Mørk chokolade: Hvad indeholder det?
Hvad indeholder mørk chokolade og hvad er det lavet af? Og hvad betyder det egentlig, at der er 70 procent kakao i den mørke chokolade? Få svaret her.
Hvad indeholder mørk chokolade?
Mørk chokolade består af:
- Kakaopulver
- Kakaosmør
- Sukker
Hvad består mørk chokolade af, og hvordan laves det? Det får du svar på her.
Hvordan laves mørk chokolade?
Mørk chokolade laves af kakaobønner. Kakaobønner er de tørrede og modnede, fedtholdige frø fra kakaotræet (Theobroma cacao).
Kakaobælgene høstes manuelt, med macheter, når de er fem-seks måneder gamle. Bælgene åbnes, og bønnerne tages ud, hvorefter bønnerne lægges i kurve og modner i nogle dage. Omkring bønnerne er der fugtigt frugtkød, og under modningen afgives noget af den frugtige smag til bønnerne.
Bønnerne tørres, og frugtkødet fjernes, og nu er kakaobønnerne klar til at blive sendt videre til chokoladeproducenterne.
Kakaobønnerne bliver til kakaomasse og kakaosmør
Tørrede kakaobønner bliver ristet og derefter findelt i små stykker, som finmales yderligere og kværnes til en flydende masse, der kaldes for chokoladelikør.
Chokoladelikøren består af cirka 50 procent kakaomasse og 50 procent kakaosmør.
Det fede kakaosmør kan presses ud af chokoladelikøren ved højt tryk, så man får ren kakaomasse, som kan blive til kakaopulver.
Kakaopulver er mørkt, og kakaosmør er et lyst vegetabilsk fedtstof.
Hvad betyder 70 procent kakaoindhold?
Mørke chokolader har ofte en angivelse på indpakningen af, hvad kakaoindholdet i chokoladen er.
Kakaoindholdet er den samlede mængde kakaobestanddele i chokoladen, hvilket vil sige kakaomasse plus kakaosmør.
Kakaomassen (det mørke kakaopulver) har nogle sunde egenskaber.
Kakaosmør er et fedtstof, der ikke har sunde egenskaber.
70% indhold af kakaomasse siger ikke noget om, hvor stor en andel af kakaomassen der stammer fra henholdsvis kakaopulver og kakaosmør.
Er 85% mørk chokolade altid mere bittert end 70%?
Chokolade med højt indhold af kakaomasse vil oftest være mindre sød og mere bitter og stærkt smagende.
Chokolade med 85 procent indhold af kakaomasse kan kun indeholde 15 procent sukker, hvorimod chokolade med for eksempel 60 procent kakaomasse kan indeholde 40 procent sukker, og dermed være sødere og smage mindre af chokolade.
Disse slikposer indeholder titaniumdioxid
Titaniumdioxid er blevet forbudt som farvestof i mad. Men der kan stadig gå tid, før det er helt væk fra hylderne. Se, om dit yndlingsslik indeholder stoffet.
Her er den bedste honning
En dansk honning klarer sig bedst i vores test af ti honninger. Testen viser også, at pris og kvalitet ikke hænger sammen.
Hvad er marcipan?
Marcipan må kun kaldes for ren rå marcipan, hvis indholdet af mandler er over en bestemt grænse. Se hvornår marcipan er marcipan her.