Palmeolie: Sådan undgår du det | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Palmeolie: Sådan skærer du ned

Palmeolie kan du finde i alt fra kiks til pizzadej. Produktion af palmeolie skader miljø og klima, og det er ikke sundt. Men kan du overhovedet undgå det?

Signe Funch Madsen · Foto: Getty Images · 10. marts 2021
Palmeolie fremstilles i områder med regnskov, som bliver fældet for at gøre plads til plantager.

Hvad er palmeolie?

Palmeolie er et billigt fedtstof, som kommer fra oliepalmer.

Palmeolie bliver brugt i alt fra billig chokolade, kiks og småkager til instantnudler, pizzatopping og færdigretter. Du finder det også i produkter som stearin, sæbe og cremer.

Palmeolie bliver blandt andet produceret i områder med regnskov, som bliver fældet for at gøre plads til palmeplantagerne. Det skader klimaet og plante- og dyreliv i de områder, hvor produktionen foregår.

Du kan derfor med god grund begrænse palmeolien, men det er ikke altid nemt at gennemskue, om der er palmeolie i et produkt.

Få tips til at genkende madvarer med et højt indhold af palmeolie her.

Kan du undgå palmeolie?

Palmeolie er i rigtig mange madvarer – og derfor er det ikke let at undgå helt. Men du kan øve dig i at gennemskue, om der er palmeolie i din mad.

Palmeolie, planteolie og vegetabilsk olie er bare nogle af de betegnelser, der står på madvarer, som indeholder palmeolie.

Producenterne ved godt, at palmeolie ikke er en populær ingrediens, og derfor bruger nogle producenter smarte metoder til at gøre det mindre tydeligt for dig, at der er palmeolie i en madvare.

Palmeolie optræder derfor ikke altid som palmeolie, når du læser ingredienslisten på dine varer i supermarkedet. Hvilken plante vegetabilsk olie kommer fra, skal dog stå på listen. Her kan du se nogle af de mest almindelige betegnelser for palmeolie:

  • Palmeolie

  • Vegetabilsk olie (palme)

  • Vegetabilsk fedt (palme)

  • Palmekerneolie

  • Palmefrugtolie

Læs ingredienslisten grundigt

Ingredienslisten skal du altid tjekke, hvis du vil vide, om der er palmeolie i et produkt.

Ingredienser, der er mest af i forhold til vægt, står altid først på ingredienslisten. Jo mere palmeolie der er i et produkt, jo højere oppe på ingredienslisten står det.

Pizzatopping indeholder for eksempel ofte store mængder palmeolie, og derfor står palmeolie som en af de første ingredienser på listen.

Er palmeolie usundt?

Indholdet af mættede fedtsyrer, som øger risikoen for hjertekarsygdomme, er højt i palmeolie.

Palmeolie er, sammen med kokos- og palmekerneolie, en af de plantebaserede olier med det højeste indhold af mættet fedt.

Vælg i stedet olier med mindre mættet fedt som olivenolie, hørfrøolie eller rapsolie, når du laver mad.