Smartwatches: Skal du vælge det nye type ur?
Smartwatches er små computere med et væld af funktioner. Det er den nyeste gadget, der for alvor er slået igennem. Se her, hvad de egentlig kan.

Hav teknologien lige ved hånden
Smartwatches har samme fordel, som armbåndsuret - det er lige ved hånden.
Et smartwatch kan med sin teknologi blive lige så vigtig i vores hverdag, som din telefon er det i dag. Telefonen kræver mindst én af vores hænder, hvor et smartwatch er håndfri.
Et smartwatch står i trådløs forbindelse med din telefon, og mange af de informationer, du får på din telefon, kan vises på uret
Test af smartwatch og løbeur
Smartwaches bliver ofte brugt som løbeur eller træningsur, mens løbeure har mange smartwatch-funktioner.
Forbrugerrådet Tænk har derfor testet smartwatches og løbeure sammen, da der ikke længere er den store forskel på urene.
I testen af smartwatches og løbeure undersøger vi både urenes smartfunktioner og løbe- og træningsfunktioner.
Meget mindre skærm
Skærmen på smartwatches og løbeure er i sagens natur langt mindre end på en telefon.
Skærmstørrelsen sætter nogle naturlige begrænsninger, og det giver for eksempel ikke meget mening at se film eller surfe på nettet på dit ur.
Kortere beskeder kan dog typisk nemt læses.
Vigtigt at vide, hvad du skal bruge uret til
Smartwatches og løbeure minder i dag så meget om hinanden, at det ikke giver mening at skelne imellem dem.
Før du vælger et smartwatch eller løbeur er det en god idé at gøre dig klart, hvad du vil bruge uret til.
Smartwatches og løbeure kan nemlig være meget forskellige i både pris og funktionalitet.
Betjening
Kan uret betjenes via skærmen, med stemmen eller bruger man trykknapper på siden af uret? Især løbeure betjenes via knapper på siden.
SMS funktion
Kan du svare på en sms via uret, eller får du bare en notifikation om, at der er kommet en besked. På de billigere modeller, kan du typisk ikke svare på beskederne.
Sundhedsdata
Hvad måler uret af sundhedsdata? De fleste ure måler puls, men mange nye funktioner så som iltmætning af blodet og blodtryk er dukket op.
GPS
Har uret egen GPS? Nogle smartwatches og løbeure bruger telefonens GPS, og registrerer derfor kun rute, hvis du har telefonen med.
Batterilevetid
Hvor lang tid holder batteriet? Apple Watch er for eksempel meget avanceret, men batteriet holder kun i lidt over et døgn. Andre smartwatches holder batteri i 14 dage.
Taler telefon og smartwach sammen?
Hvilken telefon har du, og fungerer uret godt med denne telefon? Ure fra Apple fungerer kun sammen med iPhones, mens et ur fra foreksempel Samsung fungerer med både iPhone og android telefoner.
Særlige ekstrafunktioner
Nogle smartwaches og løbeure har avancerede funktioner som:
- Haptisk feedback, som giver dig en fornemmelse af at du rører ved noget, når du trykker på skærmen.
- Automatisk nødopkald, hvis uret registrerer, at du falder
Er du i tvivl om, hvad et smartwatch eller løbeur kan, og hvordan det betjenes, så spørg ind til det i en butik, hvor du måske også kan få uret demonstreret, før du køber det.
Pas på dine sundhedsdata
Sundhedsdata er meget personlige oplysninger, og det er usikkert, hvem disse data deles med alt efter hvilket smartwatch, løbeur eller app, du har.
Smartwatches og løbeure har ikke altid en log in funktion. Mister du dit ur, er dine data frit tilgængelige for den, der finder dit smartwatch.
Forbrugerrådet Tænk mener: Potentiale i at måle – men også usikkerhed
"Smartwatches og løbeure kan bruges til rigtig meget godt, og for mange kan det være en god hjælp til at få en sundere adfærd – det kan virke motiverende i forhold til at få dyrket motion.
Kontrollen med smartwatches er ringe, og derfor kan der være usikkerhed om, hvor meget du kan stole på målingerne. Desuden er der desværre stadig en række uafklarede spørgsmål om den data, der indsamles; Hvordan bliver den brugt? Hvem har adgang til den? Bliver den videresendt? Er den godt nok beskyttet?
Forbrugerrådet Tænk opfordrer myndighederne til at fokusere på dette område"
Sine Jensen, sundhedspolitisk seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk