Müsli: Dette er forskellen på granola og müsli | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Müsli: Dette er forskellen på granola og müsli

Granola er for alvor dukket op i supermarkederne inden for de seneste år, men hvad er egentlig forskellen på granola og müsli?

Lars Nøhr Andresen · Foto: Thomas Dahl · 18. maj 2020
Granola og musli i en skål.

Granola - gammelt produkt med nyt navn

Forbrugerrådet Tænk har testet 132 forskellige müslier, og en god del af dem er markedsført under navnet "granola". 

Ristet müsli har stået på hylderne i mange år, men det er ifølge analysechef i Coop, Lars Aarup, relativt nyt, at så mange af produkterne markedsføres under navnet "granola". 

Ifølge Lars Aarup er det inden for de seneste fem år, at ristet müsli under navnet granola for alvor er blevet et populært produkt på hylderne. 

Granola er det amerikanske navn for ristet müsli, og det blev opfundet helt tilbage i 1800-tallet i USA. 

I Danmark kaldes en del ristede müslier også for 'crunch' eller 'crunchy müsli'.

Er müslien ristet eller ej

Den grundlæggende forskel på müsli og granola er, om produktet er ristet eller ej: 

  • Müsli: Ikke ristet eller bagt
  • Granola: Ristet eller bagt

Ofte er granolaen ristet i sukker og fedtstof, men der er ikke nogen faste regler. Enkelte produkter kalder sig også for granola, selv om de ikke er ristede. 

Kendetegn for müsli

  • Uristet
  • Baseret på havre- eller speltflager
  • Måske tilsat nødder, frø, tørret frugt eller tørrede bær
  • Kan indeholde chokolade
Müslien er uristet. Denne müsli er tilsat forskellige tørrede frugter. Foto: Thomas Dahl

Kendetegn for granola

  • Ristet eller bagt (ofte i sukker)
  • Baseret på havre- eller speltflager
  • Tilsat fedtstof, og har derfor ofte højt fedtindhold
  • Måske tilsat nødder, frø, tørret frugt eller tørrede bær
  • Kan indeholde chokolade
Granolaen er ristet. Denne granola er tilsat forskellig slags chokolade.