Virker myggespray mod flåter?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Virker myggespray mod flåter?

Flåten møder du i skoven, i haven eller i parken. Du kan mindske risikoen for bid, men aldrig helt undgå dem. Nogle myggespray angiver også at virke mod flåter.

Foto: Getty Images · 30. juni 2022
En flåt på en person

Myggemidler slår ikke myg ihjel, men de maskerer kroppens lugte, fugtighed og udåndingsluft. Myggen mister derfor færten af dig og flyver videre i stedet for at stikke. På nogle myggespray står der også, at midlet virker mod flåter.

Sådan reagerer flåter på myggespray

Vi har testet myggespray. I vores myggespray test, har vi undersøgt hvor godt og hvor længe de forskellige midler virker på sultne hun-tigermyg. Vi har ikke testet deres effekt på flåter, men det har vores franske søsterorganisation af flere omgange.

Den overordnede konklusion fra de franske test er, at de myggemidler der er effektive overfor myg også virker mod flåter. I testen vil flåterne ikke kravle henover det områder på armen, hvor der er påført effektivt myggemiddel. Myggemidler kan derfor være med til at forhindre flåter i at kravle op og sætte sig fast på lune og fugtige steder.

”Flåter kommer som regel fra græsset, så det bedste vil være at tage strømperne uden på det nederste af buksebenet og smøre myggemidlet på strømperne lige over skoene,” siger Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum.

Brug myggespray med omtanke

Selvom myggemidler kan stoppe flåterne fra at kravle op på kroppen, skal du bruge det med omtanke. Myggemidler du sprøjter på kroppen indeholder stoffer og ofte parfume, som kan give irritationer på huden og allergiske reaktioner.

Brug det derfor med omtanke og beskyt dig mod flåter med sko og tøj

Hvor findes flåterne henne?

Flåter, eller skovflåter som de også hedder, sidder ofte skyggefulde steder et lille stykke over jorden. De sidder ofte i højt græs eller i mindre beplantninger i skyggen. Her sidder de og venter på, at et dyr eller et menneske skal komme forbi.

Flåter er udbredte i danske skove. De findes også i haver på steder, hvor de kan leve nogenlunde uforstyrret.

Hvordan bliver jeg bidt af en flåt?

Flåter reagerer på kroppens dufte, varme og fugtighed samt din bevægelse. Derfor er det din lugt og varme, der får flåten til at gribe fat i dig, når du går forbi den i eksempelvis det høje græs.

Når flåten sidder på dig, leder den først efter et stykke bart hud, hvor den kan bore sine munddelene ind til en blodåre. Her vil den så suge blod i op til 14 dage, hvis du ikke opdager den.

I følge Statens Serum Institut bliver TBE-virus, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse  overført på minutter mens borrelia-bakterien bliver overført langsommere og infektionsrisikoen er meget lille indenfor de første 24 timer.

Flåten elsker varme steder på din krop. Det er blandt andet lyskeregionen, dine armhuler, knæhaser og din hårbund. Tjek derfor altid ekstra grundigt efter der.

Hvordan kan jeg undgå flåter?

Tjek dig selv - og eventuelt dine børn - grundigt efter et besøg i skove og naturområder, men også efter leg i haven. Det er vigtigt at undersøge hele kroppen. Får du en flåt med hjem i tasken eller på tæppet, dør den efter få dage.

Vil du helst undgå at blive bidt af flåter, er lange bukser, gummistøvler og langærmede bluser det bedste forsvar. Sko og strømper ud over bukserne er også effektivt til at holde flåter fra at kravle op af benene.

Hvordan fjerner jeg en flåt?

  • Brug neglene, en spids pincet eller en speciel flåtpincet, der kan købes på apoteket eller i større supermarkeder
  • Anbring neglene eller pincetten så tæt ved huden som muligt. Tag fat i flåten og drej langsomt pincetten rundt et antal gange, indtil flåten slipper taget. Hvis munddelen bliver siddende, fjernes de i næste omgang.
  • Vask bidstedet med vand og sæbe

Kilde: Naturstyrelsen og Statens Serum Institut