Anja Philip: Forbyd skadelige stoffer i vores hverdag
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Anja Philip: Forbyd skadelige stoffer i vores hverdag

· 17. oktober 2022
Anja Philip

1960’erne gik det første menneske på månen. Jens Otto Krag var statsminister, og kun omkring halvdelen af de danske hjem havde et tv. Det var også i 1960’erne, at den første forskning i de skadelige virkninger af fluorstofferne, der har betegnelsen PFAS, så dagens lys. 

Her 60 år senere har forskning gentagne gange vist, at brugen af PFAS har alvorlige konsekvenser for helbred og miljø. PFAS kan øge risikoen for svækket immunforsvar, højere kolesteroltal, leverskader, kræft,  hormonforstyrrelser, abort og lungeskader, og Nordisk Råd vurderer, at mellem 750 og 1.200 dødsfald om året i Norden kan henføres til udsættelse for PFAS.

Alligevel findes de fortsat i en lang række forbrugerprodukter, og med det seneste års fund af PFAS i både miljø og mennesker rundtomkring i Danmark står det klart, at stofferne er overalt. Situationen er ude af kontrol, fordi politikere og virksomheder har reageret alt for sent på advarslerne fra forskere og organisationer.

Derfor kæmper vi i Forbrugerrådet Tænk for, at der politisk bliver vedtaget et
hurtigt nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter.

Nordisk Råd vurderer, at mellem 750 og 1.200 dødsfald om året i Norden kan henføres til udsættelse for PFAS. Anja Philip Formand i Forbrugerrådet Tænk

Dansk Industri (DI) er enige i, at stofferne bør forbydes. Men de vil vente på et EU-forbud, der først – muligvis – er på plads om nogle år, og påpeger, at et totalforbud vil sætte en stopper for produktion af vigtige produkter, som fx bruges på hospitaler og i den grønne omstilling. 

Sammen med seks af landets førende forskere på området har vi foreslået et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter, og det forbud omfatter ikke essentiel anvendelse af PFAS på fx hospitaler eller til industriel brug i den grønne omstilling, hvis der ikke findes alternativer.

Men vi kan ikke vente på, at der måske kommer et EU-forbud. Og vi har i Danmark en god tradition for at være foregangsland, når det handler om sundhedsskadelig kemi. Samtidig undrer det os, at industrien ikke for længst har udfaset fluorstofferne, hvor de kan undværes. Forskningen har for længst påvist, at de er problematiske, og EU varslede et forbud for over to år siden.

Hvad venter vi på? 

Vi skal have forbudt PFAS i vores hverdag i fx stegepander, overtøj, maling, kosmetik og tandtråd. Stofferne kan skade vores sundhed og miljø, de er endog meget svære at nedbryde, og de kan godt undværes. Du kan bidrage ved på tænk.dk at skrive under på vores forslag om et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter, så bringer vi din opbakning videre til politikerne.

Med venlig hilsen
Anja Philip, formand