaturen med et termometer og husk at måle flere steder i køleskabet. Du kan evt. stille et glas med vand i køleskabet og måle temperaturen i vandet, når det har stået i køleskabet i et par timer.

Mælk og kød skal du placere, hvor der er koldest i køleskabet. På den måde formerer bakterierne sig langsommere.

Bakterier er nemme at overse

Bakterierne forsvinder kun ved en grundig rengøring. Vask køleskabet en gang om måneden - og tør jævnligt hylder og andre dele af, når de trænger. 

Afløbsrenden og afløbshullet bagest i køleskabet under køleelementet er steder, hvor du let kan glemme rengøringen. Det er et godt sted for bakterier at yngle, fordi der er masser af væske og madrester.

Bakterierne overføres til den mad, som står bagest i køleskabet op ad afløbsrenden.

Lugter køleskabet, selv om du har gjort det rent?  Så kan det skyldes madrester i afrimningsskålen.

Undgå, at bakterierne spreder sig i køleskabet

Jord fra kartofler, porrer og andre grøntsager er en af kilderne til bakterier i køleskabet. Bakterierne kan let overføres til andre madvarer. Rens derfor grøntsagerne for jord, inden de kommer i køleskabet.

Opbevar dine grøntsager i en grøntsagsskuffe, så de er adskilt fra kød. Sørg også for at pakke råt kød og fisk ind i lukkede beholdere, så der ikke kommer bakterier hverken ind eller ud af beholderen.

Sådan opdager du bakterier

Slim, vand og mug fra rådne grøntsager er tegn på, at køleskabet trænger til en rengøring.

Skimmelsvamp kan du genkende som sorte og grå pletter inde i skabet eller i tætningslisterne Vær opmærksom på, at skimmelsvamp kan gemme sig i sprækker og lignende steder i køleskabet.

Brug opvaskemiddel til at rengøre dit køleskab

Brug et svanemærket opvaskemiddel til at gøre dit køleskab rent med, så undgår du parfume og andre uønskede kemikalier. Maden kan tage smag af parfumestoffer i rengøringsmidlet og kradse rengøringsmidler kan skade belægningen i køleskabet og bør ikke komme i nærheden af fødevarer.

Sådan gør du køleskabet rent i 6 trin

  • Sluk og tøm køleskabet. Hvis du har en køletaske, kan du lægge varmefølsomme madvarer i den. Kød og mælkeprodukter har nemlig ikke godt af at stå ude ved stuetemperatur.
  • Vask køleskabet både udvendigt og indvendigt med varmt vand og opvaskemiddel og skyld efter med koldt vand. Vælg et svanemærket opvaskemiddel, så undgår du problematiske kemikalier.
  • Vær opmærksom på at tørre tætningslisterne godt af, da der nemt samler sig madrester og bakterier der. Vær også opmærksom på håndtaget, som ofte kan være beskidt af de mange hænder der åbner og lukker køleskabet.
  • Rens afløbshul­let bagerst i køleskabet i renden under køleelementet med en vatpind eller piberenser og fjern madrester og lignende i renden, så vandet igen kan løbe fra
  • Fjer is fra køleskabet. Køleskabet bruger mere strøm, hvis der er is på køleelementet. Isen burde være tøet op, når du har gjort køleskabet rent. Er der stadig is i køleskabet, så lad køleskabsdøren stå åben, indtil isen er smeltet.
  • Luk køleskabsdøren og tænd for køle­skabet, når køleskabet er tørt. Hvis du kun gør en enkelt hylde ren, behøver køleskabet ikke at være slukket.