Bliver mit tøj rent når jeg vasker det med vaskenødder?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Vaskenødder: Vasker de tøjet rent?

Sæbebær, vaskenødder, sæbenødder og vaskeskaller. De sælges under mange navne som et miljøvenligt alternativ til vaskemiddel, men hvad er det og virker det?

Tage Majland · Foto: Thomas Dahl · 9. august 2021
Bliver tøjet rent når jeg bruger vaskenødder eller sæbebær

Imagecredit: Thomas Dahl

Hvad er vaskenødder og sæbebær?

Vaskenødder, sæbebær eller sæbenødder er et alternativ til vaskemiddel. De sælges under mange navne som et miljøvenligt eller økologisk alternativ, og du kan købe dem fra mange forskellige mærker.

Sæbebær kommer fra træet Sapindus mukorossi. Træet vokser i tropiske og subtropiske områder specielt i det nordlige Indien og i Nepal. Det er sæbebærernes skaller, som efter sigende kan bruges i stedet for vaskemiddel.

Hvordan virker sæbebær?

Sæbebær skulle kunne bruges i stedet for vaskemiddel. Skallerne indeholder ikke sæbe, men stoffet saponin. Saponin skummer, når det kommer i kontakt med vand og det skulle kunne gøre tøjet rent. Ordet saponin stammer faktisk fra det latinske ord "sapo", som betyder sæbe.

Ved tøjvask skal du benytte en lille håndfuld bærskaller, som du lægger i en tynd bomuldspose. Posen skal så med i vaskemaskinen, når du vasker tøjet. Skallernes naturlige indhold af saponin skulle agere som vaskemiddel.

Test af sæbebær

Forbrugerrådet Tænk har testet sæbebær to gange. Sæbebærrene er testet i vores test af vaskemiddel til kulørt vask på lige fod med andre vaskemidler, som de jo skal erstatte.

I vores seneste test fra 2021 har vi også sammenlignet vaskeresultaterne med en vask, hvor vi ikke benytter nogen form for vaskemiddel, men kun vasker med rent vand.

Vi har over årene testet sæbebær fra Cocoon Company og Care by nature.

Læs herunder:

  • Virker sæbebær?
  • Vaskemidler er ikke et stort miljøproblem

Virker sæbebær?

Sæbebær indeholder ikke (på trods af navnet) sæbe, men saponin. De indeholder heller ikke enzymer, som kan fjerne pletter. Det betyder, at sæbebær har svært ved få pletter af tøjet i vores test.

Sæbebær fra Cocoon Company, som vi testede i 2019 endte nederst i vores test 13 ud af 14 typer pletter klarer vaske­produktet "dårligt" eller "under middel".

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?