Sådan slipper du for sprøjtemidler | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Frugt og grønt: Sådan slipper du for sprøjtemidler

3 ud af 4 ikke-økologiske frugter indeholder sprøjtemidler. Få tip til at undgå sprøjtemiddelrester i mad.

Signe Funch Madsen · Foto: Getty Images · 2. december 2021
Frugt og grønt placeret på et bord

Sådan skærer du ned på sprøjtemidler i frugt og grønt

Frugt og grønt, som ikke er økologisk, er tit sprøjtet med sprøjtemidler. Rester af sprøjtemidlerne kan derfor sidde på og i den frugt og grønt, du køber.

Sprøjtemidler – også kaldet pesticider - er ikke de eneste kemiske stoffer, du bliver udsat for hver dag. I kombination med stoffer fra kosmetik, forurening og andre kilder, kan sprøjtemidlerne være problematiske for din sundhed.

Spiser du mindre sprøjtet frugt og grønt, kan du skære ned på den samlede mængde uønskede stoffer, du bliver udsat for. Få hjælp til, hvordan du gør her.

1. Køb økologisk frugt og grønt

Vælger du økologisk, kan du undgå rester af sprøjtemidler i dine frugter og grøntsager. Økologisk frugt og grønt er ikke sprøjtet med sprøjtemidler, bortset fra enkelte undtagelser.

Producenter, som dyrker økologisk frugt og grønt, kan ikke producere lige så store mængder frugt og grønt som konventionelle producenter.

Økologisk frugt og grønt er derfor ofte lidt dyrere end konventionelt frugt og grønt. Men det er det sikreste valg, hvis du vil undgå rester af sprøjtemidler.

2. Spis dansk frugt og grønt

Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet kontrollerer hvert år mængden af sprøjtemidler i både dansk og udenlandsk frugt og grønt, du kan købe i danske butikker.

Dansk grønt indeholder ifølge kontrollerne færre sprøjtemidler, end de udenlandske. Har du ikke mulighed for at vælge økologisk, kan du begrænse mængden af sprøjtemidlerne ved at vælge de danske grøntsager.

Rapporten viser dog, at der er undtagelser til reglen om at spise dansk. For eksempel er der næsten lige så ofte rester af sprøjtemidler i danske, ikke-økologiske jordbær som i udenlandske.

3. Vær opmærksom på 10 slags frugt og grønt

Indholdet af sprøjtemidler i forskellig frugt og grønt, er der forskel på. Du kan derfor fravælge de frugter og grøntsager, som bidrager mest til en gennemsnitlig danskers belastning af sprøjtemidler.

Forskere har lavet udregninger, der viser, hvilke frugter og grøntsager, du skal være særligt opmærksom på at fravælge.

Køber du disse frugter og grøntsager, skal du i stedet vælge økologisk eller dansk.

4. Vask frugt og grønt, inden du spiser

Vask altid din frugt og grønt, inden du spiser det. Nogle sprøjtemidler kan dog stadig sidde i selve frugtkødet, selv om du skyller din frugt og grønt grundigt.

Ikke-økologiske bananer, klementiner eller lignende frugter, kan desuden have sprøjtmidler på skrællen. Sprøjtemidlerne kan derfor ende på dine fingre, når du skræller. Derfor er det en god idé at vaske frugten, inden du skræller den. Så undgår du, at sprøjtemidler overføres til selve frugten.

Du skal også huske at vaske fingre, når du har skrællet frugten.

5. Spis varieret

Spiser du meget af en bestemt type frugt eller grøntsag, som tit indeholder mange sprøjtemidler, kan du risikere at få for meget af et sprøjtemiddel.

Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du spiser forskellige frugter og grøntsager for at undgå at få for meget af et sprøjtemiddel.

Forbrugerrådet Tænk mener: Det skal være let at fravælge sprøjtemidler

"Vi skal som forbrugere kunne stole på, at de fødevarer, vi køber på det danske marked, er fri for rester af problematiske sprøjtemidler.

Vi mener, at det skal være trygt at handle og spise frugt og grønt, og derfor arbejder vi fx for, at der i risikovurderinger tages højde for cocktaileffekten, og at grænseværdier for sprøjtemidler samlet set sættes ned.

Et godt råd til at undgå sprøjtemidler er at købe økologisk og dansk-produceret. Men det er også vigtigt, at det bliver lettere at undgå sprøjtemidler for de forbrugere, som ikke nødvendigvis vælger eller har råd til økologi".

Stine Vuholm, fødevarepolitisk medarbejder