Mineralske olier – hvad er det?
Mineralske olier er en gruppe af problematiske stoffer, som du kan finde i fødevarer og læbepomader. Få gode råd til at undgå dem her.
Mineralske olier er en gruppe af stoffer, som kan være problematiske. Det gælder især stofgrupperne MOSH og MOAH.
De mineralske olier MOSH kan ophobe sig i kroppens organer – bl.a. i leveren og milten.
Stofgruppen MOAH kan være kræftfremkaldende.
Mineralske olier findes flere steder i din mad
Mineralske olier kan du både finde i mademballage og i dine fødevarer. Det viser en test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi og undersøgelser fra den tyske organisation Foodwatch.
Det samme gælder tilsætnings- og hjælpestoffer, der bruges i forarbejdningen af maden eller smøremidler, som bruges i produktionsudstyr.
Findes i genbrugspap i emballagen
De mineralske olier kan findes som forureninger i genbrugspap og papir, der bruges til fødevareemballage.
Det kan fx være pizzabakker, papæsker eller knækbrødsposer.
Genbrugspap består bl.a. af gamle aviser, og olierne kan findes i det print, der bruges til aviser.
Mineralske olier kan også komme fra de printfarver, der bliver brugt direkte på papir- og papemballagen.
Mineralske olier kan optages i din mad
Mineralske olier kan løbende afgives fra mademballagen. Derefter kan olierne optages af dine fødevarer, der er pakket ind i emballagen.
Fødevarer kan optage olierne ved direkte kontakt med emballagen, men olierne kan også fordampe og optages af fødevarerne gennem luften.
De mineralske oliers vandring fra emballage til fødevarer afhænger af, hvor lang tid maden bliver opbevaret.
Optaget afhænger også af, hvor stor "overflade" maden har i ift. dens samlede masse. Ris, pasta og gryn er eksempler på fødevarer, der har et stort overfladeareal pr. vægtenhed.
Jo længere tid mad bliver opbevaret i emballage, der afgiver mineralske olier, og jo større overflade fødevaren har, des større vil optaget være.
Læbepomader kan indeholde mineralske olier
Udover mad kan du også støde på de mineralske olier i læbepomader.
Læbepomader fra en række store mærker blev i begyndelsen af 2017 undersøgt på et laboratorie af Forbrugerrådet Tænk Kemi og den tyske forbrugerorganisation Stiftung Warentest.
Læbepomader med ingredienser baseret på mineralske olier - fx petrolatum og paraffin - indeholdt de problematiske MOSH og MOAH.
I læbepomader er de mineralske olier problematiske, da du ’spiser’ en stor del af den læbepomade, du smører på læberne. EU’s videnskabelige komité vurderer, at det kan blive op til fire læbepomader om året, hvis du er daglig bruger
Mineralske olier er ikke reguleret
Mineralske olier har ikke nogen fastsat grænse i EU’s lovgivning. Mademballage må dog ikke afgive stoffer i mængder, der udgør en sundhedsfare.
De tyske myndigheder har tidligere foreslået at indføre en grænseværdi for mineralske olier i emballage til fødevarer, men har nu i stedet foreslået, at der for fødevareemballager af genbrugspapir og pap skal være en barriere. Det kan fx være et lag af plast imellem papir og fødevare for at undgå overførsel af de uønskede stoffer til fødevaren.
I begyndelsen af 2017 opfordrede EU sine medlemslande til at overvåge indholdet af mineralske olier, MOSH og MOAH, i både fødevarer og fødevareemballage over de næste par år. Dette er for, at EU kan danne sig et bedre overblik over indtaget af de problematiske stoffer.
Fødevarstyrelsen har tidligere oplyst, at de laver kontrol af mineralske olier i 2020. Resultatet af kontrollen er endnu ikke offentliggjort.
Indtag fra maden er bekymrende
Den europæiske fødevareautoritet EFSA vurderer, at indtaget af mineralske olier fra fødevarer er bekymrende for sundheden.
Derfor er det en god ide at begrænse indtaget af mineralske olier, hvor du kan.
Senest har EFSA vurderet indhold af mineralske olier i modermælkserstatning og tilsvarende produkter til babyer og små børn. Konklusionen er, at stofferne også her er bekymrende for sundheden.
Fem gode råd til at begrænse mineralske olier
- Scan læbepomader med appen Kemiluppen. En læbepomade får den bedste bedømmelse, A-kolben, hvis den er uden mineralske olier, parfume og andre problematiske indholdsstoffer.
- Gå efter naturkosmetikmærkerne Natrue, BDIH eller Ecocert, når du køber læbepomader. Produkter med disse mærker er baseret på planteolier og må ikke indeholde ingredienser baseret på mineralske olier. Vær opmærksom på, at produkter med disse mærker kan indeholde parfume.
- Gå efter ris, pasta, morgenmadsprodukter og lign., der ikke er pakket direkte i pap- eller papiremballage. Du kan i stedet gå efter produkter, hvor der er en pose mellem pappet og maden, så der ikke kan ske overførsel af olierne. Det gælder især fødevarer, der står længe i køkkenskabet.
- Pak produkter som ris, pasta eller gryn over i en anden emballage end pap- og papiremballage. Det kan fx være en glasbeholder.
- Spis varieret og vælg varer fra forskellige forhandlere og af forskellige mærker. På den måde kan du "udjævne" dit indtag af mineralske olier. Det samme gælder for andre problematiske stoffer, da forskellige produkter og mærker typisk vil have forskelligt indhold.
Mug på maden: Hvad gør du?
Mug på mad er skimmelsvampe, som kan producere svampegift, der kan skade vores arveanlæg og være kræftfremkaldende. Se, hvad du skal gøre, hvis der er mug på din mad.
Sølvpapir kan frigive aluminium til maden
Sølvpapir er miljøbelastende og kan i nogle tilfælde overføre aluminium til din mad. Det gælder især syreholdige og saltede fødevarer.
Ris: Sådan får du mindre uønsket arsen
Ris har et naturligt indhold af arsen, som kan være kræftfremkaldende i større mængder. Se, hvordan du skal tilberede ris.