Skal du vælge et smartwatch?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hvad er et smartwach?

Smartwatches er små computere med et væld af funktioner, som understøtter din telefon. I dag er der næsten ingen forskel på smartwatches og avancerede løbeure. Se her, hvad de kan og om det er noget for dig.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 8. december 2022
Smartwatch på arm

Et smartwatch står i trådløs forbindelse med din telefon, og mange af de informationer, du får på din telefon, kan vises på uret.  Alt sammen lige ved hånden.

Det er både godt og skidt, for mens uret kan holde styr på dine aktiviteter og være en håndfri telefon, så kan det også være forstyrrende med push-beskeder, sms’er, opkald og meget mere direkte på håndleddet

Test af smartwatch og løbeur

Smartwaches bliver ofte brugt som løbeur eller træningsur, mens løbeure har mange smartwatch-funktioner. Vi tester derfor smartwatches og løbeure sammen, da der ikke længere er den store forskel på urene.

I testen af smartwatches og løbeure undersøger vi både urenes smartfunktioner og løbe- og træningsfunktioner.

Vigtigt at vide, hvad du skal bruge uret til

Før du vælger et smartwatch eller løbeur er det en god idé at gøre dig klart, hvad du vil bruge uret til. 

Der kan nemlig være meget stor forskel i både pris og funktionalitet og ikke alle ure taler sammen med alle mobiltelefoner. Nogle ure har mere fokus på træningsfunktioner, mens andre er mere allround smart-ure, med skridt- og pulsmåler.

Betjening

Kan uret betjenes via skærmen, med stemmen eller bruger man trykknapper på siden af uret? Især løbeure betjenes via knapper på siden. Hvad der er bedst er en smagssag.

SMS funktion

Kan du svare på en sms via uret, eller får du bare en notifikation om, at der er kommet en besked. På de billigere modeller, kan du typisk ikke svare på beskederne, viser vores test. Nogle ure har mulighed for e-simkort, så du kan lave opkald og sms'er uden du har din telefon med.

Registrering af træning

Hvor god er uret til at registrere din træning og skelne imellem fx, løb, fitness, svømning og meget mere?. Er det vigtigt for dig at bruge uret som træningsur, skal du sikre dig, at uret kan løse opgaven med ordentlig præcision og du evt. kan downloade de træningsapps du har brug for.

Sundhedsdata

Hvad måler uret af sundhedsdata? De fleste ure måler puls, men mange ure har også funktioner som gør, at de kan måle fx iltmætning af blodet og blodtryk. I vores test ser vi på hvor præcise urene er i deres måling.

GPS

Har uret egen GPS? Nogle smartwatches og løbeure bruger telefonens GPS, og registrerer derfor kun rute, hvis du har telefonen med. 

Batterilevetid

Hvor lang tid holder batteriet? Apple Watch er for eksempel meget avanceret, men batterilevetiden er ikke så god, typisk skal uret lades op efter nogle dage, mens andre ure kan har en batterilevetid på 8 dage eller mere. Skal du vandre eller løbe i naturen i flere dage, er batterilevetiden vigtig.

Taler telefon og smartwach sammen?

Hvilken telefon har du, og fungerer uret godt med denne telefon? Ure fra Apple fungerer kun sammen med iPhones, mens et ur fra fx Garmin fungerer med både iPhone og android telefoner.

Særlige ekstrafunktioner

Nogle smartwaches og løbeure har avancerede funktioner som:

  • Haptisk feedback, som giver dig en fornemmelse af at du rører ved noget, når du trykker på skærmen.
  • Automatisk nødopkald, hvis uret registrerer, at du falder

Er du i tvivl om, hvad et smartwatch eller løbeur kan, og hvordan det betjenes, så spørg ind til det i en butik, hvor du måske også kan få uret demonstreret, før du køber det. 

Pas på dine sundhedsdata

Sundhedsdata er meget personlige oplysninger, og det er usikkert, hvem disse data deles med alt efter hvilket smartwatch, løbeur eller app, du har. 

Smartwatches og løbeure har ikke altid en log in funktion. Mister du dit ur, er dine data frit tilgængelige for den, der finder dit smartwatch.

I vores test undersøger vi hvor godt krypteret din information er – specielt hvis dit ur taler sammen med din telefon eller computer.